Sosyal Medya

Güncel

HES kodu nasıl alınır?

Yeni tip koronavirüs salgını döneminde sosyal alanlarda vatandaşlara güvenli sosyal hayat sunmak için geliştirilen "HES Kodu"nun kullanımına dair tüm detayları derledik.



Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kontrol ve takibini vatandaÅŸların hizmetine sunan SaÄŸlık Bakanlığı, kontrollü sosyal hayat için "HES" kodu uygulamasını baÅŸlatmıştı.

Åžehir içi toplu ulaşımda, ÅŸehirler arası seyahatlerde, konaklama tesislerinde, iÅŸ yerlerinde ve bireysel iletiÅŸim gerektiren tüm kamusal mekanlar ve kamu kurumlarında kullanılacak HES kodu ile vatandaÅŸların kontrollü sosyal hayatta güvenliÄŸi en üst düzeye çıkarıldı.

HES kodu nasıl alınır?

Hayat Eve Sığar uygulamasında “Karekodlarım” sekmesine tıklanır. Açılan ekranda “Kategori, Alan Adı ve Adres Bilgileri” alanları doldurulur. OluÅŸturulan karekodun çıktısı ilgili alana asılabilir.

HES kodu, "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması üzerinden "HES kodu iÅŸlemleri" bölümüne girilerek alınabiliyor. Ardından "HES kodu oluÅŸtur" butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilecek ve kod oluÅŸturulabilir.

Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim, vatandaÅŸların kendi kontrolünde.

VatandaÅŸlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediÄŸi sayıda kod üretebiliyor. Hangi kodu, hangi kurumla paylaÅŸtığının listesini görüntüleyebiliyor, dilerse iptal edebiliyor ya da yetkilerini kaldırabiliyor.

HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabiliyor. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boÅŸluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023'e SMS olarak atılabilir. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneÄŸi: HES 1234567890 1234 15. Bu ÅŸekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli)

HES koduna e-Devlet uygulaması üzerinden de ulaÅŸmak mümkün. e-Devlet uygulaması üzerinden SaÄŸlık Bakanlığının HES Kodu Üretme ve Listeleme sekmesine giriÅŸ yapılarak HES Koduna ait üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme iÅŸlemleri yapılabiliyor.

"Hayat Eve Sığar" uygulaması, Play Store ve App Store üzerinden cep telefonlarına ücretsiz indiriliyor.

HES kodunun güvenliÄŸi

HES kodları tamamen kiÅŸiye özel üretilmiÅŸ tekil kodlardan oluÅŸuyor. T.C. kimlik numarası gibi deÄŸiÅŸmeyen bir numara yerine kimse tarafından bilinmeyen, her paylaşıma özel farklı kodlar oluÅŸturulması kodu güvenli kılıyor. Ayrıca vatandaÅŸlar, HES kodu sayesinde kimlik numarası gibi kiÅŸisel bir veriyi baÅŸkasıyla paylaÅŸmak zorunda kalmıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.