Sosyal Medya

ABD'nin terörle mücadele savaşlarında 37 milyon kişi yerinden edildi

ABD’nin, 11 Eylül 2001'de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan saldırılarının ardından başlattığı terörle mücadele savaşlarında şimdiye kadar en az 37 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi.



Rhode Island’taki Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan, “SavaÅŸ Maliyetleri” adlı raporda, 11 Eylül saldırılarına karşılık olarak "terörle mücadele" gerekçesiyle baÅŸlatılan askeri giriÅŸimlerin mülteciler üzerindeki bilançosu çıkarıldı.

Raporda, ABD’nin "terörle mücadele" adı altındaki askeri müdahalelerinden dolayı en az 37 milyon insanın mülteci durumuna düÅŸtüÄŸü ve bu rakamın 2. Dünya Savaşı dışında, 1900’den beri çıkan çatışmalar sonucu yerinden edilen insanların toplamından daha fazla olduÄŸu vurgulandı.

Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somali, Filipinler, Libya ve Suriye gibi ülkelerin incelendiÄŸi raporda, Somali’deki El Åžebab terör örgütüne karşı Amerika’nın 2002’deki askeri müdahalesinden bu yana ülkenin nüfusunun yüzde 46’sının çatışmalardan korunmak için komÅŸu ülkelere sığınması örnek verildi.

Raporda, 37 milyon rakamının en tutucu hesaplama olduÄŸuna da iÅŸaret edilerek, rapora ABD’nin askeri müdahale dışında küçük terörle mücadele operasyonları gerçekleÅŸtirdiÄŸi Burkina Faso, Çad, Kongo, Mali, Nijer gibi ülkelerde yerinden edilen milyonlarca insanın dahil edilmediÄŸi, bu nedenle toplam rakamın 48 ila 59 milyon arasında olabileceÄŸini aktarıldı.

"ABD'nin müdahaleleri korkunç derecede felaket ve yıkımla sonuçlandı"

Raporun baÅŸyazarı Amerikan Üniversitesi'nden Antropoloji profesörü David Vine, terörle mücadele savaÅŸlarının yol açtığı sivil can kayıpları ve yaralanmaların dışında insanların yerinden edilmelerinin de en önemli hasarlardan olduÄŸunu belirtti.

Vine, "Bu rapor bize, kendim de dahil çoÄŸu Amerikalının kolaylıkla kavrayamayacağı ÅŸekilde, ABD'nin bu ülkelere müdahalesinin birçok açıdan korkunç derecede felaketle sonuçlandığını ve yıkıcı olduÄŸunu gösteriyor." ifadelerini paylaÅŸtı.

ABD askerinin girdiÄŸi bölgelerdeki çatışmalarda yerinden edilen insanlar üzerine ilk kez böyle bir çalışma yapıldığına deÄŸinen Vine, insanların baÅŸta hava bombardımanları olmak üzere silahlı saldırılardan ve savaşın sonucu ortaya çıkan etnik gerginlik, ekonomik kriz gibi nedenlerden evlerini terk ettiÄŸini bildirdi.

Raporda, ilgili bölgelerdeki yerinden edilmiÅŸ kiÅŸileri hesaplamak için baÅŸta BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi olmak üzere, 'Ülke Ä°çinde Yerinden Edilmeleri Ä°zleme Merkezi' gibi bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluÅŸlarının verilerinden faydalanıldığı kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.