Sosyal Medya

Güncel

BAE'deki siyasi muhalefetten İsrail ile normalleşmeye karşı direniş birliği

Birliğin hedefinin, BAE halkının anlaşmayı reddettiğini vurgulamak,halkı normalleşmenin tehlikesi hakkında bilinçlendirmek ve Filistin davasını ve Filistin halkının haklı taleplerini desteklemek olduğu kaydedildi.



BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) siyasi muhalifler, Ä°srail ile normalleÅŸmeye karşı direniÅŸ birliÄŸi kurduklarını açıkladı.

BAE'deki önde gelen siyasi muhaliflerden 6'sının imzasını taşıyan açıklamada, BAE'nin kurulduÄŸu ilkelere uygun olarak ekonomik, spor, güvenlik, siyasi ve halk düzeyinde Ä°srail ile her türlü normalleÅŸmeyi reddetmekle ilgilenen "BAE NormalleÅŸmeye karşı DireniÅŸ BirliÄŸi" adı altında bir sivil toplum kuruluÅŸu kurulduÄŸu belirtildi.

BAE'nin, Ä°srail ile normalleÅŸme anlaÅŸması imzalamak suretiyle yolundan ve gidiÅŸatından saptığı ifade edilen açıklamada, "Ä°srail'in Filistin topraklarını iÅŸgal etmesine meÅŸruiyet kazandıran" bu anlaÅŸmanın ümmete ihanet olduÄŸu vurgulandı.

Açıklamada, birliÄŸin hedefinin, BAE halkının anlaÅŸmayı reddettiÄŸini vurgulamak, anlaÅŸmayı reddeden halkın sesini Körfez bölgesinin ve Arap ülkelerinin halklarına duyurmak, BAE halkını normalleÅŸmenin tehlikesi hakkında bilinçlendirmek, Filistin davasını ve Filistin halkının haklı taleplerini desteklemek olduÄŸu kaydedildi.

Öte yandan, birliÄŸin kurucularından Ahmed eÅŸ-Åžeybe, televizyonda yayınlanan açıklamasında, bu anlaÅŸmanın, BAE'nin kuruluÅŸ ilke ve kuralları olan "Ä°srail'in uygulamalarına karşı Filistin davasını ve Filistin halkını savunmadan uzaklaÅŸmayı" temsil ettiÄŸini söyledi.

Åžeybe, normalleÅŸmeye karşı direniÅŸin BAE halkı için yeni bir geliÅŸme olmadığını belirterek, 2000 yılında bu amaçla bir halk komitesi kurulduÄŸuna, ülkedeki baskılar ve seslerin susturulmaya baÅŸlandığı 2011 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdüÄŸüne iÅŸaret etti.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 13 AÄŸustos'ta Ä°srail ile BAE'nin "iliÅŸkilerini tamamen normalleÅŸtirmek" için anlaÅŸmaya vardıklarını duyurmuÅŸtu. Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu da Trump'ın paylaşımını alıntılayarak, "Bu, tarihi bir gün." deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

BAE'nin resmi ajansı WAM'ın haberinde Ä°srail ile BAE'nin, iliÅŸkilerin tesisi için "ortak yol haritası" belirleme konusunda anlaÅŸtığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaÅŸmalar imzalayacağı ifade edilmiÅŸti.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından Ä°srail ile normalleÅŸme anlaÅŸmasını imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.