Sosyal Medya

Güncel

İsveç'te mesai saatlerinde uygulanan namaz yasağı kaldırıldı

Göçmen karşıtı İsveçli Demokratların idaresindeki Bromölla Belediye Meclisi'nin aldığı mesai saatleri içerisinde namaz yasağı kararı, İsveç anayasasına ve AB'nin tanıdığı dini özgürlüklere aykırı bulundu. Mahkeme çalışanların mesai saatlerinde namazlarını kılabileceğine hükmederek geçen yıl verilen yasağı tersine çevirdi.



Ä°sveç'in Malmö kentindeki idare mahkemesi, çalışanların mesai saatlerinde namazlarını kılabileceÄŸine hükmederek geçen yıl verilen yasağı tersine çevirdi.

Remix sitesinde yer alan habere göre söz konusu karar, Ä°sveçli iÅŸverenlerin çalışma alanlarında Müslümanların seccadelerini sererek ibadetlerini yapmasına izin vermesi gerektiÄŸini ortaya koydu.

Malmö mahkemesi bu hükmüyle, geçen yıl ülkenin güneyinde yer alan Bromölla'da Belediye Meclisi'nin çalışma saatlerinde ibadet edilmesini açıkça yasaklayan kararını tersine çevirmiÅŸ oldu.

Söz konusu yasak tüm dinleri kapsayacak ÅŸekilde sunulmuÅŸ olsa da uygulamada daha çok, günde 5 vakit namaz kılan Müslümanların ibadet imkanlarını sınırlamıştı.

YasaÄŸa Hristiyan Demokratlar destek vermiÅŸti

Tartışmalara yol açan karar göçmen karşıtı Ä°sveçli Demokratların hakim olduÄŸu meclisten geçmiÅŸ ve Hıristiyan Demokratlardan da destek almıştı.

Geçen yıl bir ÅŸehir sakini meseleyi ayrımcılık konularına bakan bir kamu denetçisine bildirmiÅŸ ve tepki çeken yasak daha sonra incelenmek üzere idare mahkemesine gönderilmiÅŸti.

Din özgürlüÄŸünün ihlali

Kararını veren mahkeme de belediye meclisinin iÅŸyerinde Müslümanların namaz kılmasını kısıtlama kararının, hem Ä°sveç anayasasına aykırı olduÄŸuna hem de Avrupa BirliÄŸi (AB) tarafından güvence altına alınan din özgürlüklerin ihlali anlamına geldiÄŸine hükmetti.

Belediye meclisi üyeleri, aldıkları kararın tüm ibadetlerin tamamen yasaklanması olarak görülemeyeceÄŸini savunmuÅŸtu.

Ancak mahkeme, savunmadaki tarafın hâlâ istiÅŸare imkanı olduÄŸu ve bireysel muafiyetler tanınabileceÄŸi argümanını reddederek, yasağın ilk haliyle böyle bir ihtimal barındırmadığı sonucuna vardı.

Haberde, belediye meclisinin idare mahkemesinden çıkan kararı temyize götürüp götürmeyeceÄŸinin henüz bilinmediÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.