Sosyal Medya

Macron Fransa'sının amacı nedir?

Macron bir taraftan içerideki sorunları kapatma peşinde, diğer taraftan ise dışarıdaki başarısızlığını gidermek istiyor. İslam karşıtlığı zemininin tetiklenmesi, Macron için iyi kamufle.



Fransa BaÅŸkanı Macron’un siyaset anlayışına bakıldığında, yangına körükle giden haliyle ne içeride kendi kamuoyunu tatmin eden pozisyonunu görebiliyoruz, ne de dünyadaki istikrarsızlığı çözmek isteyen Fransız aklı söz konusu.

Macron acele ediyor. Avrupa’nın içinde bulunduÄŸu bu tarihi süreci, kendi liderliÄŸi için kullanmanın peÅŸinde Macron. Avrupa’da liderlik kavgası her ne kadar açıktan gösterilmese de, Macron politikalarının ne Almanya karşıtlığını, ne de Ä°ngiltere’nin gölgesinden kurtulma niyeti güttüÄŸünü unutmamamız lazım! Fransa bir taraftan Rusya’ya da yamanmak isteÄŸinde. Rusya’ya sert tutum sergilemekten yoksun Macron’un, yeni düzende Rusya ile beraber Akdeniz ve Kafkasya özelinde beraber yürüme peÅŸinde.

Rusya içindeki liberallerin de buna sıcak bakacağını ummakta. Rusya içindeki Soros renkli ekiplerin meydan okumasına izin vermiyor. Lakin Rusya’nın liberalleri, Amerikancı yapıya sahip olanları da yok deÄŸil.

Evet, Macron’un hayali, bu fırsatı deÄŸerlendirmektir. Gel gör ki, Putin’in Soros suyu kaçmış herkese alerjisi söz konusudur.

Türkiye’yi kendine rakip görüyor Macron. Fransa uzun zamandan beri Türkiye’den rol çalma peÅŸinde.

Macron anlaşılan bu yeni dönemi Biden gelene kadar yeni durumla karşılamak istiyor. Ä°yi de Biden geldikten sonra Macron’a ihtiyaç kalacak mı?

“NATO’nun beyin ölümü gerçekleÅŸti” derken de, Avrupa’ya yeni misyon çizmeye gayret ederken de, Macron’un tek amacı vardı. Küresel finans kapitali için Fransa’yı en önemli partneri haline getirmek.

Trump döneminde Macron’un bu çabası anlamlı olabilirdi. Lakin ÅŸimdi esas isim geliyor. EÄŸer oylama tam biterse ve Biden ilan edilirse, Macron’a ihtiyaç ortadan kalkmıyor mu?

Evet, tam da bu sebepten Macron son mermilerini kullanmakta. Azerbaycan topraklarının parçası olan KarabaÄŸ üzerine oynadığı ateÅŸle oyunu da, Ermenistan üzerinden Türkiye’yi savaÅŸa çekmek kurnazlığı da suya düÅŸmekte. Çünkü Macron’un bir rüzgarla darmaduman olacak kavak aÄŸacı reaksiyonu ile ErdoÄŸan’ın koca çınar derinliÄŸinde boÄŸulması kaçınılmazdır.

Bunu en doÄŸru görenlerden biri de Almanya Åžansölyesi olduÄŸunu da anlıyoruz. Anladığı için de, açıktan deÄŸil dolaylı hareket halinde. Tabii Merkel Macron’un yapmaya gayret ettiÄŸi tüm adımların farkında. Ä°ngiltere, Fransa’nın bu “siyasetbazlık oyununu sakince seyrediyor” görüntüsünü vermekte haliyle. Lakin meydanda Macron Fransa’sının, ErdoÄŸan Türkiye’si ile karşı karşıya getirme gayreti olduÄŸu da açıktır. Tabii ki Türkiye herkesle çapına göre davranmak zorunda. Dengeyi korumak, Türkiye için ÅŸimdilik en önemli silahtır.

Macron bir taraftan içerideki sorunları kapatma peÅŸinde, diÄŸer taraftan ise dışarıdaki baÅŸarısızlığını gidermek istiyor. Ä°slam karşıtlığı zemininin tetiklenmesi, Macron için iyi kamufle. Avrupa’nın temel sorunu olan ırkçı ve ötekileÅŸtiren siyaset anlayışı için uygun zemin oluÅŸtuÄŸunda, baÅŸarısız siyasilerin bunu yangına körükle gidercesine kullandığını da, siyasi tarih görmüÅŸtür.

Macron, Fransız tarihinin en basiretsiz isimlerinden biridir hiç kuÅŸkusuz. Anlaşılan zaten küresel finans kapitalinin liderlere deÄŸil, ÅŸirket yöneticilerine ihtiyacı vardır.

Ermenistan lideri PaÅŸinyan’ın tarzı ile Macron’un tarzı arasındaki paraleli iyi görmek lazım. Macron ve PaÅŸinyan’ı da acaba Soros aklı mı yönlendirmekte? Aynı sloganlar, aynı hedef! Kriz üretme kabiliyeti, savaÅŸa girme meyilli. Bu kadar benzerlik acayip deÄŸil mi? Biden ile beraber daha derin yorucu oyunlara ÅŸahitlik edeceÄŸiz anlaşılıyor. Lakin ÅŸimdilik aktör Macron Fransa’sı. Peki sonra kim?

Evet, bu soruları düÅŸünelim. Lakin ÅŸunu da unutmayalım; Türkiye o kadar önemli noktaya geldi ki, ÅŸimdi meydana çıkan veya çıkacak tüm yeni aktörler için Türkiye’yi anlamak ve Türkiye ile anlaÅŸmak ÅŸart olmuÅŸtur. Sevseler de, sevmeseler de...

 

Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.