Sosyal Medya

Selahattin Çakırgil: ‘Amerikan Kobanisi'ne ağlamayacağız!

İlginç olan şu ki, dünyada nerede bir karışıklık olursa, Amerikan yönetiminin hemen, devreye bir ‘Big Brother/ Büyük birader’ havasında girip ‘tarafları sükûnet ve itidale davet etmeleri’ meşhurdu.



6 Ocak tarihli yazımdaki şu ifadeleri bir daha hatırlayalım:
 
‘B. Amerika’da nasıl sonuçlanacağı belli olmayan ve bugün (Kongre’de) yapılacak oylama öncesinde (…)toplantıyı, Trump, vargücüyle etkilemeye çalışmakta; tarafdarlarını dev gösteriler yapmaya çağırmakta..
 
Bu büyük gösteriler, Biden’ın delegelerini korkutup, Trump için oy kullandırmaya sevk eder mi; uzak ihtimal..
 
Bu arada, BaÅŸkanlık seçiminin tekrarlanması yollarının zorlanacağından bile sözediliyor. Trump’ın, bu hedefini, orduyu kullanarak gerçekleÅŸtirmek istediÄŸi iddia ediliyor. Hattâ, Ä°ran’a yapılacak bir askerî saldırıyla.. (… böyle) düÅŸünen ‘trumpist’ler bile var. (…) Trump kararlı gözüküyor.(…) ‘Haklı mücadelemi hayatım pahasına da olsa sürdüreceÄŸim..’ gibi sözlerle..
 
Hattâ, Amerika’da 160 sene öncelerde, (…) cereyan eden kanlı Ä°ç-savaÅŸ’tan sonra, ikinci bir iç-savaÅŸ çıkabileceÄŸi korkusu bile dile getiriliyor. (…) Dahası, Trump’ın ‘sıkıyönetim’ ilân edip, seçimi, ‘ordunun nezaretinde yeniletmek için kanunî yollar aradığını söyleyenler de var. Yani, demokrasinin en uzun ömürlü uygulama örneÄŸi sayılan BirleÅŸik Devletler’de seçim neticelerine karşı bir askerî darbe sahnelenirse, çok ‘neÅŸ’eli’ olacaktır.(…)’
 
***
Evet, 6 Ocak’ta yazdıklarımız özetle böyleydi.
 
Ve o gün neler olduÄŸunu sadece Amerikan halkı deÄŸil, bütün dünya da gördü.
 
Amerikalıların ‘Demokrasi mâbedi’ diye niteledikleri Kongre binası tecavüze uÄŸradı.
 
Gürcistan’da, Ermenistan’da, Sırbistan’da benzer halk saldırılarıyla, parlamentoların iÅŸgal edilip, yönetimlerin nasıl devrildiÄŸini son 20 sene içinde görmüÅŸtük.. Ya da, 2009’da Ä°ran’da yapılan seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla çıkan ve günlerce devam eden, ölümlü büyük karışıklıkların yaraları henüz de devam ediyor ve eski, 9 yıllık baÅŸbakan Mîr Huseyn Mûsevî 11 yıldır, hâlâ da hapiste..
 
***
Ama, 6 Ocak Hadiseleri, Amerika için ilk idi. Belki de sonraları devam edebileceÄŸinin korkusu da yaÅŸanacaktır, artık.. Çünkü, 1814’deki benzeri bir gerilimden sonra Amerikan Kongre binası böylesine bir saldırıya ilk kez uÄŸramış bulunuyor. Bu yüzden, Joe Biden, ‘Bu bir protesto deÄŸil, bir kalkışmadır’ derken yanlış söylemiyordu. Biden dün, o büyük kalabalıkları ‘yerli teröristler’ olarak niteledi.
 
***
Bu büyük karışıklık ânında, 4 kiÅŸi öldü, 50’den fazla yaralı.. Kongre binası kısmen de olsa tahribe uÄŸramış.. Kızgın kalabalıkların bütün güvenlik engellerini aÅŸarak Kongre binasına girmeleri tahmin edilemeyecek bir durumdu, herhalde.. Ama, oldu iÅŸte..
 
Trump gibi, böylesine gözü kara ve kural tanımaz bir Amerikan BaÅŸkanı geçmiÅŸte var mıydı, bilmiyorum.
 
