Sosyal Medya

Güncel

Putin'den Karabağ ve Türkiye açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ sorununun çözümüne ilişkin görüşmelere Türkiye dahil birçok ülkenin katılması gerektiğini söyledi



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, KarabaÄŸ sorununun çözümüne iliÅŸkin görüÅŸmelere Türkiye dahil birçok ülkenin katılması gerektiÄŸini söyledi.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, DaÄŸlık KarabaÄŸ'da uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ın çıkar dengesinin gözetilmesi durumunda saÄŸlanabileceÄŸini belirtti.

VTB Capital bankasının düzenlediÄŸi 'Rusya Çağırıyor' yatırım forumunda konuÅŸan Putin, 27 Eylül'de yeniden alevlenen ve üç ayrı ateÅŸkes ilanına raÄŸmen devam eden çatışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre bölgede uzun vadeli çözümün sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ın çıkar dengesinin gözetilmesi halinde saÄŸlanabileceÄŸini kaydeden Rus lider, "Ä°lk etapta askeri faaliyetler sonlandırılmalı, can kayıplarına son verilmeli, müzakere masasına oturulmalı ve Türkiye de dahil AGÄ°T Minsk Grubu'ndaki birçok ülkenin katılımıyla eÅŸ baÅŸkanlar Rusya, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan teklifler temelinde görüÅŸ birliÄŸi ve çıkar dengesi saÄŸlanmalı. Bunu yapabiliriz" dedi.

'5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığı konuÅŸulmalı'

Putin, "En başından beri, KarabaÄŸ bölgesinde belirli bir rejim ve Ermenistan'la etkileÅŸim saÄŸlayarak 5+2 bölgenin Azerbaycan'a devir olasılığının konuÅŸulması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz, tutumumuz tamamen açık" diye konuÅŸtu.

Putin, bölgedeki halkın güvenliÄŸinin saÄŸlanması gerektiÄŸini, hem Azerbaycan hem de Ermenistan'ın etkili kalkınmasının temelini oluÅŸturan tüm altyapı imkanlarının yeniden saÄŸlanaraj etkili bölgesel kalkınma için gereken imkanların temin edilmesi gerektiÄŸini ekledi.

KarabaÄŸ konusunda yıllardır devam eden müzakerelerde tartışılan 5+2 formülü, ilk etapta Azerbaycan'a DaÄŸlık KarabaÄŸ'ın güney ve doÄŸusundaki 5 bölgenin iadesini, ikinci etapta Ermenistan ile KarabaÄŸ arasındaki 2 bölgenin iadesini öngörüyordu.

'Burada kolay çözüm yok, zira düÄŸüm çok karmaşık'

KarabaÄŸ'da çözümün kolay olmayacağını da kaydeden Putin, "Herkesin kendi hakları var. Burada kolay çözüm yok, zira düÄŸüm çok karmaşık" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.