Sosyal Medya

Güncel

Özgürlük dersi veren Macron, Fransa'da basın özgürlüğünü yasaklıyor

Fransa'da güvenlik güçlerini görüntülemek ve yayımlamak artık ceza kapsamına giriyor. Tartışmalı yasa, bir polis memurunun veya bir jandarmanın "yüz görüntüsü veya diğer kimlik unsurlarının" yayılması durumunda 1 yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmayı içeriyor.



Fransa’da hükümet tarafından çıkarılmak istenilen yeni "küresel güvenlik" yasası, tepki çekti. Söz konusu yasa, gösteri ve yürüyüÅŸ sırasında gazeteciler ve vatandaÅŸlar tarafından polislerin fotoÄŸrafının çekilmesi veya video kaydı yapılmasının yasaklanmasını içeriyor.

Cezası bir yıl hapis

Tartışmalı yasa, bir polis memurunun veya bir jandarmanın "yüz görüntüsü veya diÄŸer kimlik unsurlarının" yayılması durumunda 1 yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılmayı içeriyor. Ancak Ä°nsan Hakları Ligi, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi diÄŸer kuruluÅŸlarla birlikte bu miting için çaÄŸrıda bulunan gazeteci sendikaları, bu durumun gazetecileri ve yurttaÅŸların polisi iÅŸ başında kayda alması ve polis ÅŸiddetini belgelemesini engellemek için çıkarılacağını savunuyor.

Halk sokaklara döküldü

Fransa’nın baÅŸkenti Paris’te, görevde olan güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi mecrada yayımlanmasını yasaklayan "genel güvenlik" yasa tasarısına karşı gösterileri düzenlendi.

Yasa tasarısının Ulusal Mecliste görüÅŸülmeye baÅŸlandığı saatlere yakın binlerce kiÅŸi parlamento binası yakınındaki Saint-Germain bulvarında toplanarak tasarıyı protesto etti.

Aralarında hukukçu, basın mensupları ve sarı yeleklilerin de bulunduÄŸu göstericiler ile Fransız polisi arasında zaman zaman arbede yaÅŸandı. Polis kalabalığa gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Polis şiddeti kanıtlanamayacak

Göstericilerden Nadia," Åžiddet olaylarının olduÄŸunu da inkar edemeyiz... Onların kim olduklarını ortaya çıkarmalıyız." ifadelerini kullanarak görüntü alma haklarının ellerinden alındığı takdirde güvenlik güçlerinin uyguladığı ÅŸiddetin kanıtlanamayacağına dikkati çekti.

Fransa'nın Ankara BüyükelçiliÄŸi, geçtiÄŸimiz ay Türkiye'deki vatandaÅŸları için elçiliÄŸin sosyal medya hesaplarından bir uyarı paylaÅŸmış, açıklamada, “Fransa'da ikamet edenlerin ya da Türkiye'den geçenlerin seyahat ederken çok dikkatli olmaları” tavsiye edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.