Sosyal Medya

Erdoğan'dan uçak gemisi çağrısı: Bu adımı da atmamız lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anadolu'yu inşa ettik, gelin bir de artık şöyle bir, iki veya daha fazla uçak gemisi de inşa edelim. Sadece Anadolu yetmez, bu adımı da atmamız lazım." dedi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Tuzla'daki "Yeni Deniz Sistemleri Teslim Töreni"nde yaptığı konuÅŸmada, acil müdahale ve dalış eÄŸitim botu, yeni sat botu ve süratli devriye botlarının ülkeye, ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hayırlı olmasını diledi.

"Teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha kritik bir hale gelmiştir"

Sistemlerin ülkeye kazandırılmasında emeÄŸi geçen tüm kurumları, yüklenici firmaları, iÅŸçisinden mühendisine herkesi tebrik eden ErdoÄŸan, "Türkiye, savunma sanayiside kararlı bir ÅŸekilde yoluna devam ediyor. Son dönemde sınırlarımız içinde ve dışında elde ettiÄŸimiz pek çok stratejik baÅŸarıda savunma sanayisinde kat ettiÄŸimiz mesafenin katkısı bulunuyor. Savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün deÄŸildir. Milli savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızın karşılanmasıyla uluslararası alanda caydırıcılık oluÅŸturmada teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha kritik bir hale gelmiÅŸtir." diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan, bu anlayışla insan kaynağından teknoloji üretimine kadar geniÅŸ bir yelpazede projelerin hayata geçirilmesinde kamu ve özel sektörün hep birlikte çalıştığını söyledi.

"Her proje geleceÄŸimize daha güvenle bakmamızı saÄŸlıyor"

Savunma sanayisinin duraklamayı kaldırabilecek bir alan olmadığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sürekli daha ileriye gitmek, sürekli daha geliÅŸmiÅŸini üretmek mecburiyetindeyiz. Elde ettiÄŸimiz her baÅŸarıyı bir sonraki adımın öncüsü olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektör savunma sanayisi kuruluÅŸlarımızın bu doÄŸrultuda yürüttükleri her proje geleceÄŸimize daha güvenle bakmamızı saÄŸlıyor. Türkiye, dünyadaki çatışmaların, siyasi krizlerin, çekiÅŸmeleri ve gerilimlerin en yoÄŸun yaÅŸandığı coÄŸrafyanın tam da merkezinde yer alıyor. Böylesine kritik bir jeopolitikte ancak her alanda güçlü olabilirsek ayakta kalırız. Yıllarca ülkemizin hak ve hukukunun kolayca göz ardı edilebilmesini gerisinde yeterli siyasi, ekonomik ve teknolojik güce sahip olamayışımız vardı. Bugün DoÄŸu Akdeniz'den Ege'ye, Karadeniz'den Balkanlar, Kafkaslar ve Afrika'ya geniÅŸ bir coÄŸrafyada kendi politikalarımızı hayata geçirebiliyorsak sebebi yine siyasi, ekonomik ve teknolojik alanda geldiÄŸimiz seviyedir. Ülkemizin bu nüfuzundan ve gücünden rahatsız olanlar Türkiye'yi eskisi gibi istikrarsızlık batağında özelikle orada mahkum edebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Artık gizlemeye, saklamaya bile gerek duymadıkları bir cüretkarlıkla her türlü askeri, siyasi, ekonomik, sosyal kargaÅŸa, darbe, tuzak yöntemlerini kullanıyorlar."

