Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan, Türkiye'ye karşı AB'den umduğu desteği bulamadı

AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Doğu Akdeniz konusunda Türkiye'ye kınama isteyen Yunanistan ve Rum Kesimi, başta Almanya olmak üzere birçok ülkeden destek göremedi.



Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelerin dışiÅŸleri bakanlarının toplantısında DoÄŸu Akdeniz'deki geliÅŸmelerle ilgili bir karar çıkmazken, birliÄŸin Belarus'a yaptırım uygulayacağı bildirildi.

AB Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi, DoÄŸu Akdeniz'deki geliÅŸmeler, Belarus'taki seçim sonrasında protestoculara yapılan müdahale, Beyrut'taki patlama ve Venezuela gibi konuları görüÅŸmek üzere AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell baÅŸkanlığında videokonferans yöntemiyle olaÄŸanüstü toplandı.

AB diplomatik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) Türkiye'nin DoÄŸu Akdeniz'deki adımlarının kınanması yönündeki çaÄŸrısı karşılık bulmadı. Bu yöndeki çaÄŸrıya baÅŸta Almanya olmak üzere birçok üye ülke ve AB yönetiminden destek gelmedi.

Borrell, toplantıdan sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Rum Kesimi ile dayanışma içinde olduklarını belirtti. Borrell, Türkiye'ye gerilimi düÅŸürmesi ve diyalog çaÄŸrısı yaptı.

AB dışiÅŸleri bakanlarının toplantısı videokonferans yöntemiyle yapıldığı için gayriresmi nitelikte oluyor ve toplantı sonunda ortak karar çıkmıyor. Ancak bakanlar çalışma gruplarına toplantı sonuçlarını hazırlamaları için talimat verebiliyor.

Belarus'a yaptırım

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Beluras'a yaptırım uygulanacağını duyurdu. AB'nin Belarus'ta hafta sonu yapılan ve mevcut CumhurbaÅŸkanı Aleksandr LukaÅŸenko'nun kazandığı açıklanan seçimin sonuçlarını kabul etmediÄŸini belirten Borrell, "Åžiddet ve sonuçların tahrif edilmesinden sorumlu olanlara yaptırım uygulanması için çalışmalar baÅŸladı." açıklamasını yaptı.

Belarus’ta 9 AÄŸustos’ta yapılan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerini LukaÅŸenko’nun kazandığının açıklanmasından sonra ülkede protesto gösterileri baÅŸlamıştı.

Seçim gecesi baÅŸlayan ve her gün süren izinsiz gösterilerde 1 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, yüzlerce kiÅŸi yaralanmış, yaklaşık 6 bin kiÅŸi gözaltına alınmıştı. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, gözaltına alınan 2 binden fazla kiÅŸinin serbest bırakıldığını duyurmuÅŸtu. Polisin, protestolarda göstericilere sert müdahalesi büyük tepki çekmiÅŸti.

Muhalefet, "hile karıştırıldığı" iddiasıyla seçim sonuçlarını kabul etmeyerek üst mahkemeye itiraz edeceklerini açıklamıştı.

AB de seçimin "adil ve özgür" olmadığını gerekçe göstererek sonuçları tanımadığını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.