Sosyal Medya

Filistin halkı: BAE-İsrail anlaşması halkımızın sırtına saplanmış bir hançer

Filistin yönetimi başta olmak üzere, Fetih, Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında varılan normalleşme anlaşmasını ihanet olarak değerlendirdi.



BAE ile Ä°srail'in, uzun yıllar perde arkasında geliÅŸtirdikleri iliÅŸkilerinin resmi bir ÅŸekilde normalleÅŸeceÄŸi ve çeÅŸitli alanlarda iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸmaları imzalanacağı 13 AÄŸustos PerÅŸembe günü duyuruldu.

ABD tarafından, Ä°srail ve BAE adına yapılan açıklamada, ABD BaÅŸkanı Donald Trump, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ve BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtilerek, "Ä°srail ve BAE arasındaki iliÅŸkilerin tamamen normalleÅŸmesi için anlaÅŸmaya varıldı." ifadesi kullanıldı.

BAE baÅŸta olmak üzere Körfez ülkelerinin, özellikle son yıllarda resmi yollarla ve aleni bir ÅŸekilde, tarihinin en saÄŸcı hükümetinin iktidarda olduÄŸu Ä°srail ile iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmek için adeta birbirleriyle yarıştığı görülüyordu.

Bölge halklarının "Filistin ve diÄŸer Arap topraklarının iÅŸgalcisi" olarak gördüÄŸü Ä°srail'le, Arap ülkelerinin normalleÅŸme sürecinin, özellikle son üç yılda davetler, ziyaretler, toplantılar, bildiriler ve etkinlikler aracılığıyla hızlanması dikkati çekiyordu.

Söz konusu anlaÅŸmayı ihanet olarak niteleyen Filistinli tarafların tepkilerini derlendi.

Filistin yönetimi

Filistin yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, BAE’nin Ä°srail ile normalleÅŸme konusunda anlaÅŸmaya varmasının ÅŸiddetle kınandığı ve reddedildiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, BAE’nin, “iÅŸgal devleti” Ä°srail’in iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya alması karşılığında ve Mescid-i Aksa’yı YahudileÅŸtirme planları gölgesinde bu anlaÅŸmaya vardığına vurgu yapılarak, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“BAE'nin Ä°srail ile anlaÅŸması Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanettir. Bu adım Arap Barış GiriÅŸimi, Arap BirliÄŸi ve Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) toplantılarının ve uluslararası meÅŸruiyetin kararlarını yerle bir etmektir. Ayrıca Filistin halkının haklarını, baÅŸta Mescid-i Aksa olmak üzere mukaddesatını görmezden gelmek ve 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devleti taleplerini görmezden gelmek demektir.”

Filistin yönetimi anlaÅŸmaya tepki amacıyla ayrıca BAE'deki Filistin Büyükelçisi'ni geri çekti.

FKÖ

Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Hanan AÅŸravi, BAE'nin, "iki devletli çözüm ÅŸansını korumak" için Ä°srail'le normalleÅŸme anlaÅŸmasına varıldığı açıklamasına tepki gösterdi.

AÅŸravi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, söz konusu açıklamaya karşı "Lütfen bize iyilik yapma. Biz kimsenin incir yaprağı deÄŸiliz. (Kimsenin kusurunu örtmeyeceÄŸiz)" ifadesini kullandı.

FKÖ yetkilisi Abu Dabi Veliaht Prensi Bin Zayid'e hitaben de "Ülkenin soyulmasından sıkıntı duymamış olabilirsin. Ä°ÅŸgal ve esaret altında yaÅŸamanın acısını da duymamış olabilirsin. Evin yıkılmamış, sevdiklerin öldürülmemiÅŸtir, dostların tarafından da satılmamışsındır." paylaşımında bulundu.

Fetih Hareketi

Mahmud Abbas liderliÄŸindeki Filistin Ulusal KurtuluÅŸ Hareketi Fetih’in Merkezi Komite Üyesi Abbas Zeki anlaÅŸmaya tepki göstererek, "BAE ile Ä°srail’in normalleÅŸme anlaÅŸması, BAE’nin Filistin davasına karşı dini, milli ve insani görevinden vazgeçmesi anlamına geliyor." dedi.

