Sosyal Medya

Güncel

Lukaşenko: Yeni anayasayla birlikte cumhurbaşkanı olmayacağım

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkede yeni anayasa kabul edildiğinde artık cumhurbaşkanı olarak görev yapmayacağını belirtti.



Belta haber ajansına göre, LukaÅŸenko, baÅŸkent Minsk’te 6. Åžehir Hastanesine yaptığı ziyarette, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi çalışmalarına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸiyle cumhurbaÅŸkanının yetkilerinin düzenlenmesi gerektiÄŸini ifade eden LukaÅŸenko, yeni yapılacak anayasanın destekçisi olduÄŸunu söyledi.

Rusya, Kazakistan ve Belarus'un, her ÅŸeyin cumhurbaÅŸkanının kararına baÄŸlı olduÄŸu sert ve ciddi bir anayasası bulunduÄŸuna dikkati çeken LukaÅŸenko, bu açıdan bakıldığında böyle bir anayasayla herhangi bir cumhurbaÅŸkanının ülkeyi savaÅŸa bile götürebileceÄŸini belirtti.

Bu nedenle ülkenin anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine ihtiyacı olduÄŸunu kaydeden LukaÅŸenko, "Evet, yeni bir anayasa oluÅŸturmamız lazım. Fakat bu, ülkemizin çökmemesi için faydalı olmalı." ifadelerini kullandı.

Ülkenin siyasi partilerin bulunduÄŸu parlamenter sistemle yönetilmesinin toplumda ayrışma yaratacağını ve farklı çıkar gruplarını ortaya çıkaracağını savunan LukaÅŸenko, ancak halkın bunu oylaması halinde bu sistemin olacağını dile getirdi.

Yeni anayasa kabul edildiÄŸinde kendisinin cumhurbaÅŸkanı olarak görev yapmayacağını belirten LukaÅŸenko, “Kendim için anayasa yapmıyorum. Yeni anayasa ile artık cumhurbaÅŸkanı olarak çalışmayacağım. Bu yüzden sakin olun. Sakin bir ÅŸekilde bunu kabullenin. Ancak yeni anayasanın tahrif edilmesine ve yeni anayasaya göre seçimler uydurulmasına izin vermeyeceÄŸim." dedi.

LukaÅŸenko, Belarus halkının bu süreci sorunsuz atlatması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

Belarus’ta 9 AÄŸustos'ta yapılan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerini mevcut CumhurbaÅŸkanı Aleksandr LukaÅŸenko kazanmış, ardından "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla gösteriler baÅŸlatılmıştı.

Ülkede her hafta sonu devam eden gösterilerde, sayıları önceki haftalara göre azalan protestocular, CumhurbaÅŸkanı LukaÅŸenko'nun görevini bırakmasını ve anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmasını istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.