Milletin her seferinde milli iradenin, demokrasinin, hukukun, istiklalinin, ve istikbalinin yanında yer alarak, oyunları bozduÄŸuna dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"GeçmiÅŸte aldıkları dersten yetinmeyenlerin ÅŸimdi gözü 2023'e diktikleri anlaşılıyor. Milletimiz o engin ferasetiyle inÅŸallah 2023'te de hem dışarıdaki hem de içerideki faÅŸist kafalara hak ettikleri cevabı verecektir. Biz bugüne kadar Allah'ın inayetinin ve milli iradenin üzerinde bir güç tanımadık. Sadece Rabb'imize ram olduk, sadece milletimize tabi olduk. Bundan sonra da aynı teslimiyetle Türkiye'nin demokratik hukuk devleti niteliÄŸine yönelik her saldırıyı engelleyerek, her oyunu bozarak yolumuza devam edeceÄŸiz."

"Sektördeki firma sayısımız 56'dan 1500'e çıktı"

ErdoÄŸan, girdikleri her mücadelenin yeni bir Ä°stiklal harbi olduÄŸu gerçeÄŸini asla unutmadan, bin yıldır bu toprakları kanlarıyla sulayan ecdada layık olabilmek için sürekli daha çok çalışacaklarını söyledi.

"Türkiye'nin tek amacı var; kendisinin ve dostlarının meÅŸru haklarını korumaktır. YürüttüÄŸümüz mücadelede en büyük güven kaynağımız, Türk Silahlı Kuvvetlerinin üstün teçhizat ve sistemlerle donatılmış olarak sahada yerini almasıdır." diyen ErdoÄŸan, savunma sanayisini dışa bağımlılıktan kurtarmak için verilen emeklerin karşılığını tıpkı bugün olduÄŸu gibi birer birer almaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ülkemizin savunma sanayi proje stokunu 62'den 700'ün, proje bütçesini 5,5 milyar dolardan 60 milyar doların üzerine çıkartmamızın gerisinde kendimize olan güvenimiz yatıyor. Yüzde 70'leri aÅŸan yerlilik ve millilik oranı önemli olmakla birlikte maruz kaldığımız açık ve gizli ambargoları düÅŸündüÄŸümüzde henüz yetersiz durumdayız. Hedefimiz kritik hiçbir alanda dışarıdan alıma ihtiyaç duymayacak bir savunma sanayi geliÅŸtirme ve üretim altyapısı inÅŸa etmektir. Bu aynı zamanda ülkemizin dünyanın en önde gelen savunma sanayi ihracatçılarından biri haline dönüÅŸmesi demektir."

Cirosu 1 milyar dolardan 11 milyar dolar sınırına dayanan, ihracatı 248 milyon dolardan 3 milyar doların üzerine çıkan Ar-Ge harcamasının 1,5 milyar doları geçen bir sektör büyüklüÄŸüne ulaÅŸtığını belirten ErdoÄŸan, sektördeki firma sayısının 56'dan 1500'e çıkmasının bu alandaki dinamizmin en somut ifadesi olduÄŸunu vurguladı.

"GeliÅŸmeleri yönlendiren bir ülke haline ulaÅŸmamız henüz bir baÅŸlangıçtır"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye'nin, dünyanın ilk 100 savunma sanayi ÅŸirketi listesinde artık 7 firma ile temsil edilmesinin, gelecek açısından ümit verdiÄŸini kaydeden ErdoÄŸan, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Åžu ana kadar gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz atılımlar sayesinde bölgesinde oyun kuran, oyun bozan, geliÅŸmeleri yönlendiren bir ülke haline ulaÅŸmamız henüz bir baÅŸlangıçtır. Denizcilik, savunma sanayinde en çok projeye sahip olduÄŸumuz ve mesafe katettiÄŸimiz alanlardan biridir. Gemi inÅŸaat sektörümüz, 3 kıtada, 9 ülkeye 130 adet deniz platformunun ihracatını gerçekleÅŸtirerek 3 milyar dolarlık ihracata imza attı. Ä°lk milli savaÅŸ gemisi projemiz olan MÄ°LGEM kapsamında yüzde yüz yerli tasarım olarak geliÅŸtirilip üretilen Heybeliada, Büyükada, Burgazada ve Kınalıada korvetlerimiz denizlerde ÅŸanlı bayrağımızı dalgalandırıyor."

