Sosyal Medya

Güncel

Sudan'da din ve devlet işleri ayrıldı

İmzalanan bildirgede, "Anayasai halkın kendi kaderini tayin hakkına saygı göstermesi gereken 'din ve devletin ayrılığı' ilkesine dayanmalıdır" ifadelerine yer verildi.



Sudan’da geçiÅŸ hükümetinin, din ile devlet iÅŸlerini birbirinden ayırmayı kabul etmesiyle birlikte, ülkede laik sisteme geçiÅŸ yapıldı.

Sudan BaÅŸbakanı Abdalla Hamdok ve Sudan Halk KurtuluÅŸ Hareketi-Kuzey (SPLM-N) örgütü lideri Abdel-Aziz al-Hilu, perÅŸembe günü Etiyopya'nın baÅŸkenti Addis Ababa'da ilkeyi benimseyen bir bildirgeye imza attı.

Belgede "Sudan'ın tüm vatandaÅŸlarının haklarının güvence altına alındığı demokratik bir ülke haline gelmesi için anayasa, halkın kendi kaderini tayin hakkına saygı göstermesi gereken 'din ve devletin ayrılığı' ilkesine dayanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

AnlaÅŸma, hükümetin, devrik lider Ömer el BeÅŸir yönetiminde baÅŸlayan iç savaÅŸa son vermek için isyancı güçlerle bir barış anlaÅŸması baÅŸlatmasından kısa bir süre sonra geldi.

Ülkenin sınır eyaletlerinde Sudanlı askerlerle savaÅŸan Sudan Halk KurtuluÅŸ Hareketi-Kuzey'deki iki fraksiyondan daha büyük olanı, seküler bir sistem saÄŸlamayan herhangi bir anlaÅŸmayı imzalamayı reddetmiÅŸti.

Sudan'da geçici hükümetin yasa deÄŸiÅŸiklikleri protesto edildi

Sudan’da geçici hükümetin çıkardığı yeni yasalara tepki amacıyla baÅŸkent Hartum’da gösteri düzenlendi.

Ä°slami grupların çaÄŸrısıyla cuma namazı sonrası baÅŸkent Hartum’un farklı noktalarında toplanan gruplar, "Allah’ın kanunları deÄŸiÅŸtirilemez", “Laik yönetim istemiyoruz. Alkol ve ahlaksızlığa hayır” ve “Kur’an anayasamızdır” ÅŸeklinde slogan attı.

Özellikle dini konulardaki yasa deÄŸiÅŸikliklerine tepki gösteren Sudanlılar, 7 haftadır cuma günleri reform karşıtı gösteriler düzenliyor.

Sudan’da Ä°slami yönetim

Ä°slami yönetime devrik lider Ömer el BeÅŸir döneminde geçilmiÅŸti. Ülkesini 1989'dan beri yöneten 76 yaşındaki Ömer el BeÅŸir, haftalar süren kitlesel halk hareketlerinin ardından 2019 yılında askeri bir darbe ile görevden uzaklaÅŸtırılmış, ardından da cezaevine konulmuÅŸtu.

Ülkesinde yolsuzluktan suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırılan devrik liderin daha sonra Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) teslim edileceÄŸi açıklanmıştı.

Sudan, BeÅŸir'in 1989'da iktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre sonra baÅŸlayan ve ülkeyi "Ä°slam dünyasının öncüsü" yapmaya çalışan katı bir Ä°slam hukuku yorumunu uygulayan bir sistemi benimsemiÅŸti. Uluslararası yaptırımların da hedefi olan ülkeyi Amerika BirleÅŸik Devletleri 1993'te terörü destekleyen bir ülke olarak kabul etmiÅŸ ve 2017'ye kadar yaptırımlar uygulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.