Sosyal Medya

Güncel

İdlib'de üniversite hastanesi açıldı

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib şehrinde, tıp ve eczacılık fakültesi öğrencilerine eğitim vermek amacıyla üniversite hastanesi açıldı.



Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı karşısındaki Babü'l Hava Sınır Kapısı sivil yönetiminin desteÄŸiyle Ä°bn-i Sina Hastanesi, tadilatı yapılarak Ä°dlib Üniversitesine devredildi.

Ä°dlib Üniversitesi Rektörü Ahmed Ebu Hacar yaptığı açıklamada, tıp ve eczacılık fakültesi öÄŸrencilerinin eÄŸitimlerini daha saÄŸlıklı ÅŸekilde almaları için üniversite hastanesi açtıklarını söyledi.

Üniversite hastanesinin 1600 öÄŸrenciye uygulamalı ders vereceÄŸini ifade eden Hacar, "Hastane, tıp fakültesi öÄŸrencilerine büyük katkı saÄŸlayacak." dedi.

Hacar, tıp ve mühendislik bölümleri için en son teknolojik cihazlarla uygulama merkezleri kurduklarını belirtti.

Suriye'nin farklı illerinden göç ederek Ä°dlib'e sığınan öÄŸrenciler, liseden sonra girdikleri sınavla Ä°dlib Üniversitesine yerleÅŸebiliyor. Üniversitede 15 bine yakın öÄŸrenci eÄŸitim görüyor.

Ä°dlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Ä°ran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gerçekleÅŸen Astana toplantısında, Ä°dlib ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliÄŸi azaltma bölgesi" oluÅŸturuldu.

Ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, Rusya'nın hava desteÄŸiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Ä°dlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateÅŸkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara baÅŸladı ve Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleÅŸimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat saÄŸlandı.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiÄŸi ateÅŸkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.