Sosyal Medya

Sibel Eraslan: Yeter, incitmeyin artık Kur'an-ı Kerim'i

İslam Kitabını öğrencilerine tefsir etmekle vazifeli bir kişi, kendi habis ve kibir taslayan düşüncelerini eğitim altında talebelerine zerk edemez.



Kur’anı Kerim’i dinlemek bir çaÄŸlayanın eteÄŸinde oturup dinlenmeye benziyor benim gibi yorgunlar için. Seher vaktinin huzuruna, sümbüllerin cennetin sırrını taşıyan hüzünlü kokusuna benziyor... Gürül gürül coÅŸan ayetlerin serinliÄŸiyle, içimizdeki ateÅŸin sönmesi gibidir o dinleyiÅŸ... Åžüphelerle kıvranan insanlığın, kendini ararken ulaÅŸacağı tertemiz bir sükunet yaylasıdır Kur’anı Kerim. Çocuklarımızı emanet ettiÄŸimiz Kitaptır o...

Onu bir adalet kitabı olarak okuyabilirsiniz. O bir hukuk kitabıdır, insanlığın yasalarından bahseder. ÖzgürlüÄŸün deÄŸerinden, insanlığın ancak hür düÅŸünceyle tamamlanacağından bahseder. Ticaret iliÅŸkilerinden, evlilikten, boÅŸanmadan, kadın erkek iliÅŸkilerindeki sınırlardan, kuÅŸların, taÅŸların, aÄŸaçların, ırmakların hakkından... Mü’minlerin zalimle mücadele ve adaleti saÄŸlama ödevlerinden söz eder.

Onu kozmolojik bir kitap olarak okuyabilirsiniz. Bir evren kitabıdır, güneÅŸ sisteminden, Tarık yıldızından, Kamer’den, Åžems’ten, burçlardan, bilmediÄŸimiz alemlerden bahseder.

Onu bir ontoloji kitabı olarak da okuyabilirsiniz... Yaratılışın sırlarından bahseder, varoluÅŸun sularda baÅŸladığından, insanın bir damlacık sudan geldiÄŸinden, meleklerden, cinlerden, Åžeytan’dan, baÅŸka varlıkların da olduÄŸundan söz eder. DoÄŸumdan ve ölümden. Ahiretten, cennetten, cehennemden. Her canlının bir gün Rabbine geri döneceÄŸinden bahseder...

Onu bir sosyoloji kitabı olarak da okuyabilirsiniz... Kadınların toplum içindeki yerinden, yetimlerin önceliklerinden, yaÅŸlılara nasıl davranılması gerektiÄŸinden, iliÅŸkilerdeki esasın açıklık ve duruluk olduÄŸundan, zenginlik hırsına kapılanların sonunun hüsran olduÄŸundan, ideal toplumun ÅŸartlarından söz ettiÄŸi ayetleri okuyabilirsiniz... O bir toplum Kitabıdır.

Onu bir ahlak kitabı olarak da okuyabilirsiniz. Yalan söylemeyi yasaklayan bir kitaptır o. Emanete hıyaneti, verdiÄŸi sözde durmamayı ayıplayan, yeren bir Kitap’tır. En güzel elbise olarak takvayı, yani sorumluluk bilincini söyler, toplumsal ahlakı iÅŸte bu bilinçlilik üzerinden tanımlar. Güzel ahlak sahibi elçiler aracılığıyla insanlığı doÄŸru yola çağırmış olan Allah’ın Sözüdür Kur’an...

Kur’anı Kerim, Cebrail Aleyhisselam tarafından Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed Aleyhisselatu Vesselam’a ulaÅŸtırılmış Rabbani Söz’dür. Rabbimizin insanlığa Son Söz’dür. Dolayısıyla tekemmül etmiÅŸ, tamamlanmış Söz’dür. Kamildir, mükemmeldir. Eksik veya kusurlu olsaydı zaten Rabbani son Söz olmazdı.

Benim için, üzerimde hakkı olan hocalarımın Kitabıdır. Rahmetli Anneannemin Kitabıdır. Annemin Kitabıdır. Ben onu okumak için her elime alışımda sanki rahmet karışmış tüm sevdiklerim de kalbime dolar. Ahiret yaklaşır, sanki yemyeÅŸil bir çayır üzerinden cennetin kapılarına doÄŸru bir yola çıkışa benzer her ayet. Ben onu her yanına geldiÄŸimde hep aynı içtenlikle bulurum. Bir öyle bir böyle konuÅŸmaz. Zamanın ve nefsimin açtığı kapanmaz yaraları bahane ederek bana küsmez, sırt çevirmez. Her seferinde açılır yaprakları. O benim zaman yolculuÄŸumdur, hiç yüzünü görmediÄŸim ve görmeden ÅŸahitlik ettiÄŸim Peygamberimin (sav) Kitabıdır... Onun sayfalarına Hz.Fatıma’nın elleri deÄŸmiÅŸtir, Hz.Ali Onun yapraklarının hattatıdır, üzerinde Hz.Osman’ın ÅŸehadet kanı parlar... Çanakkale’de ÅŸehit yatan dedemin boynunda asılı olandır O... Kur’andır, toparlayan, bir anne gibi çağıran, davet eden, öÄŸreten, güneÅŸ gibi doÄŸan, mıknatıs gibi kendisine çeken...

GeçtiÄŸimiz hafta Marmara Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi Tefsir derslerinden birisinde Kur’anı Kerim hakkında çok yakışıksız sözler sarfedildi... Bu durumun akademik özgürlük, eleÅŸtirel düÅŸünce, çağı yakalamak, deÄŸiÅŸimleri ön görmek gibi ideolojik kalıplarla tevil edilecek hali yok... Bir kiÅŸi ÅŸüphelerle dolu hatta inançsız olabilir zira bu kendisini baÄŸlar. Ama Ä°slam Kitabını öÄŸrencilerine tefsir etmekle vazifeli bir kiÅŸi, kendi habis ve kibir taslayan düÅŸüncelerini eÄŸitim altında talebelerine zerk edemez. Kur’an hakkıyla iman edenler Kıyamete kadar olacaktır, bir nasipsizin hezeyanlarıyla umutsuzluÄŸa kapılacak da deÄŸiliz. 

Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.