Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'daki sığınmacı kampında ard arda yangınlar yaşanıyor

Yunan resmi ajansı ANA'nın haberine göre, ülkedeki en büyük sığınmacı kampı olan Moria'da dün çıkan yangınlardan sonra bugün de kampın 3 farklı noktasında tekrar yangın çıktığı belirtildi.



Yunanistan'ın Midilli Adası'nda bulunan Moria sığınmacı kampında dün çıkan iki yangının ardından bugün tekrar yangın çıktığı bildirildi.

Yunan resmi ajansı ANA'nın haberine göre, ülkedeki en büyük sığınmacı kampı olan Moria'da dün çıkan yangınlardan sonra bugün de kampın 3 farklı noktasından alevler yükseldi.

Dün çıkan yangınlar nedeniyle binlerce sığınmacının evsiz kaldığı bölgede çıkan yeni yangın, sığınmacılardaki endiÅŸe ve korkuyu artırdı.

Ä°tfaiye ekiplerinin alevlere karadan ve havadan müdahalesinin sürdüÄŸü, buradaki sığınmacıların kent merkezine doÄŸru gitmeye çalıştığı belirtildi.

Yaklaşık 12 bin 500 sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapan Moria kampı, geçen haftadan bu yana tespit edilen 35 yeni tip koranavirüs (Kovid-19) vakası nedeniyle karantinaya alınmıştı.

Midilli Adası'ndaki kampın farklı noktalarında dün yerel saatle 02.00 sularında yangın çıkmıştı. Bu yangını söndürme çalışmaları sürerken adadan ikinci defa alevler yükselmeye baÅŸlamıştı.

Çok sayıda polis ve itfaiye ekibinin bölgeye sevk edildiÄŸi yangında çevik kuvvet polisleri de kent merkezine yürümek isteyen sığınmacıları engellemek için kamp çevresine barikatlar kurmuÅŸtu.

"EŞİ GÖRÜLMEMÄ°Åž BÄ°R Ä°NSANÄ° KRÄ°Z"

Yangınlar sonrası adada 4 aylık olaÄŸanüstü hal (OHAL) ilan edilmiÅŸti.

Yunanistan Göç Politikaları Bakan Vekili Yorgo Kumutsakos, yangının Kovid-19 salgınına karşı uygulanan izolasyon tedbirleri sonrası sığınmacıların çıkardığı karmaÅŸanın ardından çıktığını söyleyerek, "EÅŸi görülmemiÅŸ bir insani krizle karşı karşıyayız." ifadesini kullanmıştı.

Adadaki yangından etkilenen 408 refakatsiz sığınmacı çocuk, uçaklarla Yunanistan ana karasına nakledilmiÅŸti.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, nisan ayında yaptığı açıklamada, kapasitesinin 4 katı sığınmacıyı barındıran Moria kampının Kovid-19 salgınına karşı hazırlıksız olduÄŸuna dikkati çekerek Yunan hükümetini gerekli önlemleri almadığı için eleÅŸtirmiÅŸti.

Uluslararası insani yardım kuruluÅŸları, kamptaki aşırı kalabalık ve insani olmayan ÅŸartlara dikkati çekerek kampta sosyal mesafe ve temel hijyen ÅŸartlarını saÄŸlamanın mümkün olmadığı uyarısında bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.