Sosyal Medya

Güncel

Sırbistan'da Müslümanlara saldırılar dinmiyor: Artık burada yaşayamayacaksınız

Karadağ'da geçtiğimiz ay yapılan seçimde muhalif kanattan DP zaferini ilan etmişti. Sırp milliyetçileri, ülkedeki Müslüman Boşnak nüfusu hedef almaya başlamış, evlerini ve dükkanlarını yağlamıştı. Taşlıca şehrinde kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğrayan Türk vatandaşı Emir Pilav, "Seçimlerden sonra kimliği belirsiz kişi tarafından saldırıya uğradık. Babam ve beni tehdit ederek, artık burada yaşayamayacaksınız" dedi.



KaradaÄŸ'da 30 AÄŸustos Pazar günü yapılan genel seçimlerde muhalif kanat Demokrat Cephe (DP) 30 yıl sonra zaferini ilan etti.

Seçimlerin ardından ülkede yaÅŸayan Müslümanlara ırkçı saldırılarda artış meydana geldiÄŸi belirtildi. Seçim günü öncesi babasıyla birlikte oturduÄŸu bir mekanda saldırıya uÄŸrayan Emir Pilav, yaÅŸadıklarını anlattı.

"6 AY Ä°ÇÄ°NDE 5 KEZ SALDIRIYA UÄžRADIK"

Pilav, “Her ÅŸey bir anda oldu. Saldırganlardan biri otomobile yöneldi, tam binerken arkasını döndü. Bana ve babama bakıp, ‘Artık burada yaÅŸayamayacaksınız’ dedi. Çok ÅŸükür, hafif bir ÅŸekilde atlattım. Ancak bu, benim ve ailemin karşılaÅŸtığı saldırılardan sadece bir tanesi. 6 ay içinde 5 kez, benzeri saldırılara uÄŸradık” dedi.

KaradaÄŸ’ın TaÅŸlıca (Pljevlja) ÅŸehrinde 30 AÄŸustos’ta yapılan genel seçimde Sosyalistleri Demokratik Partisi'ne (DPS) lideri Milo Djukanoviç'in 30 yıllık liderliÄŸinin ardından, DF'nin (Demokrat Cephe) galip geldi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, parti taraftarları ülkede galibiyeti kutladı. Ancak seçimden haftalar önce, Müslümanlara yönelik ırkçı söylemler ve hakaretler seçimden sonra da devam etti.

KimliÄŸi belirsiz kiÅŸiler tarafından TaÅŸlıca’da Müslümanların ve BoÅŸnakların yaÅŸadığı mahallelerde gezerek onlara hakaretler edildi ve evlerine ‘Türkler buradan gidin’ yazıldı. Ardından ise Ä°slam BirliÄŸi’nin TaÅŸlıca’da bulunan ÅŸubesinin camları, Temmuz 1995’te yaÅŸanan Srebrenica Soykırımı’nın hatırlatıldığı bir kağıda sarılan taÅŸlarla kırıldı. Seçimlerin ardından yapılan bu ırkçı ve faÅŸist saldırılar, tepki topladı. Saldırganlardan bir kısmı gözaltına alınırken, diÄŸerlerinin kimliÄŸinin tespit edilip yakalanması bekleniyor.

ÖNCE TAHRÄ°K SÖZLÜ TACÄ°ZDE BULUNDULAR

Emir Pilav, seçimlerden birkaç gün sonra babasıyla oturduÄŸu bir mekanda DF partisini destekleyen ve galibiyeti kutlayan bir grup tarafından saldırıya uÄŸradı.