ErdoÄŸan, amfibi harekat, araç ve personel nakli, ateÅŸ desteÄŸi ve doÄŸal afetlerde yardım ile acil destek hizmetleri saÄŸlayan Bayraktar ve Sancaktar gemilerinin geniÅŸ bir alanda hizmet verdiÄŸini hatırlatarak, yeni tip denizaltı projesinin ilk denizaltısı Pirireis'i havuza çekerken, 5. denizaltı olan Seydialireis'in kaynak faaliyetlerini de baÅŸlattıklarının bilgisini verdi.

"Türkiye, dünyada kendi savaÅŸ gemisini tasarlayıp üretebilen 10 ülkeden biridir"

Denizaltı kurtarma gemisinin kendi alanında önemli bir proje olduÄŸuna deÄŸinen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye, dünyada kendi savaÅŸ gemisini tasarlayıp üretebilen 10 ülkeden biridir. Ayrıca envanterde bulunan birçok deniz aracımız günün ÅŸartlarına uygun olarak son teknolojiler eklenerek modernize edildi. Ä°nÅŸa edilen ve modernize edilen deniz araçlarımızın silah, radar, muhabere ve elektronik sistemleri yerli ve milli ürünlerle donatıldı. Milli füzemiz Atmaca'yı da gemilerimize entegre ederek, platform üretimi yanında kritik silah ve sensörlerin yerlileÅŸtirilmesinde de önemli aÅŸama kaydettik. Tüm bu aÅŸamaların tamamlanmasıyla donanmamız dosta güven ve düÅŸmana korku salan duruÅŸunu daha da güçlendirmiÅŸtir."

ErdoÄŸan, bu yıl ise Anadolu'nun ardından envantere girecek en büyük ikinci gemi olan denizde ikmal muharebe destek gemisi projesine hız verildiÄŸini sözlerine ekledi.

"Bu yıl sonunda test ve eğitim gemimiz Ufuk'u hizmete alacağız"

Bugün de 2 acil müdahale ve dalış eÄŸitim botunu ve 2 yeni SAT botu ile 8 süratli devriye botunu Deniz Kuvvetlerine kazandırdıklarını belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

"Botlarımızın çoÄŸunu inÅŸası ve donanımı biter bitmez hemen sahaya gönderdik. Gerçekten tasarımlarıyla ve tüm denizdeki kabiliyetleriyle bizim iftihar vesilesi olacak olan bu ürünlerimiz bundan sonrası için sadece ülkemizde deÄŸil, yurt dışından da ciddi talepleri alacaktır. Åžu anda bazıları Gölcük'te, bazıları Ege ve Akdeniz'de görev halindeler. GörüldüÄŸü gibi kaybedecek tek bir anımızın olmadığı bilinciyle çalışıyor, üretiyor, mücadele ediyoruz. Åžimdi çok daha büyük projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Donanmamıza ilk defa katılacak 5 büyük projeyi 5 yıl içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yıl sonunda test ve eÄŸitim gemimiz Ufuk'u hizmete alacağız. Önümüzdeki yıl çok maksatlı amfibi hücum gemimiz Anadolu denizlerimizde göreve çıkacak. Gemi inÅŸaat sektörü burada. Buradan sesleniyorum, diyorum ki, Anadolu'yu inÅŸa ettik, gelin bir de artık ÅŸöyle bir, iki veya daha fazla uçak gemisi de inÅŸa edelim. Herhalde yaparız deÄŸil mi? Çünkü denizlerde bu caydırıcılığa ihtiyacımız var. Sadece Anadolu yetmez, bu adımı da atmamız lazım.

