Sosyal Medya

Güncel

Ürdün'de yeni hükümeti kuracak isim belli oldu

Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından yeni hükümetin kurulması için görevlendirilen Beşir Hani el-Hasavne'nin tecrübeli bir diplomasi geçmişi bulunuyor.



Kral 2. Abdullah döneminin 13. baÅŸbakan adayı olarak hükümetin kurulmasıyla görevlendirilen evli ve 3 çocuk babası Hasavne'nin (51) siyasi geçmiÅŸi bir dönem bakanlık yapmış politikacı babası Hani Hasavne ile baÅŸlıyor.

Yüksek lisansını hem uluslararası iliÅŸkiler hem de uluslararası hukuk üzerine tamamlayan, doktorasını hukuk alanında yapan Hasavne, yüksek lisans ve doktora eÄŸitimlerini Ä°ngiltere'de tamamladı.

Hasavne, ayrıca terörizm ve aşırıcılıkla mücadele ile kamu yönetimi alanlarında üst düzey eÄŸitimler aldı.

Diplomasi alanındaki çalışmaları

Diplomasi faaliyetlerine DışiÅŸleri Bakanlığındaki ateÅŸelik (1991) göreviyle baÅŸlayan Hasavne, 1995-1996 yıllarında da Avrupa-Akdeniz iliÅŸkileri birim baÅŸkanlığı görevine getirildi.

Hasavne, bu alanda ayrıca BM Ürdün Misyonu'nun ilk sekreteri ve Genel Kurul delegesi (2003-2004), DışiÅŸleri Bakanlığı Hukuk Departmanı MüdürlüÄŸü (2005-2006) ile yine bakanlık bünyesinde Barış Müzakereleri Koordinasyon Ofisi direktörlüÄŸü görevlerini ifa etti.

Ürdünlü diplomat 2007-2012 yıllarında ise DışiÅŸleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika Ä°ÅŸleri Dairesi baÅŸkanlığı, hükümet danışmanlığı, bakanın özel danışmanlığı ve stratejik planlama dairesi müdürlüÄŸü gibi bir takım mevkilerde görev aldı.

Ülkesini uluslararası düzeyde temsil etti

Ülkesini Kenya, Etiyopya, Mısır ve Fransa'da büyükelçi olarak temsil eden Hasavne, ayrıca uluslararası düzeydeki zirveler ile Türkiye, Rusya, Çin ve Avrupa BirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilen Arap iÅŸ birliÄŸi forumlarında ülkesinin komite üyeliÄŸi ya da baÅŸkanlık görevini ifa etti.

Hasavne ayrıca Ürdün'ün Pakistan ve Afganistan Ä°ÅŸleri Özel TemsilciliÄŸi (2009-2012) ve UNESCO'nun daimi temsilciliÄŸi (2018-2019) görevlerini üstlendi.

Bakanlık ve Kral'ın danışmanlığı görevleri

Ürdünlü diplomat, Eski BaÅŸbakan Hani el-Mulki döneminde DışiÅŸleri Bakanlığı ile Hukuk Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı.

Daha sonra da Kral 2. Abdullah'ın iletiÅŸim ve koordinasyon danışmanı (2019-2020), siyasi danışmanlığı (AÄŸustos 2019'dan bu yana) görevlerini ifa etti.

"Gerçekçi ve fikir sahibi"

Ürdünlü eski bakan ve senato üyesi Muhammed el-Munemi, AA muhabirine verdiÄŸi demeçte, Hasavne'nin ulusal konularda etkin, kamu çalışmalarında yeterlilik sahibi, olaÄŸanüstü bilimsel ve pratik deneyimlere sahip olduÄŸunu belirtti.

Hasavne ile Mulki hükümeti döneminde teÅŸrik-i mesaileri olduÄŸunu belirten Munemi, kendisinin iyi ahlaklı ve herkesle iÅŸ birliÄŸi içerisinde hareket ettiÄŸini vurguladı.

Ürdünlü yazar Fayiz el-Fayiz ise Hasavne'yi "meselelere gerçekçi yaklaÅŸan fakir sahibi" biri olarak nitelendirdi.

Hasavne'nin farklı mevkilerdeki çalışmaları sırasında herkese eÅŸit mesafede durduÄŸunu, önerileri dikkate aldığını, kararlarında tek başına hareket etmediÄŸini söyleyen Fayiz, ÅŸunları kaydetti:

"YaklaÅŸan seçim dosyasının doÄŸru yönetilmesinin yanı sıra kralın görevlendirdiÄŸi dosyalarda ve özellikle de uzman olduÄŸu dış iliÅŸkilerde ÅŸahsına münhasır izlerin olacağını düÅŸünüyorum."

Ürdün Kralı 2. Abdullah, cumartesi günü istifa eden BaÅŸbakan Ömer er-Rezzaz'ın yerine siyasi danışmanı BeÅŸir Hani el-Hasavne'yi dün yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.