Sosyal Medya

Dijital sömürü çağında gazetecilik

Herkesin tek başına gazeteci ve gazete sahibi olabildiği dijital dünyada bilginin doğruluğunu ve güvenliğini kim kontrol edecek? Aynı anda milyonlarca merkezden akan bilgileri nasıl denetleyeceğiz?



Dijital dünyada sosyal medya denen bir fenomenle karşı karşıyayız. Bir tarafıyla müthiÅŸ bir nimet diÄŸer tarafıyla müthiÅŸ bir sömürü aracı olarak gücünü ve etkisini artırmaya devam ediyor. Bilgi-iletiÅŸim teknolojilerindeki inanılmaz hızlı deÄŸiÅŸim karşısında insanın yeryüzündeki varlığını tartışmaya baÅŸladık. Bu durum milli güvenlik meselesi olmaktan da öte bir öneme sahip. Ä°nsanlığın geleceÄŸine yön veren ve aslında kaygı duyulması gereken bir gerçek olarak önümüzde duruyor.
 
Dijital dünyada teknolojiyi kontrol edenlerin hırsı, kibri, ihtirası, aç gözlülüÄŸü karşısında insanlığın geleceÄŸinin tehlike altında olduÄŸunu görüyoruz. Kâinatın sorumluÄŸu verilen insanın bilgilerini teknolojiye devretmesi ve teknolojilerin insanı ve iÅŸleri yönetmeye kalkışmasının doÄŸuracağı sonuçları ÅŸimdiden hesap etmek mümkün deÄŸil. Åžu anda yaÅŸadığımız kadarıyla bu iÅŸe insanlık düzeyinde bir müdahalenin kaçınılmaz olduÄŸunu görüyorum. Hiçbir ülke tek başına bu meselenin altından kalkamaz.
 
Bilgi akışı için altyapı saÄŸlayan firmaların içerik üretenlerden ayrılması gerekir. Telgrafta, telefonda ödediÄŸimiz hizmet bedelini internet için de ödüyoruz. Ä°nternet ortamında aldığımız bilgi ve hizmetler  için de aslında bir bedel ödüyoruz. Kimlik bilgilerimizi vererek bedava hizmet aldığımızı düÅŸünüyorsak yanılıyoruz. Kimlik bilgilerimizi dijital kapitalistlere teslim ettiÄŸimiz andan itibaren onların kölesi olmaya baÅŸladığımızı unutmayalım. Bu durumda artık siz müÅŸteri deÄŸil ürün durumuna düÅŸüyorsunuz. “Büyük birader sizi izliyor” hem de aklınızı ve kalbinizi bedelsiz satın alarak.
 
Sosyal medya ekonomik, siyasal ve sosyal hayatımızı deÄŸiÅŸtirdi. Büyük sermayenin dünyayı sömürmesini vahÅŸi kapitalizm olarak adlandırırken daha ince ve damardan bir sömürü tarzıyla karşı karşıyayız. Bilgi taşıyıcısı ÅŸirketlerin taşıdıkları bilginin muhtevasına müdahil olması her ÅŸeyi çığırından çıkardı. Artık dijital kapitalizm sömürüsü sadece bir ekonomik sömürü olmaktan çıktı.
 
Ä°nsanlığın tehdit altında olduÄŸunu görüyoruz. Türkiye çok haklı olarak vatandaşının üzerinden para kazanan firmaların burada ÅŸube açarak vergi vermelerini istiyor. Bunu bütün dünya ülkelerinin de yapması gerekir. Uluslararası dev firmaların gelirlerinin hesaplanması için uluslararası hukuk alanında mutlaka bir düzenleme yapılmalıdır.
 
DiÄŸer taraftan vahim tablo var karşımızda. Kapitalizmin ve dijital kapitalizmin merkezi Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde bir sosyal medya kuruluÅŸu devlet baÅŸkanına ambargo uyguluyor. Bu üzerinde çok düÅŸünülmesi gereken bir konudur. Kimin haklı kimin haksız olduÄŸunun önemi yok. Bir sosyal medya kurumunun yayınlanacak içeriÄŸe müdahalesi söz konusudur.
 
Herkesin tek başına gazeteci ve gazete sahibi olabildiÄŸi dijital dünyada bilginin doÄŸruluÄŸunu ve güvenliÄŸini kim kontrol edecek? Aynı anda milyonlarca merkezden akan bilgileri nasıl denetleyeceÄŸiz? Geleneksel medyadaki yapılanmayı da dikkate alarak dijital medyada yeni bir yapılanmaya gidilmelidir. Bu yapılanma gazetecilik mesleÄŸini de koruma altına alacaktır. Dijital alanda kurumsal altyapısını tamamlayan medya mecraları devlet ve sivil toplum kuruluÅŸları tarafından desteklenmelidir. Ä°letiÅŸim alanında eÄŸitim almış gazetecilerin bu mecralarda çalışmalarını garanti altına alarak hem güvenli bir yapı kurabilir hem de sorumluluÄŸu üstlenecek muhataplar bulabiliriz. Yoksa sahipsiz dijital dünyada başımıza daha büyük belaların geleceÄŸini unutmayalım.
 
 
İsrafil Kuralay / Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.