Sosyal Medya

Güncel

İsrailli kuruluştan ülkesine 'ırkçı rejim' suçlaması

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem'in hazırladığı raporda, Ürdün nehri ile Akdeniz arasında yer alan tarihi Filistin topraklarına işaret edilerek, "Artık İsrail’e 'apartheid' devleti diyebiliriz." denildi.



Ä°srailli insan hakları kuruluÅŸu B’Tselem, ilk defa Ä°srail için "apartheid" rejimi (ırkçı, ayrımcı devlet) tanımını kullandı.
 
B’Tselem'in hazırladığı raporda, Ürdün nehri ile Akdeniz arasında yer alan tarihi Filistin topraklarına iÅŸaret edilerek, "Ä°srail rejimi nehirden denize kadar olan coÄŸrafyanın tamamında Yahudilerin üstünlüÄŸü ve bunun sürekliliÄŸi için çabalıyor. Dolayısıyla artık Ä°srail’e 'apartheid' devleti diyebiliriz." ifadeleri kullanıldı.
 
Ä°srailli insan hakları kuruluÅŸu, raporunda "Ä°srail egemenlik sürdüÄŸü tüm bölgelerde (YeÅŸil Hat, Batı Åžeria, DoÄŸu Kudüs, Gazze Åžeridi) bir halkın (Yahudi) baÅŸka bir halka (Filistinliler) üstünlüÄŸü esasına göre hareket ediyor. Ä°srail rejimi bir apartheid rejimidir ve bir gün ila bir gece arasında kurulmamıştır. Bilakis zamanla kurumsallaÅŸan bir yapıdır." ifadelerine yer verildi.
 
Raporda, Yahudilerin kaderini tayin hakkı dahil her türlü hakka sahip olduÄŸu bu coÄŸrafyada Filistinlilerin tamamen mahrum bırakıldığı ve Ä°srail tarafından haklarına sahip olmalarının engellendiÄŸi belirtildi.
 
Dünyadaki herhangi bir Yahudi’nin, eÅŸinin, çocuklarının ve torunlarının Ä°srail vatandaÅŸlığı alma hakkı olduÄŸu kaydedilen raporda buna karşılık bir Filistinlinin bu topraklarda doÄŸmuÅŸ olsa bile ya da annesi ve babası bu topraklarda yaÅŸamış olsa bile Ä°srail’e dönme hakkının olmadığı vurgulandı.
 
Filistin topraklarında 280'den fazla yasa dışı yerleşim birimi kuruldu
 
Raporda, Ä°srail'in yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimi inÅŸasına da deÄŸinilerek, ÅŸöyle devam edildi:
 
"Ä°srail 1948’den bu yana YeÅŸil Hat içindeki Filistinlilerin topraklarının yüzde 90’ına el koydu ve buralarda Yahudi kent ve beldeleri kurdu. 1967’den bu yana ise Filistinlilerin topraklarında 280’den fazla Yahudi yerleÅŸim birimi inÅŸa etti ve burada 600 binden fazla Yahudi yaşıyor."
 
Ä°srail’in nehirden denize kadar olan toprakların tamamındaki hayat konusunda tek yetkili olduÄŸuna dikkat çekilen raporda, Filistinlilerin Batı Åžeria’da hala Ä°srail’in askeri iÅŸgal rejimi altında, Gazze Åžeridi’nin de tam bir kuÅŸatma, abluka ve ambargo altında olduÄŸu kaydedildi.
 
Raporda, Ä°srail’in "demokratik bir ülke ve milyonları geçici süreliÄŸine iÅŸgal altında tutan bir devlet" olduÄŸu yönündeki tanımların gerçeklikle ilgisinin bulunmadığına iÅŸaret edildi.
 
B’Tselem’in Müdürü Hagai el-Ad ise raporda ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
"Ä°srail'de böyle bir ÅŸey yok (iÅŸgale ek olarak demokrasi), nehirden denize tek bir rejim var ve bu, resmin tamamına bakmamızı ve ona doÄŸru bir ÅŸekilde apartheid dememizi gerektiriyor. Bu gerçeklik görüÅŸü bizi umutsuzluÄŸa sürüklememeli, aksine bu bir deÄŸiÅŸim çaÄŸrısıdır. Çünkü bu sistemi kuranlar insanlardır ve insanlar onu deÄŸiÅŸtirebilir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.