Hamas

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaÅŸmanın "Filistin halkının acılarını görmezden gelme", "normalleÅŸme konusunda tehlikeli bir geliÅŸme" olduÄŸunu ifade etti.

"BAE ile Ä°srail'in normalleÅŸme anlaÅŸması, halkımızın sırtına indirilen hain bir bıçak darbesidir." diyen Kanu, bu anlaÅŸmanın, Filistin toprakları üzerinde siyonist rejime herhangi bir meÅŸruiyet vermeyeceÄŸini kaydetti.

"Ä°srail ile yapılan böylesi bir normalleÅŸmenin, iÅŸgal güçlerini, Filistin halkına karşı daha fazla ihlal gerçekleÅŸtirmeye teÅŸvik ettiÄŸini" vurgulayan Kanu, Ä°srail'in Filistin halkının "baÅŸ düÅŸmanı" olarak kalmaya devam edeceÄŸini ve Ä°srail'i Filistin topraklarından çıkarmak için güç toplamayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Filistin Ä°slami Cihad Hareketi

Ä°slami Cihad Hareketi, BAE ile Ä°srail arasındaki normalleÅŸme için "boyun eÄŸme" ve "teslim olma" ifadesini kullandı.

Hareketin Sözcüsü Davud Åžihab, "Ä°srail'le normalleÅŸme, boyun eÄŸme ve teslim olmadır. Atılan bu adım, çatışmanın gerçeklerini deÄŸiÅŸtirmeyecek, aksine iÅŸgal yönetimini daha da terörist bir yapıya dönüÅŸtürecektir." diye konuÅŸtu.

Ä°ki ülke arasındaki normalleÅŸme anlaÅŸmasını kınayan Åžihab, anlaÅŸmanın ayrıca, Ä°srail hükümetini içine düÅŸtüÄŸü krizlerden kurtarma amacı taşıdığına dikkati çekti.

FHKC

Filistin Halk KurtuluÅŸ Cephesi (FHKC), BAE ile Ä°srail'in normalleÅŸme anlaÅŸmasını Filistin halkının sırtına saplanmış bir hançer olarak nitelendirdi.

FHKC'den yapılan yazılı açıklamada, BAE ile Ä°srail'in normalleÅŸme anlaÅŸmasının Arap milletine karşı yeni bir komplo olduÄŸu kaydedilerek, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"BAE ile Ä°srail'in normalleÅŸme anlaÅŸması Filistin halkının sırtına saplanmış bir hançerdir. Bu kez BAE'nin onayıyla daha saldırgan bir savaşın ve topraklarımızda siyonizm, YahudileÅŸtirme ve yerleÅŸim birimlerinin geniÅŸlemesinin yolu açılacak."

Açıklamada, baÅŸta BAE'nin Ä°srail'de büyükelçilik binasının inÅŸası olmak üzere iki ülke arasındaki anlaÅŸmanın Arap milletine karşı bir tehdit, Filistin halkına karşı da düÅŸmanca bir adım olduÄŸu vurgulandı.

Ortak Arap Listesi Bloku

Ä°srail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku, BAE ile Ä°srail’in vardığı anlaÅŸmayı kınadı.

Ortak Arap Listesi Bloku BaÅŸkanı Eymen Avde, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Filistin halkının hakları iade edilmeksizin halklar arasında ne bir yakınlaÅŸma ne bir kanaat ne bir normalleÅŸme ne de bir barıştan söz etmek mümkün." ifadesiyle tepkisini ortaya koydu.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD BaÅŸkanı Trump, 13 AÄŸustos PerÅŸembe günü Ä°srail ile BAE'nin "iliÅŸkilerini tamamen normalleÅŸtirmek" için anlaÅŸmaya vardıklarını duyurmuÅŸtu. Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu da Trump’ın paylaşımını alıntılayarak, "Bu tarihi bir gün." deÄŸerlendirmesi yapmıştı.

BAE'nin resmi ajansı WAM'ın haberinde ise Ä°srail ile BAE'nin, iliÅŸkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaÅŸtığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaÅŸmalar imzalayacağı ifade edilmiÅŸti.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından Ä°srail ile normalleÅŸme anlaÅŸmasını imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.