Sosyal Medya

Güncel

Kuzey Kore'nin dev nükleer kapasitesi ortaya çıktı

Bir ABD askeri raporu, Kuzey Kore'nin yaklaşık 60 kadar nükleer bomba ve 5 bin ton kimyasal silaha sahip olduğunu ve bunlardan asla vazgeçmeyi düşünmediğini iddia etti.



Geçen ay yayınlanan 'Kuzey Kore Taktikleri' baÅŸlıklı raporda ABD Ordusu, ülkenin stoklarından vazgeçmesinin pek olası olmadığını belirterek, bunları rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi isteyen ülkeler için caydırıcı olarak kullandığını da sözlerine ekledi.

Raporda, "Kuzey Kore nükleer silahları için tahminler, her yıl 6 yeni cihaz üretme kapasitesi ile 20-60 bomba arasında deÄŸiÅŸiyor" ifadeleri kullanıldı ve 2020 sonuna kadar bu sayının 60'tan 100'e ulaÅŸabileceÄŸini ekledi. Rapora göre, 'Kuzey Kore nükleer silahlara sahip olmak istedi çünkü liderleri nükleer saldırı tehdidinin diÄŸer ülkeleri bir rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi düÅŸünmekten alıkoyacağını düÅŸünüyordu'. ABD ordusu, Kuzey Kore'nin 2 bin 500 ila 5 bin ton arasında olduÄŸunu tahmin ettiÄŸi, küresel olarak üçüncü en büyük kimyasal maddeye sahip olduÄŸunu tahmin ediyor. Yonhap Haber Ajansı'nın bildirdiÄŸine göre ordu, bir çatışma durumunda, Kuzey Kore'nin 'büyük olasılıkla' kimyasal top mermisi kullanacağınna inanıyor.

ABD ayrıca, Kim Jong-un'un rejiminin ÅŸarbonu veya çiçek hastalığını silahlandırmış olabileceÄŸinden endiÅŸe duyuyor ve bir füzeye takılıp Seul'de fırlatılırsa, sadece bir kilogram ÅŸarbonun 50 bin insanı öldürebileceÄŸini belirtiyor. Rapor ayrıca, Kuzey Kore'nin, çoÄŸu yurt dışında bulunan 6 binden fazla bilgisayar korsanını yöneterek, siber savaÅŸ yetenekleri geliÅŸtirdiÄŸini de ekliyor.

Raporda, 'Kuzey Kore istilacı bilgisayar savaşı faaliyetlerini kendi güvenli bölgesinden rahatlıkla yürütebilir' ifadelerine yer verildi. Raporda ayrıca, "Ä°nternete baÄŸlı oldukları sürece, dünyanın herhangi bir yerindeki hedeflenen bilgisayarlara ulaÅŸma becerisine sahipler." ifadeleri yer alıyor. Bu ayın baÅŸlarında sızdırılan bir BM raporu, Kuzey Kore'nin muhtemelen balistik füzelerine takılabilecek kadar küçük nükleer savaÅŸ baÅŸlıkları geliÅŸtirdiÄŸi konusunda uyarıda bulunmuÅŸtu.

Birkaç ülkeden güvenlik hizmetleri, aÄŸustos ayı baÅŸlarında BM Güvenlik Konseyi'ni, Kuzey Kore'nin uzun menzilli bir nükleer silah geliÅŸtirmenin en önemli adımlarından biri olan teknik engeli aÅŸmış olduÄŸu konusunda uyardı. Raporda adı geçmeyen ülkeler, Kuzey Kore'nin nükleer yeteneklerini geliÅŸtirmeye devam ettiÄŸini söyledi.

Kuzey Kore'nin ayrıca yeraltındaki test sahasında bir termonükleer bombayı test ettiÄŸi ve bombanın çok güçlü olduÄŸu için yerüstündeki dağın kısmen çökmesine neden olduÄŸu düÅŸünülüyor. Uzmanlar, Kim'in sadece füzeye yerleÅŸtirilebilmesi için bombayı küçültmesi gerektiÄŸini, ardından da onu tam olarak hedefe indirmeye yetecek bir teknoloji geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini belirtti ve bu ÅŸekilde ABD'yi tehdit edebilecek bir silaha sahip olabileceÄŸi konusunda uyardı.

Kim 1950-53 Kore Savaşı'nın yıl dönümünde, savaÅŸ gazileri için düzenlenen ulusal bir konferansta konuÅŸmuÅŸ ve açıklamalarda bulunmuÅŸtu. Kim, ülkesinin zor kazanılmış nükleer silahlarının saÄŸlam bir güvenlik garantisi olduÄŸunu ve ikinci bir Kore Savaşı'nı önleyen "güvenilir, etkili" caydırıcılık saÄŸladığını söylemiÅŸti.

Kuzey Kore'nin baÅŸka bir savaşın olmasını önlemek için "mutlak bir güçle" nükleere sahip bir devlet olmaya çalıştığını belirten Kim, "Åžimdi emperyalist gericiler ile düÅŸman güçler tarafından yapılan yüksek güçlü baskılar, askeri tehditler ve ÅŸantajlara karşı kendini eksiksiz bir biçimde ve kararlılıkla savunabilen bir ülke olduk." ifadesini kullanmıştı.

Milliyet'in haberine göre; "Bu topraklarda bir daha savaÅŸ olmayacak." diyen Kim, ulusal güvenlik ile geleceklerinin güvenilir ve etkili nükleer caydırıcılar sayesinde kesinkes ve kalıcı olarak güvence altında olduÄŸunu vurguladı. ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiÅŸ, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın saÄŸlanması konusunda mutabakata varmışlardı.

Ä°ki lider, 26-27 Åžubat 2019'ta Vietnam'da bir kez daha görüÅŸmüÅŸ ancak zirve beklenenden hızlı ÅŸekilde ve anlaÅŸmasız sona ermiÅŸti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüÅŸen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı. Ä°ki ülke arasında Ekim 2019'da Ä°sveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiÄŸinden dolayı kesilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.