Sosyal Medya

Güncel

Kenya'da bebekler annelerinden çalınarak karaborsada satılıyor

Kenya'nın başkenti Nairobi'de yüzlerce çocuğun çalınarak satıldığı bir ticaret ağı bulunuyor. Africa Eye'ın araştırmasına göre, çocuk ticareti ülkenin en büyük devlet hastanelerinde ve gecekondu mahallelerinin etrafında bulunan yasa dışı sokak kliniklerinde yaşanıyor.



Karaborsa olan çocuk ticaretinde devlet memurlarının ve hastane görevlilerinin de parmağı var. Bu durum Kenya'da çok büyük bir sorun ama yeterince rapor edilmiyor. Ülkede çocuk ticareti konusunda güvenilir istatistikler ve devlet raporları mevcut deÄŸil. Kayıp çocukları bulmak ve karaborsayı takip etme konusunda sorumlu kurumların kaynakları ve personel ise yetersiz.

Rebecca'nın oÄŸlu 10 yaşında, kendinden uzak bir yerde. Fakat annesi onun nerede olduÄŸun bilmiyor. Bir gece o uyurken çocuÄŸunu çaldılar.

Kenya'nın merkezine baÄŸlı Kiambu eyaletindeki tüm çocuk merkezlerini aradı Rebecca ancak oÄŸlu Lawrence Josiah'ı bulamadı. Rebecca'nın 3 çocuÄŸu daha var ve hissettiklerini ÅŸöyle anlatıyor; "BaÅŸka çocuklarım olmasına raÄŸmen, o benim ilk çocuÄŸumdu, anneliÄŸi ben ilk onunla hissettim"

Nairobi'de bu tek örnek deÄŸil. Çok sayıda çocuk ailesinden zorla alınıyor veya kaçırılıyor. Çocukların pazarlandığı bir karaborsa olduÄŸunu ortaya çıkaran BBC Africa Eye tarafından bir yıl boyunca süren soruÅŸturmada, gecekondu mahallelerinde yaÅŸayan ailelerden kaçırılıp büyük kârlar karşılığında satıldığına dair kanıtlar buldu.

Anneler ilaçla uyutularak çocukları çalınıyor

Genelde sokakta yaÅŸayan veya çok fakir ailelerin çocukları çalınıyor. 3 yaşından küçük çocukların bulunduÄŸu ailelerin hedef alındığı kaçakçılık zincirinde annelere uyku ilacı veya sakinleÅŸtirici verilerek etkisiz hale getiriliyor. Bazen de çaresizlik içerisindeki bir anneye yardım edeceÄŸi yalanıyla çocuklara el koyuyorlar.

Bu durum Kenya'da çok büyük bir sorun ama yeterince rapor edilmiyor. Ülkede çocuk ticareti konusunda güvenilir istatistikler, hükümet raporları, kapsamlı ulusal anketler mevcut deÄŸil. Kayıp çocukları bulmak ve karaborsayı takip etme konusunda sorumlu kurumların kaynakları ve personel yetersiz.

4 yılda kayıtlara geçmiÅŸ 600 vaka

Kaçırılan çocukların bulunması ve çocuk ticaretinin engellenmesi için bölgede çalışan sayılı isimlerden biri

Maryana Munyendo, Missing Child Kenya isimli bir dernek kurdu. 4 yıldır yoÄŸun çalışma yapan kurum 600'den fazla vaka üzerinde çalışıyor.

Vakaların takibinin ekonomik sebeplerle sekteye uÄŸradığını söyleyen Munyendo, ülkede yaÅŸanan kısırlık probleminin çocuk ticaretinde itici güçlerden biri olduÄŸunu öne sürüyor. Munyendo, "Bir çocuÄŸunuz olması bekleniyor ve bir erkek olmalı. Yapamazsanız, evinizden atılabilirsiniz. Peki ne yaparsınız? Bir çocuk çalarsınız." ifadeleri ile toplumsal problemin yansımalarını vurguluyor.

Gece vakti kaçırılan oÄŸlunun ardından Rebecca, "Umarım bir gün geri gelir" diyor.

Devlet hastaneleri iÅŸin içinde

Africa Eye'ın araÅŸtırmasına göre, çocuk ticareti çemberleri Nairobi'nin en büyük devlet hastanelerinde yaÅŸanıyor. Nairobi'nin çocuk kaçakçılığı iÅŸinde diÄŸer bir katman daha var. Åžehrin gecekondu mahallelerinin bazılarının etrafında, hamile anneler için doÄŸum odaları bulunan yasa dışı sokak klinikleri bulunuyor. Bu derme çatma klinikler, bebek karaborsa ticaretinin yapıldığı bilinen yerler.

Africa Eye, hükümetin görevlerini kötüye kullananları ifÅŸa etmek amacıyla, iki haftalık bir çocuÄŸu satın almak için hastane görevlisi ile bir anlaÅŸma yaptı. Çalınacak çocukları bulan görevli patronunun daha fazla çocuk bulması için kendisine baskı yaptığını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.