Sosyal Medya

Güncel

ABD’nin ‘ilaç ambargosu’ tehdidinin ardında Türkiye-Çin yakınlaşması var

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye’nin ABD’li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı.



Amerikan Büyükelçinin bu açıklamasını Sputnik’e deÄŸerlendiren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü ÖÄŸretim Üyesi, Ankara Kriz ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi (ANKASAM) BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, bunun son dönemde Washington’un Ankara’ya yönelik yürüttüÄŸü baskı politikalarının bir parçası olduÄŸunu ve iki ülke arasındaki krizi daha da derinleÅŸtireceÄŸini söyledi.
 
“ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield’in Türkiye’nin ABD’li ilaç ÅŸirketlerine borcunu ödememesi durumunda bu ÅŸirketlerin ilaç satmayı durdurabileceÄŸini açıklaması, açıkçası son dönemde Washington’un Ankara’ya yönelik yürüttüÄŸü baskı politikalarının bir parçası olarak karşımıza çıkmakta olup, Türk-Amerikan iliÅŸkilerindeki krizi daha da derinleÅŸtirmeye yönelik bir adım olarak ÅŸimdiden algılanmıştır. Düne kadar Türkiye-Rusya baÄŸlamında S-400’ler ile özdeÅŸleÅŸen bu baskı politikasında Türkiye-Çin iliÅŸkilerinin de yerini almaya baÅŸladığını görüyoruz. Bu baÄŸlamda ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo’nun açıklamalarında ve Amerikan Foreign Policy dergisinde yayımlanan analizde çok açık bir ÅŸekilde Türkiye-Çin iliÅŸkilerinin hedef alınması, bu tespitimizi fazlasıyla teyit etmektedir.”
 
Satterfield’in açıklamasının zamanlamasına dikkat çeken Erol’a göre Batı’nın Türkiye’ye yönelik “ölçüsüz” poltikaları yüzünden Türk kamuoyunda Batı ve özellikle ABD karşıtlığının arttığını ve Ankara’nın “Batı Kulübü”nden giderek uzaklaÅŸtığını ileri sürdü.
 
“CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın BM 75. Genel Kurulu’nda yaptığı; “Tarihin sarkacı yeniden Asya’ya kaydı”, “Türk dış politikasında ‘Yeniden Asya’”, “Ä°stanbul’un BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in merkezi yapılması” açıklamaları da, görünen o ki baÅŸta Washington olmak üzere Batılı baÅŸkentleri rahatsız etmiÅŸtir. Batılı devletlerin Türk dış politikasındaki bu denge arayışını bir “eksen kayması” olarak deÄŸerlendirmesi ve Türkiye’yi “Batı Kulübü”nde tutma çabalarındaki bu “ölçüsüzlük” ve bunun DoÄŸu Akdeniz, Kuzey Afrika ve OrtadoÄŸu’daki bir takım olumsuz yansımaları, açıkçası Ankara’nın Asya açılımını daha da hızlandırmaktadır. Daha da ötesi, ABD’nin diÄŸer ülkelere uyguladığı ambargoları hatırlatan bu talihsiz açıklama Türk kamuoyundaki ABD ve Batı karşıtlığının daha da tırmanmasına neden olacaktır”.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.