2022'de yeni tip denizaltılarımızın ilki olan Pirireis filomuza katılacak. 2023'te il sınıfı fırkateynlerinin ilki olan MÄ°LGEM projesinin 5. gemisini denizlerimize yolcu edeceÄŸiz. 2024'te denizde ikmal ve muharebe destek gemisi DÄ°MDEG'i inÅŸallah Deniz Kuvvetlerimize kazandıracağız. Denizaltı teknolojisinde edindiÄŸimiz kabiliyetler ışığında, 2022 yılından sonra her yıl bir tane olmak üzere toplam 6 denizaltımızı devreye alacağız."

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, hedeflerine iliÅŸkin bilgi verirken de ÅŸunları söyledi:

"Ä°HA, SÄ°HA, TÄ°HA yanında insansız ve otonom deniz araçlarının da dahil olduÄŸu kara, hava ve deniz unsurlarımızın müÅŸterek görev icra edeceÄŸi bir seviyeye ulaÅŸmaktır. Bunun için denizaltıdan uçak gemilerine kadar tüm muharip deniz platformlarını ileri teknolojiye sahip yerli ve milli silah ve sensör sistemleriyle birlikte geliÅŸtiriyoruz. Savunma sanayinde takip eden deÄŸil takip edilen, tüketen deÄŸil üreten, yeniye öncülük eden bir üst aÅŸamaya artık geçmemiz gerekiyor."

Savunma Sanayii BaÅŸkanlığında yürütülün tüm projelerde yer alan Deniz Kuvvetlerini, diÄŸer kurumları, üniversiteleri, özel sektörleri, KOBÄ°'leri tebrik eden ErdoÄŸan, "Önümüzdeki dönemlerde bu kurumlarımızdan beklentimiz yerli tasarım, inÅŸa ve yerli katkı konusunda askeri gemi inÅŸa sanayimizi çok daha ileriye taşıyacak bir strateji oluÅŸturmalarıdır. Bugüne kadar pek çok baÅŸarılarına ÅŸahit olduÄŸumuz kurumlarımızın ve özel sektörümüzün bunu da layıkıyla yerine getireceklerine inanıyorum." diye konuÅŸtu.

Giresun'daki sel felaketi

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Giresun'daki sel felaketine iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

"Maalesef bugün Giresun'umuzda, Dereli'de, YaÄŸlıdere'de bütün bu bölgelerde ÅŸiddetli sel felaketi neticesinde, ilk aldığımız haberlerde 5 ölümüz vardı, yaralılarımızın sayısı 12 civarındaydı, aramalar devam ediyor. Kurtarılanlar 150'ye yakındı. Aynı ÅŸekilde Rize'de yine sel felaketi var. Benim ilçem de dahil olmak üzere, bu sel felaketinde maalesef orada da yaralılar var. Allah ölenlerimize rahmet eylesin, yaralılarımıza ÅŸifalar nasip etsin.

Devlet olarak buradaki bütün tahribatı, yıkımı, ÅŸunu, bunu vesaire Allah'ın izniyle süratle aÅŸarız. Ben hemen Ä°çiÅŸleri Bakanı'mı, Bekir Pakdemirli bakanımı, Murat Kurum bakanımı süratli ÅŸekilde üçünü de bölgeye gönderdik. Milletvekillerimiz de oradalar. Yerinde tespitleri yapmak suretiyle Kızılay, AFAD ve bütün kurumlarımız orada çalışmalarını sürdürüyorlar. DSÄ° aynı ÅŸekilde çalışmalarını orada sürdürüyor. Çünkü bir taraftan yıkılan köprüler var, yıkılması gerektiÄŸi için yıkılan köprüler var. Bu ÅŸekilde bir an önce inÅŸallah buradaki bu felaketi hemen ortadan kaldırıp halkımızı yine o mutlu günlerine döndürelim. Ama bakanlarımızın bana söylediÄŸi 'Biz bunu yaÅŸamadık.' diyorlar, o kadar ağır bir felaket. Bütün ailelere sabırlar diliyoruz, milletimizin başı saÄŸolsun diyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.