Pilav, “Parlamento seçimi sonuçlarının açıklandıktan birkaç gün sonra ben ve babam, öÄŸle saatlerinde, TaÅŸlıca’da bulunan bir kafede kahve içiyorduk. O sırada, muhalefet partisinin (DF) galibiyetini kutlayan bir grup o bölgeden geçiyordu. Biz kahvemizi içerken, yanımızda aniden bir otomobil durdu. O otomobilden bana seslenmeye baÅŸladılar. Ben döndüÄŸümde ise, otomobilde bulunan biri bana el hareketi çekti. ‘Neler oluyor’ diye sorduÄŸumda ise, kiÅŸi otomobilden inip bize saldırmaya baÅŸladı. O anda, çevredeki birkaç kiÅŸi saldırıyı önlemek için yanımıza geldi. Bir kiÅŸi arkamdan gelip, sırtımı tuttu ve beni yere yatırdı. Kalkmaya çalıştığımda ise göÄŸsümün saÄŸ tarafından darbe aldım. Her ÅŸey bir anda oldu. Saldırganlardan biri otomobile yöneldi, tam binerken arkasını döndü. Bana ve babama bakıp, ‘Artık burada yaÅŸayamayacaksınız’ dedi. Çok ÅŸükür, hafif bir ÅŸekilde atlattım. Ancak bu, benim ve ailemin karşılaÅŸtığı saldırılardan sadece bir tanesi. 6 ay içinde 5 kez, benzeri saldırılara uÄŸradık. Tüm bu yaÅŸananlar birbiriyle baÄŸlantılı, amaç aynı” diyerek ırkçıların baskı uygulamaya çalıştığını dile getirdi.

“MÜSLÜMANLARIN BÖLGEYÄ° TERK ETMESÄ°NÄ° Ä°STEDÄ°LER”

Parlamento seçimi sonuçlarının yaÅŸananlarda büyük etkisi olduÄŸunu savunan Pilav, “Seçimlerden sonraki ilk 3 gün, hükümet yoktu diyebiliriz. Muhalefet partisini destekleyenler, seçim sonuçlarını kutladı ama ne yazık ki buna kutlama diyemiyoruz. BoÅŸnakların ve Müslümanların yaÅŸadığı bölgelerden faÅŸist söylemlerle, orada yaÅŸayan insanların evlerinden çıkmalarını ve taşınmalarını söyleyerek ve birçok hakaret ederek geçtiler. KomÅŸularımızdan biri bahçesinde mermi buldu. TaÅŸlıca’dan, özellikle de Müslümanların yaÅŸadığı mahallelerde bütün gün, bütün gece kamyonlar geçti bölgeden. Silah, tüfek sesleri duyuldu. Bunlar bittikten sonra ise ikinci adımları, yine aynı mahallede bulunan evlerin duvarlarına ‘Türkler buradan taşının’ yazdılar. Yine Ä°slam BirliÄŸi’nin TaÅŸlıca ÅŸubesinde bulunan binası hedef alınarak, binanın camları kırıldı. Camları kırdıkları taÅŸları, Srebrenica Soykırımı’nı da hatırlatan mesajlar yazdıkları kağıtlara sarıp yaptılar bunu. Tabii, bunu yapanlar gözaltına alındı. Savcılıktan celp bekliyoruz. Adli sürecin baÅŸlayıp baÅŸlamadığını o zaman göreceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“KENDÄ°MÄ°ZÄ° GÜVENDE HÄ°SSETMÄ°YORUZ”

Siyasi krizlerin ve etnik sorunların özellikle de TaÅŸlıca’da yaÅŸandığını belirten Pilav, “Åžu anda KaradaÄŸ’da, özellikle de TaÅŸlıca’da, siyasi krizlerin yaÅŸandığını görüyoruz. 1990’larda da siyasi bir kriz yaÅŸanmıştı TaÅŸlıca’da. Müslümanların birçoÄŸu ÅŸu anda kendini güvende hissetmiyor. Evet, son 2-3 günde ortalık biraz duruldu belki ama hala bir gerginlik var. Bu kriz devam ediyor çünkü henüz kimin iktidara geleceÄŸi belirsiz. 1990’lı yılları arayanlar mı yoksa KaradaÄŸ’ın Avrupa BirliÄŸi’ne girmesini isteyenler mi iktidara gelecek merak ediyoruz” ifadelerini kullanarak bölgede bulunan herkesin çok korktuÄŸunu ve anne, babaların çocuÄŸunu okuldan almayı düÅŸündüÄŸünü dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.