Sosyal Medya

Güncel

Lübnan Cumhurbaşkanı: Yolsuzluk ülkenin yönetiminde kök saldı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkesinde yolsuzluğun artık yönetimde kurumsallaşarak kök saldığını söyledi.



Lübnan CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından halktan gelen tepkiler üzerine istifa eden hükümetin yerine yenisini kurma görevini vereceÄŸi yarınki istiÅŸare görüÅŸmelerinden önce halka hitaben bir televizyon konuÅŸması yaptı.

Reformları engellemeye çalışanlara karşı hükümeti kurma görevini verme ve sonrasında da kabineyi oluÅŸturma sorumluluÄŸunu anayasanın kendisine verdiÄŸi yetkiler doÄŸrultusunda yerine getireceÄŸini dile getiren Avn, "YolsuzluÄŸun, iktidar ve yönetimimizde kurumsallaÅŸarak kök saldığı bir aÅŸamaya geldik. Reform ise tamamen aksini yapan yetkililer ile siyasilerin dillerinde tekrarlanan bir slogana dönüÅŸtü." dedi.

CumhurbaÅŸkanı Avn, ülkede kötüleÅŸen ekonomik durumu daha fazla vatandaşın sırtına yükleme lüksüne sahip olmadıklarının altını çizerek, "Kapsamlı sosyal koruma sisteminin yokluÄŸunda halkımızın sosyal durumunu sormak istiyorum. Ekonomik, sosyal ve mali olarak yaÅŸadıklarımızdan bizi kurtaracak giriÅŸime yaklaşımımız nedir?" diye konuÅŸtu.

Bakanlar Kurulunun temmuz ayında Merkez Bankası hesaplarının özel denetim ÅŸirketlerince incelenmesine verdiÄŸi onayı da hatırlatan Avn, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Merkez Bankası hesaplarına mali denetim, mevcut çöküntünün sebeplerini öÄŸrenmek amacıyla hükümetin aldığı bir karar olmasına raÄŸmen ne oldu? Dolayısıyla bugün benim, önce hükümeti kurma görevi için ismi belirleme ve sonrasında da kabineyi oluÅŸturmada yer almam gerek. Hükümeti kuracak kiÅŸi, yolsuzluk bataklığını kurutma ve reformları hayata geçirecek sorumluluÄŸun altından kalacak mı? Ey parlamenterler, bu sizin sorumluluÄŸunuzdur. Lübnanlıları temsilen sizler, denetleme ve sorgulamaktan sorumlusunuz."

Teknokratlar hükümeti giriÅŸimi sonuç vermemiÅŸti

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin destekleriyle 21 Ocak'ta kurulan Hassan Diyab hükümeti, Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin infilak etmesinin ardından halktan gelen tepkiler üzerine 10 AÄŸustos'ta istifa etmek zorunda kalmıştı.

Söz konusu patlamanın ardından Lübnan'daki mevcut durumdan istifade etmek isteyen Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, ülkedeki krize karşı reformları hayata geçirecek bir hükümetin kurulması ve sonrasında Paris'te Lübnan'a destek için uluslararası konferans düzenlenmesi giriÅŸimini baÅŸlatmıştı.

Macron'un söz konusu giriÅŸimi, ABD yaptırımlarının hedefindeki Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin Maliye Bakanlığı baÅŸta olmak üzere kendi paylarına düÅŸen bakanlıklara getirilecekler konusunda, 31 AÄŸustos'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Edib'in taleplerini reddetmesiyle baÅŸarısızlığa uÄŸramıştı.

Edib, 26 Eylül'de Baabda CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'na gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretin ardından, "Hükümeti kurma görevini aldığım sıradaki mutabakat artık yok." diyerek görevi iade ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Kamu borcunun 90 milyar doları aÅŸtığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaÅŸtan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki mevcut ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır yönetimi paylaÅŸan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluÅŸan küçültülmüÅŸ bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Kulislerde, CumhurbaÅŸkanı Avn'ın yarın yapacağı istiÅŸare görüÅŸmelerinden sonra Sünni Müstakbel Hareketi lideri eski BaÅŸbakan Saad el-Hariri'yi hükümeti kurmakla görevlendirebileceÄŸi konuÅŸuluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.