Sosyal Medya

Güncel

Aliyev: Vahşi bir düşmana karşı savaş veriyoruz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Bu (Ermenistan'ın Gence'ye saldırları) savaş suçudur. Erivan yönetimi bu suçtan sorumlu tutulacak. Bu kasıtlı şekilde işlenen bir suçtur." dedi.



Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, Azerbaycan'da temaslarda bulunan Kamu BaÅŸdenetçisi Åžeref Malkoç'u kabul etti.

Azerbaycan CumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev, Ermenistan'ın Azerbaycan'ın sivil yerleÅŸim birimlerine yaptığı saldırılardan bahsederek "vahÅŸi bir düÅŸman"la karşı karşıya olduklarını belirtti.

Aliyev, Ermenistan ordusunun Azerbaycan'ın 2'nci büyük kenti Gence'ye balistik füzelerle 2 kez namertçe saldırı düzenlediÄŸini hatırlatarak "Bu, savaÅŸ suçudur. Erivan yönetimi bu suçtan sorumlu tutulacak. Bu, kasıtlı ÅŸekilde iÅŸlenen bir suçtur. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduÄŸu çok sayıda sivil kaybımız var. Bu, Ermeni faÅŸizminin yırtıcı özelliÄŸini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu, bizim Ermeni faÅŸizminin belini kırarak bölgemizi nasıl büyük bir bela ve faciadan kurtardığımızı bir kez daha gösteriyor." dedi.

Bu sabah Ermenistan güçlerince Terter'e 190, AÄŸdam'a ise 90'dan fazla mermi atıldığı, bazı günlerde Terter'e 2 bin merminin isabet ettiÄŸini hatırlatan Aliyev, ÅŸunları söyledi:

"Åžehirlerimizi yok etmek, Azerbaycan halkının iradesini kırmak istiyorlar. Ama bunu baÅŸaramıyorlar ve daha da azgınlaşıyorlar. Ä°ntikamımızı savaÅŸ alanında alıyoruz. Sivil halka karşı hiçbir adım atmadık, atmayacağız. Ermenistan, dünya için büyük tehdit oluÅŸturuyor. Ermenistan'ı yöneten kriminal faÅŸist bölgemiz için en büyük tehdittir ve Azerbaycan bu tehdidin giderilmesi için elinden geleni yapıyor. Her gün cepheden hoÅŸ haberler alıyoruz. Åžehirlerimizi ve köylerimizi iÅŸgalcilerden kurtarıyoruz. Muzaffer Azerbaycan ordusu ÅŸerefli misyonunu yerine getiriyor. "

Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan'a gösterdiÄŸi desteklerden takdirle bahsederek geliÅŸmelerin Türk basınında geniÅŸ yer aldığını, Azerbaycan'ın haklı davasının dünyaya Türk basını aracılığıyla duyurulduÄŸunu ifade etti.

Bazı ülkelerin basının Ermenistan yanlısı yayınlar yaptığını hatırlaran Aliyev, "Bu büyük bir haksızlıktır. Bu bir sahtekarlıktır. Bu, olayların çarpıtılmasıdır. Azerbaycan'ı iÅŸgalci veya saldırgan bir devlet olarak sunma giriÅŸimlerinin elbette hiçbir temeli yok. Dolayısıyla Türk basınının ilk günlerden itibaren burada bulunması ve savaÅŸ bölgelerinden haberler yapması dünyaya konuya iliÅŸkin doÄŸru bilgilerin aktarılmasına hizmet etmektedir." diye konuÅŸtu.

Aliyev, yıllardır uluslararası kamuoyuna haklı olduklarını, iÅŸgale uÄŸradıklarını anlatmaya çalıştıklarını, bunda da baÅŸarılı olduklarını belirterek "Ä°ÅŸgalden kurtarılan köylerin görüntüsü, hangi tür vahÅŸilerle karşı karşıya olduÄŸumuzu gösteriyor. Köylerin, ÅŸehirlerin çoÄŸunda bir tek bile saÄŸlam yapı kalmamış. Dün internette Zengilan kentinde harabeye dönüÅŸen caminin görüntülerini herkes gördü. O camide domuz beslemiÅŸler. Camilerimize hakaret ettiler. Tüm tarihi anıtlarımızı yok ettiler. Evlerden neredeyse sadece taÅŸlar kalmış durumda. Çatıları, pencereleri ve eÅŸyalar yaÄŸmalanmış." bilgisini verdi.

Ermenistan'ın 1990'lı yıllarda dış yardımlar sayesinde Azerbaycan topraklarını iÅŸgal ettiÄŸini hatırlatan Aliyev, "Åžimdi de dışarıdan yardım aldıklarını görüyoruz. Oraya büyük silahlar gönderiliyor. Buna raÄŸmen biz onların belini kırdık ve kıracağız. Hak iÅŸimizi sürdürüyoruz, Türkiye gibi kardeÅŸ ülke de yanımızdadır. Her zaman birlikteyiz." ifadelerini kullandı.

Kamu BaÅŸdenetçisi Malkoç, Ermenistan'ın 30 yıldır devam eden iÅŸgalinin milyonlarca Azerbaycan vatandaşını mülteci durumuna soktuÄŸunu ve çok ciddi insan hakları ihlallerine neden olduÄŸunu hatırlattı. Malkoç, Ermenistan'ın BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) kararlarına raÄŸmen iÅŸgal ettiÄŸi topraklardan çekilmediÄŸini, son zamanlarda saldırılarını artırarak, yerleÅŸim yerlerini bombalayarak kadın ve çocuklar dahil çok sayıda Azerbaycan vatandaşının ölümüne ve yaralanmasına neden olduÄŸunu söyledi.

YaÅŸanan insan hakları ihlallerini yerinde görüp incelemek, raporlamak ve dünyaya duyurmak için bölgeye geldiklerini bildiren Malkoç, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Ombudsmanlar BirliÄŸi (Ä°Ä°TOB) BaÅŸkanı ve Türkiye Ombudsmanı olarak hazırlayacakları raporun, Azerbaycan'ın iÅŸgal edilmiÅŸ topraklarındaki tüm insan hakları ihlallerini içereceÄŸini belirtti.

Malkoç, raporu baÅŸta Ä°slam ülkeleri olmak üzere bütün dünya ombudsmanlarına, BM, Avrupa BirliÄŸi (AB), Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) gibi uluslararası kurum ve kuruluÅŸlara ve insan hakları örgütlerine göndereceklerini bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.