Sosyal Medya

Güncel

Ürdün: İsrail, Kudüs Vakıflar İdaresi'nin çalışmasını enelliyor

Ürdün, İsrail'in Kudüs İslami Vakıflar İdaresi çalışanlarına yönelik süregelen saldırılarının kurumun çalışmasını engellemeyi amaçladığını duyurdu.



Ürdün Vakıflar, Ä°slami Ä°ÅŸler ve Mukaddesat Bakanı Muhammmed el-Halayile yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs'teki Vakıflar Ä°daresi ve Mescid-i Aksa muhafızlarının idari olarak bakanlığa baÄŸlı faaliyet gösterdiÄŸini belirtti.

Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi'nin, Mescid-i Aksa'nın iÅŸlerini yönetme yetkisine sahip tek kurum olduÄŸunu ifade eden Halayile, Ä°srail'in söz konusu saldırılarının Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi'nin çalışmasını engellemeyi amaçladığına dikkati çekti.

Halayile, Mescid-i Aksa'nın bölünmesinin ya da ortak olunmasının mümkün olmadığına vurgu yaparak, Mescid-i Aksa'nın Müslümanların 3 kutsal mekanından biri olduÄŸunu ve 2 milyar Müslümanın inancında böyle kabul edildiÄŸini ifade etti.

Mescid-i Aksa Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin himayesinde

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ä°srail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaÅŸmasına göre Ürdün Vakıflar, Ä°slami Ä°ÅŸler ve Mukaddesat Bakanlığına baÄŸlı Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin izni dâhilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakıflar Ä°daresinin egemenliÄŸini ihlal eden Ä°srail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eÅŸliÄŸinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

Ä°srail makamlarının bu tek taraflı kararını tanımayan Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi, Müslümanların egemenliÄŸini ihlal edici bu tür giriÅŸleri baskın olarak nitelendiriyor.

Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliÄŸini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduÄŸu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduÄŸunu savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.