Sosyal Medya

Myanmarlı askerlerden Arakanlı Müslümanlara yönelik 'soykırım' itirafı

Myanmar ordusunda görevli iki asker, Arakanlı Müslümanları öldürdüklerini, toplu mezarlara gömdüklerini ve kadınlara tecavüz ettiklerini itiraf etti.



New York Times gazetesinin haberine göre, Myanmar'dan geçen ay kaçan iki asker, Myanmar'ın iÅŸlediÄŸi insanlığa karşı suçlarla ilgili soruÅŸturmanın yürütüldüÄŸü Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) bulunduÄŸu Hollanda'nın Lahey kentine dün götürüldü.

Burada görüntülü ifadeleri alınan askerler, Arakan eyaletinin Buthidaung ve Maungdaw ilçelerinde Arakanlı Müslümanların öldürülmesi ve toplu mezarlara gömülmesinde görev aldıklarını belirtti.

Askerlerin açıklamaları, Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanların kökünü kurutmaya çalıştığına dair yaygın iddiaları destekler nitelikte.

Ä°fade veren askerlerden 33 yaşındaki Myo Win Tun, AÄŸustos 2017'de üslerinden "GördüÄŸünüz ve duyduÄŸunuz herkesi vurun." emri aldığını açıkladı.

Myo Win Tun, bu emre itaat ettiÄŸini ve 30 Arakanlı Müslüman'ın katledilmesi ve bir baz istasyonu ile askeri üs yakınındaki toplu mezarlara gömülmesinde rol aldığını söyledi.

8 kadın, 7 çocuk ve 15 erkeÄŸi bir mezara gömdüklerini itiraf eden Myo Win Tun, "Ayrım yapmadan herkesi vurduk. Müslüman erkekleri alınlarından vurduk ve cesetlerini ayaklarımızla çukurlara ittik." dedi.

Myo Win Tun ayrıca bir kadına tecavüz ettiÄŸini itiraf etti.

Arakanlı Müslümanlara karşı ırk ayrımcılığı yaptığını kabul eden Myo Win Tun, üstü olan Albay Than Htike'nin kendilerine "Arakanlı Müslümanları yok edin" emri verdiÄŸini söyledi.

Myo Win Tun, "Müslüman 30 masum çocuk, kadın ve erkeÄŸin öldürülmesinde ve bir mezara gömülmesinde görev aldım." ifadesini kullandı.

"Çocuk veya yetiÅŸkin gördüÄŸünüz hepsini öldürün" emri

Er Zaw Naing Tun da 30 Arakanlı Müslüman'ın katledildiÄŸi sıralarda yakındaki bir köydeki taburda olduklarını belirtti.

Eski bir Budist rahip olan 30 yaşındaki Zaw Naing Tun, üslerinden "GördüÄŸünüz çocuk veya yetiÅŸkin hepsini öldürün." talimatı aldığını dile getirdi.

"(Rohingyaların yaÅŸadığı) Yaklaşık 20 köyü haritadan sildik." ifadesini kullanan Zaw Naing Tun, kendisinin de cesetleri toplu mezara gömdüÄŸünü aktardı.

Zaw Naing Tun, görevli olduÄŸu taburdaki askerlerle 80 Arakanlı Müslüman'ı öldürdüklerini kabul etti.

Maungdaw'daki aralarında Doe Tan, Ngan Chaung, Kyet Yoe Pyin, Zin Paing Nyar ve U Shey Kya'nın da olduÄŸu 20 köye saldırdıklarını anlatan Zaw Naing Tun, Zin Paing Nyar'da taburunda görevli 4 askerle 7 Arakanlı Müslüman'ı öldürdüÄŸü aktardı.

"Kadınlara tecavüz edilirken nöbet tuttum"

Zaw Naing Tun, silahsız 10 kiÅŸiyi yakalayıp öldürdükten sonra köyün kuzeyinde toplu bir mezara gömdüklerini dile getirdi.

Rütbesi çok düÅŸük olduÄŸu için cinsel ÅŸiddet suçu iÅŸlemediÄŸini iddia eden Zaw Naing Tun, diÄŸer askerler Arakanlı kadınlara tecavüz ederken nöbet tuttuÄŸunu beyan etti.

