Sosyal Medya

Mehmet Beyhan: Amerikan Rüyası Kâbusa mı Dönüyor?

Amerikan Rüyası gittikçe kâbusa dönüşmektedir. Ancak Amerika’da kâbusun derinleşmesi halinde bunun yansımaları tüm dünyada hissedilecektir.



Amerikan Rüyası, çok çalışarak elde edilen baÅŸarı ve ÅŸöhret olarak tanımlanırdı. Ancak Amerikan toplumundaki gelir adaletsizliÄŸi, fakir ile zengin arasındaki uçurum giderek derinleÅŸmektedir. DoÄŸrusunu söylemek gerekirse artık çok çalışarak baÅŸarı elde etme umudu giderek azalmaktadır.
 
Trump destekçilerinin Kongre binasını basıp dehÅŸet saçarak kan akıtması hem uçurumun derinliÄŸini hem de Amerika’daki parçalanmışlığı çarpıcı bir ÅŸekilde ortaya koymaktadır. Kongre Baskını Amerikan tarihine kara bir gün olarak geçmekle kalmayacak aynı zamanda geleceÄŸini de olumsuz etkileyecektir.  
 
Baskından sonra ABD’de devam eden tartışmalara baktığımızda iki görüÅŸün ön plana çıktığını görüyoruz. Birinci görüÅŸ, Kongre Baskınını ‘’geçici yaz bulutuna’’ benzeterek Amerika kurumlarının güçlü olduÄŸunu ve dünyaya liderlik etmeye devam edeceÄŸini söylüyor. Ä°kinci görüÅŸ ise ‘’Amerika’yı yeniden büyüteceÄŸini’’ vadeden Trump’ın Amerika’ya büyük bir darbe vurduÄŸunu ve bu darbenin yıkıcı sonuçlarını uzun süre yaÅŸamak zorunda kalacaklarını belirtiyorlar.
 
Ancak her iki görüÅŸte Amerika’nın içine düÅŸtüÄŸü durumun nedenini Trump’a baÄŸlıyorlar. Hâlbuki Amerika’nın içine düÅŸtüÄŸü durumun kökeni 11 Eylül saldırısından sonra Bush dönemi ile baÅŸlamış, Obama ile devam etmiÅŸ ve Trump ile artmıştır.
 
Amerika’nın Afganistan ve Irak’a saldırmasının mali yükü 2008’deki ekonomik krizi hızlandırmıştır. Ekonomik kriz ise, toplumda var olan iki temel problemi daha görünür kılmıştır. Birincisi, somut verilere dayanan hak ihlallerin neden olduÄŸu sosyal bölünmedir. Ä°kincisi, ekonomik yeteneklerini hızla kaybetmesidir. Buna karşılık rakibi Çin’in birkaç yıl içinde aradaki farkı kapatacağı hesaplanmaktadır.
 
Deniz Ülke ArıboÄŸan’ın ‘’Duvar’’ adlı kitabında: ‘’GeçtiÄŸimiz yüzyıldan bu yana dile getirilen Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik bugünün okyanusu, Pasifik ise geleceÄŸin okyanusu olacağını’’ iddia etmiÅŸti. Bu iddianın gittikçe gerçeÄŸe dönüÅŸmekte olduÄŸunu görüyoruz.
 
 Pazar günü CNN Ä°nternational’de konuÅŸan Amerikalı bir diplomatın ÅŸu ifadesi dikkat çekiciydi: ‘’ABD’yi farklı kılan teknoloji alanında bile, yakın bir zamanda Pekin’in gerisinde kalacaktır.’’ Bu ifade bir yönüyle itiraftır diÄŸer yönüyle Amerika’nın dünya liderliÄŸini kaybedeceÄŸine dair duyduÄŸu korku ve öfkedir.
 
Trump sadece her iki duyguyu istismar etmesini bilen bir sonuçtur. Sebep ise, Amerika’nın siyaseti üzerinde etkili olan lobilerin neden olduÄŸu kargaÅŸadır. Daha somutlaÅŸtırmak gerekirse, Trump’a yakın web siteleri günler öncesinde Kongreye baskın yapacaklarını yazıp çiziyorlardı. Peki, CÄ°A veya FBÄ° böyle bir baskını öngöremedi mi? Öngörmemesi mümkün deÄŸil. O zaman neden engel olmadılar?
 
Bana göre, Ä°srail’e yakın lobilerin yeni iktidarı iç sorunlarla meÅŸgul edip Ä°ran’la yapılması muhtemel olan nükleer müzakereleri engellemektir. Ä°srail Ä°ran’a saldırmak için birçok tuzak kurdu ama Ä°ran bu tuzaklara düÅŸmeyince, bu defa Amerikan halkını kullandılar.                                                                         
 
Toparlayacak olursak, Amerikan Rüyası gittikçe kâbusa dönüÅŸmektedir. Ancak Amerika’da kâbusun derinleÅŸmesi halinde bunun yansımaları tüm dünyada hissedilecektir.
 
Türkiye kısır tartışmalardan uzak durmalı enerjisini yeni geliÅŸmelere uygun stratejiler geliÅŸtirmeye harcamalıdır. Mesele ciddi ve derindir. 
 
 
 
Milat Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.