Sosyal Medya

Güncel

İran’ın nükleer programının kilit ismi Muhsin Fahrizade öldürüldü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 2018 yılında ‘Bu adı unutmayın’ diyerek tehdit ettiği İranlı nükleer uzmanı bilim adamı Muhsin Fahrizade, Tahran’da suikaste uğradı.



Ä°ran'ın nükleer programının mimarlarından Muhsin Fahrizade suikast sonucu hayatını kaybetti.

Ä°ran'ın nükleer programının kilit isimlerinden bilim insanı Muhsin Fahrizade'nin Tahran eyaletine baÄŸlı Abserd ilçesinde düzenlenen terör saldırısı sonucunda ağır yaralandığı bildirildi.

Ä°ran devlet televizyonu, Ä°ranlı nükleer fizikçi Fahrizade'nin öÄŸleden sonra Abserd ilçesinde düzenlenen terör saldırısında öldüÄŸünü aktardı.

Devrim Muhafızları’ndan intikam yemini

Bu arada olayın hemen ardından Devrim Muhafızları, Twitter hesaplarından geçmiÅŸte olduÄŸu gibi bu suikastin de intikamının alınacağını duyurdu.

Netanyahu adını vererek tehdit etmiÅŸti 

Ä°ran nükleer programının mimarı olarak tanınan Muhsin Fahrizade'nin adı Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mayıs 2018'de Ä°ran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda özellikle belirtilmiÅŸti.

Jerusalem Post’ta yer alan habere göre BaÅŸbakan Netanyahu, Mossad'ın Ä°ran'ın gizli nükleer arÅŸivlerinden 100 bin dosya çaldığını açıkladıktan sonra “Bu adı hatırlayın” diye konuÅŸmuÅŸtu.

Mossad tarafından çalınan dosyalar, Fahrizade’nin Ä°ran nükleer programı dahilinde 1999-2003 yılları arasında sürdürülen Amad Projesi’ni yönettiÄŸini gösteriyordu. 2015 yılında imzalanan nükleer anlaÅŸma sırasında böyle bir programın var olduÄŸunu inkar etmiÅŸti.

Ä°ran, 2003 yılında Amad Projesi’ni rafa kaldırmak zorunda kalsa da nükleer hedeflerine ulaÅŸmak çalışmaya devam etmiÅŸti.

Netanyahu, Fakrizade’nin 2018 yılında da Ä°ran Savunma Bakanlığı bünyesindeki SNPD isimli bir projeye de liderlik etmiÅŸti.

Muhsin Fahrizade kimdir?

Ä°ran'ın nükleer programının en önemli isimlerinden biri olan Muhsin Fahrizade, Ä°srail'in öncelikli hedeflerinin arasındaydı.Aynı zamanda Savunma Bakanlığı AraÅŸtırma ve Ä°novasyon Kurumu BaÅŸkanı ve askeri bir kurum olan Ä°mam Hüseyin Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak görev alan Fahrizade, askeri alandaki faaliyetleriyle de bilinen bir isim.

BaÅŸkent Tahran'a yakın Kum kentinde 1957 yılında dünyaya gelen Fahrizade, 1979 yılındaki Ä°ran Ä°slam Devrimi'nin ardından kurulan Devrim Muhafızları Ordusu'nda görev aldı.

Ä°ran Savunma Bakanlığı ile Silahlı Kuvvetler BaÅŸdanışmanı ve Ä°ran Fizik AraÅŸtırma Merkezi (PHRC) BaÅŸkanı olması nedeniyle 24 Mart 2007'de BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 1747 sayılı kararla yaptırım listesine aldığı Ä°ranlı yetkililerden biriydi.

Fahrizade, Batılı gazetecilerin en çok röportaj yapmak istedikleri kiÅŸiler arasında yer alıyordu ancak Tahran Yönetimi, önceki yıllarda söz konusu bilim insanıyla ilgili bilgilerin yayınlanmaması için çaba gösteriyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerinin onunla görüÅŸmesine izin vermiyordu.

"Ä°ran'ın askeri nükleer programının babası"

Batılı istihbarat örgütlerinin "Ä°ran'ın askeri nükleer programının babası" olarak nitelendirdikleri Fahrizade'nin faaliyet alanı, Ä°ran'ın bilimsel nükleer programını bu ülke için nükleer bir potansiyele dönüÅŸtürmekti.

Fahrizade'nin bir fizik profesörü olarak, nükleer bomba geliÅŸtirmek için 1989 yılında kurulduÄŸu iddia edilen gizli program "Amad" projesini yönettiÄŸi söyleniyor. UAEA'ya göre program 2003 yılında sonlandırıldı.

Fahrizade, ABD'nin Foreign Policy Dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en güçlü 500 kiÅŸisi listesinde yer alan beÅŸ Ä°ranlı figürden birisiydi.

Ä°ran'ın nükleer programının arkasındaki figür olarak kabul edilen Fahrizade'nin nükleer anlaÅŸmanın imzalanmasında da etkin bir rol oynadığı belirtiliyor.

Ä°srailli kaynaklar, MOSSAD'ın 2018 yılında Tahran'daki atom reaktörlerden sorumlu Muhsin Fahrizade Mehabadi'ye suikast giriÅŸiminde bulunduÄŸunu ancak baÅŸarılı olamadığını duyurmuÅŸtu.

Ä°ran'ın Fars Haber Ajansı'na göre, Fahrizade'nin adı BirleÅŸmiÅŸ Milletler'deki (BM) listelerden MOSSAD'ın eline geçmiÅŸti.

Fahrizade, 1940'larda ABD'de atom bombasının geliÅŸtirilmesinde önemli bir rol oynayın Amerikalı fizikçi olan Robert Oppenheimer ile karşılaÅŸtırılıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.