Sosyal Medya

Selahattin E. Çakırgil: Tuzağa düşürülmek

Selahattin E. Çakırgil / Star Gazetesi



Ä°lk gençlik yıllarından beri imanî hedefler istikametindeki her mücadelenin içinde eylem, duygu ve tefekkür gücüyle yer almış olan yazar Mehmed Ali Tekin kardeÅŸimizi son yolculuÄŸuna Ä°stanbul’da, Fâtih Câmii’nden -çok büyük bir kalabalığın, salgın hastalığa karşı fizikî mesafe ÅŸartlarına dikkatle riayet ederek kıldığı cenaze namazından sonra- uÄŸurlayıp Güngören’de defnediÅŸimiz; Hicret-i Nebevî’nin(354 günlük Ay Yılı hesabına göre) 1441’inci yılının son günü olan 19 AÄŸustos ÇarÅŸamba gününe denk geldi. (Bu vesileyle, Ä°slam medeniyet ve kültürünün kalkış mesâbesinde olan Hicret’in mânâsının daha derinden anlaşılmasına yardımcı olması ve Ä°slâm Milleti’ne hayırlar getirmesi niyazıyla Hicrî-Qamerî 1442 yılı dolayısiyle Müslüman okuyucularıma tebriklerimi sunuyorum.)

Ayrıca, C. BaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bugün vereceÄŸini iki gün önceden duyurduÄŸu ‘müjde’nin de hayırlı olmasını diliyorum. Bir tv. kanalında ‘Bu müjdenin niçin Cumaya bırakıldığı’ üzerine bile tartışmalar oldu da, Hicrî yeni yılın ilk Cuma gününün bereketinden istifade edilmesi ümidi bir türlü akledilmedi ya da ifade edilemedi.

***

Merhûm M. Ali Tekin’in ebediyet yurduna uÄŸurlanışı münasebetiyle birçok kardeÅŸle de bir araya gelmiÅŸ olduk. (Ama bazı kurnazlıkları da tekrar müÅŸahede ettik. Kendi ideolojik dünyasının ilk ÅŸeflerinin ilkelerinden zerre kadar tâviz vermediklerini her vesileyle ve açıkça söyleyen, amma, bazı kesimlere ÅŸirin gözükmek için, muhafazakâr camia içinden ‘çıkan’ bazı isimlere ve onlara sempati besleyenlere çengel atmaya çalışan bir muhalefet liderinin, Kemâleddin Erbakan aÄŸabeyin cenazesine bir çelenk gönderdiÄŸinin ne mânâya geldiÄŸine deÄŸinmiÅŸtim geçen hafta..) Ä°lginçtir, mâlûm muhalefet lideri, merhûm Mehmed Ali Tekin’in ailesinden bir yakınına da telefonla ulaşıp, baÅŸsaÄŸlığı dileÄŸini bildirmiÅŸ.. Duygulaın en hassas olduÄŸu o anlarda bir çengel de onlara atmak istemiÅŸ olmalı..

***

Bu yaklaşımın meyvesi, geçen sene devÅŸirilmiÅŸti. Hatırlayalım, Ramazan boyunca, ‘Yâsin’den bir-kaç âyet’ okuyarak sezonu açan ve her akÅŸam, iftar topluluklarından onlarcasına koÅŸup, bazı çevrelerin ‘ bizim oranun uÅŸaÄŸudur daaa..’ ÅŸeklindeki benimseyiÅŸle hemÅŸehrîlik duygularını da coÅŸturan birilerinin elde ettiÄŸi sonuç nasıl da ‘verimli’(!) olmuÅŸtu. Ve amma bir resmî bayram akÅŸamında tertiplenen bir baloda yayınalan ÅŸeffaf fotoÄŸraflar üzerine, mâlum laik çevrelerden, ‘Ä°ÅŸte bir laik Cumhûriyet kadını!..’diye sevinç çığlıkları yükselmesine kimin zemin hazırladığını gören bazı safdil kitlelerin, bu kez de o duruma nasıl ‘hayır-dua’ (!) ettiklerine ÅŸâhid olmuÅŸtuk.)

Biz kimsenin yaÅŸayış tarzına karışmıyoruz, ama, birilerinin, bir-iki atraksiyonla bazı kitleleri nasıl da tuzaÄŸa düÅŸürebildiklerini ve bu saflığın tekrar yaÅŸanmaması için bu hokkabazlıklara bu kadarca iÅŸaret etmek de gerekli..

***

Bizim mes’elemiz, birilerinden ÅŸahsî ilgi veya tebessüm beklemeden, ideolojik bir aldatma taktiÄŸine karşı olanca dikkatimizle teyakkuz halinde olmaktır. EÄŸer, sadece ÅŸu son 100 yıl boyunca milletimizin aslî inanç ve deÄŸerler dünyasına karşı açılan ideolojik- kültürel, politik topyekûn savaÅŸları unutur ve balık hâfızâlı bir toplum durumuna düÅŸersek; o saldırı ve savaÅŸların siyasî plandaki bugünkü temsilcisinin, -daha çok da darbeci subayların taktiÄŸi olan- bu gibi çengel atma atraksiyonlarına düÅŸmekten nasıl kurtuluruz?

***

EÄŸer içinde olduÄŸumuz hayatın ‘deÄŸerler, inançlar ve ideolojiler mücadelesi’ni basit bir ‘çelik-çomak oyunu’ gibi görmüyorsak.. Milletimizin tarihî geçmiÅŸi, bugünü ve geleceÄŸi üzerine, gerektiÄŸinde ve her an ölümü göze almak ya da ölmek noktasında olabileceÄŸimizin hassasiyetiyle, böyle hokkabazlıklara karşı daha bir hazırlıklı olmalıyız. Çünkü, bu kurnazlığı ve hattâ hilekârlığı sergileyenler, ÅŸimdiden, 2023’de yapılacak olan BaÅŸkanlık seçimi için, kitlelerin inanç deÄŸerlerine az- çok saygı gösteren isimleri aday olarak tezgâhlamaya ÅŸimdiden düÅŸünmeye baÅŸladılar bile..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.