Bu askerler, "GördüÄŸünüz ve duyduÄŸunuz herkesi vurun." emrini verenlerin o dönemde Buthidaung ve Maungdaw'da görevli Albay Than Htike, Yüzbaşı Tun Tun ve ÇavuÅŸ Aung San Oo olduÄŸunu belirtti.

Böylelikle ilk kez Myanmar ordusu (Tatmadaw) mensupları, BirleÅŸmiÅŸ Milletler yetkililerinin soykırım kampanyası olarak niteledikleri Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamda yer aldıklarını açıkça itiraf etmiÅŸ oldu.

Bu arada, Arakanlı çok sayıda köylü de birbirlerinden bağımsız olarak toplu mezarların yerini doÄŸruladı ve bu yerler askerlerin ifadelerinde iÅŸaret ettikleri yerlerle örtüÅŸtü. Myanmar hükümetinin defalarca inkar ettiÄŸi toplu mezarlar, UCM'deki soruÅŸturmada ve diÄŸer yasal süreçlerde kanıt olarak da deÄŸerlendirilebilecek.

552. Hafif Piyade Taburu üssünün olduÄŸu bölgenin bitiÅŸiÄŸindeki bir köyde yaÅŸayan Arakanlı Müslümanlar, asker Myo Win Tun'u teÅŸhis etti ve bölgedeki iki toplu mezarın yeriyle ilgili detaylı bilgi verdi.

Söz konusu iki asker, gözaltına alınmadı ancak akıbetlerinin ne olacağı henüz açıklanmadı.

Görgü ÅŸahidi Rohingyalar vahÅŸeti anlattı

BangladeÅŸ'teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlardan Basha Miya, anneannesinin öldürülerek bu toplu mezarlardan birine Thin Ga Net köyünden 16 kiÅŸiyle atıldığını söyledi. Thin Ga Net, Myanmarlı askerler tarafından daha sonra yakılarak haritadan silindi.

Miya, anneannesini hatırladığında zaman zaman aÄŸladığını ve ona uygun bir cenaze töreni yapamadığı için kötü hissettiÄŸini dile getirdi.

Arakanlı görgü ÅŸahitleri, askerlerin, cesetleri toplu mezarlara attıktan sonra üstlerini kapatmak için buldozer getirdiklerini anlattı.

Zin Paing Nyar köyünden Bashir Ahmed de askerlerin 26 AÄŸustos 2017'de köylerine geldiÄŸini ve önlerine çıkan herkese ateÅŸ açtıklarını söyledi.

Ahmed, "Evlerimiz yaktılar. Geriye hiçbir ÅŸey kalmadı." dedi.

"Biraz adalet, kimseye adalet sağlanamamasından iyidir"

Merkezi Bangkok'ta bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights'ın BaÅŸkanı Matthew Smith, bunun Arakanlı Müslümanlar ve adalet için çabalayan Myanmar halkı için muazzam bir an olduÄŸunu söyledi.

Smith, bu askerlerin UCM'de, Myanmar'dan ilk suçlular ve içeriden ilk tanıklar olabileceÄŸini dile getirdi.

UCM'de Arakanlı Müslümanlarla ilgili soruÅŸturmada BangladeÅŸ'e danışmanlık yapan Kanada'daki McGill Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uzmanı Payam Akhavan, Myanmar'da bulunan 600 bin Rohingya'nın da benzer bir vahÅŸete maruz kalmaması için iki askerin hesap vermesi gerektiÄŸini vurguladı.

Akhavan, "Cezasız bırakmak seçenek deÄŸildir. Biraz adalet, kimseye adalet saÄŸlanamamasından iyidir." dedi.

Buthidaung ve Maungdaw'da AÄŸustos 2017'de, 353 ve 565 Hafif Piyade Taburları "temizlik operasyonları"nı yürütmüÅŸtü.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.

Ontario Uluslararası Kalkınma Ajansının AÄŸustos 2018'de yayımladığı rapora göre, 25 AÄŸustos 2017'den bu yana en az 24 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar ordusu tarafından öldürüldü. Askerler 34 bin Arakanlı Müslüman'ı ateÅŸe atarken, 114 bin Rohingya'yı da darbetti.

Rapora göre, ordu mensupları 18 bin kadına tecavüz etti.

Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.