6 Ocak günü, evet, tam da Kongre’de Biden’ın seçiminin tescil olunması için yapılacak toplantı öncesinde, büyük hadiseler olacağını Trump önceden duyurunca, ‘beyaz üstünlükçü- ırkçı’ 100 binlerce tarafdarı, Washington’a koÅŸmuÅŸtu. Trump da ‘Hakkımızdan asla vazgeçmeyeceÄŸiz.’ diyordu.. 1860’larda Amerikan iç-savaşındaki, ‘beyaz üstünlükçüler’in bayrakları açıldı.
 
***
Ä°lginç olan ÅŸu ki, dünyada nerede bir karışıklık olursa, Amerikan yönetiminin hemen, devreye bir ‘Big Brother/ Büyük birader’ havasında girip ‘tarafları sükûnet ve itidale davet etmeleri’ meÅŸhurdu.
 
Åžimdi, baÅŸta Türkiye olmak üzere baÅŸka ülkelerin, Amerika’ya aynı tavsiyeleri yapmaları, aslında bir nanik iÅŸareti yapıyor gibi oldu..
 
Ama, bu arada, bizde de niceleri, ‘Ahh efendim, onlar medenî ülkeler, onların vatandaÅŸları nereye, niçin oy verdiklerini ve vermemeleri gerektiÄŸini çok iyi biliyorlar..’ gibi hayranlık ve aÅŸağılık duygusu kokan lafları yine tekrar ederler mi?
 
***
Åžimdi, Trump’ın 12 gün kalan son baÅŸkanlık süresini beklemeden azledilmesi ve hesaba çekilmesi tartışılıyor, Amerika’da.. En yakın adamları da onu suçluyorlar, BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence bile, artık Trump’dan uzaklaÅŸtı..
 
***
Bu kadar büyük kalabalıkları davet edenler, onları yönetecek bir güçlerinin olup olmadığını da hesap etmeliydiler.
 
Trump, bunu tıpkı bizdeki birileri gibi hesab edemedi.
 
Hatırlanacağı üzere, 7-8 Ekim 2014 günlerinde, Suriye sınırındaki Kobani ÅŸehrinin DEAÅž’ın eline geçeceÄŸi ihtimali üzerine, (kürd etnisitesinden) 300 bine yakın insan Türkiye’ye sığındığı sırada, HDP BaÅŸkanı DemirtaÅŸ da, halkı meydanlara çıkmaya çağırmış ve 53 (bazı resmî beyanlara göre ise 37) kiÅŸinin hayatına mal olan büyük karışıklıklar ve acılar yaÅŸanmıştı. Åžimdi, o kiÅŸi de, suçsuz olduÄŸunu ileri sürüyor.
 
***
Ä°lginç olan ÅŸu ki, twitter, facebook, instagram, vs. bütün sosyal iletiÅŸim alanları bütün herkes için 2-3 gün; Trump için ise, 21 Ocak’a kadar kapatıldı. Sonrasında da durum deÄŸerlendirmesi yapılıp daha uzun süre de kapatılabilecekmiÅŸ, Trump’ın sosyal medya kanalları..
 
Bu, aynı zamanda, baÅŸka ülkelerdeki karışıklıklarda Amerika’nın parmağının olduÄŸunun zımnen itirafıdır da..
 
***
Bu vesileyle hatırlayalım..
 
15 Temmuz 2016’da yaÅŸadığımız Askerî Darbe Hıyaneti karşısında, o zaman BM’deki Amerikan baÅŸtemsilcisi olan John Bolton, o gece, 23.00 sularında, ‘ Türkiye’de askerî bir hareketlilik var, askerler baÅŸarırlarsa bu, laisizmin güçlenmesi olacaktır. ErdoÄŸan kazanırsa, o zaman da laiklik yenilgiye uÄŸramış olur. EÄŸer ErdoÄŸan devrilirse, onun için gözyaşı dökemeyeceÄŸim. Çünkü o, Amerika’nın dostu deÄŸil ve Türkiye’yi bir Ä°slâm Devleti’ne götürüyor..’ diyordu.
 
Mr. Bolton ve temsil ettiÄŸi zihniyetin baÄŸlılarına biz de, ÅŸimdi, ‘Amerika için gözyaşı dökmeyeceÄŸiz. Çünkü, siz, elinizdeki maddî gücünüzü hakk zanneden zorba ve vandallarsanız ve dünya sizlerin zorbalığınızdan çok acılar çekti ve yoruldu.
 
Biraz da siz yorulun ÅŸimdi..’ diyoruz.
 
Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.