Sosyal Medya

Genel

Robotlar vicdan taşımaz

O adam o fotoğrafla ödül almıştı ama acaba vicdanı rahat mıydı? Adam robotlaşmıştı gerçi, açlıktan karnı yapışan, dudakları kuruyan bir bebeğe el uzatmak yerine bundan kazanabileceği parayı düşünmüş ve hedefine ulaşmıştı.



Savaşın yıkıcı etkilerini bütün hücrelerinde hisseden mazlum halk, yakınlarını koruyabilmek için kendilerine uzanacak bir kurtarıcı arıyorlar. Gökten yaÄŸan bombalar annelerin öpmeye kıyamadığı bebekleri paramparça yapıyor, hatıralarla büyüyen evler yıkılıyor, eÅŸyalar dağılıyor, her evden birkaç cenaze çıkıyor. Ä°nsanlar ölen yakınlarının yasını tutamıyor,   yaÅŸadıkları ÅŸok halini atlatabilmek için hıçkırıklarını içlerine gömmüÅŸ, sessizce bekliyorlar.
 
Koyun can derdinde kasap et derdinde misali bir gazeteci savaşın yerle bir ettiÄŸi evin yıkıntıları arasında can çekiÅŸen yaralıları çekiyor. Ä°nsanlar birkaç dakika daha nefes alabilmek için tırmanırken o çektiÄŸi fotoÄŸrafların ne kadar ilgi görebileceÄŸinin, savaşın yıktığı insanlar üzerinden ne kadar gelir elde edebileceÄŸinin hesabını yapıyor. Korkmasa ölmek üzere olan insanlardan poz vermelerini isteyecek.
 
Åžehir yerle bir olmuÅŸ… Bir anne bombaların parçaladığı bebeÄŸine sarılmış aÄŸlıyor, yaÅŸlı bir kadın kanlı ellerini tutmuÅŸ ÅŸehadet getirerek ebedi yolculuÄŸunu tamamlıyor, bir genç yaralı karnını tutmuÅŸ beddua ediyor ve ağıtlar göklere kadar ulaşıyor. Yıkıntılar arasından bir toz bulutu yükseliyor, kan ve barut kokusu, çocuk çığlıkları ve yalnızlığa terk edilmiÅŸ bir ÅŸehir kucağındaki insanlarla birlikte ölüyor… Fakat bütün bunlar fotoÄŸrafçının hiç de umurunda deÄŸil, o sadece elindeki fotoÄŸraf makinesine ve aldığı ölüm pozlarına odaklanıyor. Bir keresinde arkadaşı bu duyarsızlığını eleÅŸtirmiÅŸ ve yaralılara yardım etmelisin demiÅŸti fakat o söylenenlere aldırmamış, kendisinin profesyonel biri olduÄŸunu, yaptığı iÅŸe odaklandığını söylemiÅŸti. Profesyonel olmak, yapılan iÅŸin gölgesinde kaybolmak mıydı acaba? Acımak ve el uzatmak gibi ulvi deÄŸerleri silip süpüren ve sadece elde edilecek gelire odaklanan bir yaklaşım mıydı profesyonellik?
 
Kasavetli bir gündü… Åžehir baÄŸrında taşıdığı onlarca insanla birlikte ölüyordu, gazeteci ise ara vermeden koÅŸturuyor ve çekim yapmaya devam ediyordu. Fakat ne acıyı hissedebiliyor ne de akan kanları görebiliyordu. Garip halleri vardı, elindeki makine kadar ruhsuz ve donuktu. O gün kaldığı otele gittiÄŸinde de vicdanına hiç söz hakkı tanımamış, çekilen fotoları düzenlemek için geç vakte kadar uÄŸraÅŸmış ve renkli hayaller kurarak uyumuÅŸtu. Adam insanlıktan istifa etmiÅŸ ve robotlaÅŸmıştı. Fakat farkında deÄŸildi.
 
Hatırlarsınız… GeçmiÅŸ yıllarda ödül alan bir fotoÄŸraf vardı. Söz konusu fotoÄŸrafta açlıktan ölmek üzere olan bir çocuÄŸun ve onun ölmesini bekleyen bir akbabanın görüntüleri yer alıyordu… Muhabir açlıktan nefes almakta güçlük çeken o yavrunun acizliÄŸini paraya nasıl dönüÅŸtürebileceÄŸinin hesabını yapmıştı. Evet… O adam o fotoÄŸrafla ödül almıştı ama acaba vicdanı rahat mıydı? Adam robotlaÅŸmıştı gerçi, açlıktan karnı yapışan, dudakları kuruyan bir bebeÄŸe el uzatmak yerine bundan kazanabileceÄŸi parayı düÅŸünmüÅŸ ve hedefine ulaÅŸmıştı.
 
Açlıktan ölmek üzere olan bir çocuk… Onu yemek için adım adım ilerleyen bir akbaba… Çöl, yalnızlık, açlık ve çaresizlik… Bu dramatik olay epey zaman konuÅŸulmuÅŸtu fakat deÄŸiÅŸen bir ÅŸey olmadı, insanların acıları üzerinden para kazanmaya çalışanlar yine savaÅŸ meydanlarında, yoksul mahallelerinde, kaza mahallinde koÅŸturmaya devam ediyorlar.
 
Allah insana vicdan gibi ulvi bir deÄŸeri bahÅŸetmiÅŸtir, fıtratlarımızda mevcut olan bu öz, bu çekirdek yeÅŸertilmeli ve hayat bulmalıdır. Peki, bu nasıl olacak? Aslında her ÅŸey kiÅŸinin özgür iradesi ile yapacağı seçimde bitiyor. KiÅŸi kendine dönmeli ve ÅŸu soruyu sormalıdır: Hayatımı inançlı, adil, tutarlı, vicdanlı ve dürüst bir insan olarak mı yoksa güç ve maddiyat odaklı bir organizma olarak mı devam ettirmek istiyorum? Elbette ulvi deÄŸerlerin geliÅŸiminde ailenin ve toplumun büyük etkileri vardır ancak hiçbir imkâna sahip olmasa dahi Allah iyilik üzere kalmanın formüllerini her ferdin fıtratına kodlamıştır. Burada kiÅŸiye niyet etmek, tabi olmak ve çaba göstermek düÅŸüyor.
 
Müellif: Fatma Tuncer / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.