Sosyal Medya

14 Ağustos tarihte bugün: Kısa kısa olup bitenler

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Mısır'da Rabia meydanında yaşanan katliam, II. Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlaması, Panama Kanalının açılması, Pakistan’ın kurulması, AK Parti’nin kurulması var. İşte 14 Ağustos tarihli önemli olaylar



GÜNÜN OLAYI

II.Kıbrıs Barış Harekatı Başladı (1974)

Kıbrıs Barış Harekatının arkasından bir araya gelen Türkiye, Ä°ngiltere ve Yunanistan dışiÅŸleri bakanları Cenevre Deklarasyonu’nu ilan ettiler. Fakat daha sonraki görüÅŸmelerde herhangi bir sonuç alınamadı. Üstelik Rumlar saldırılarına devam ediyorlardı. Bu durum karşısında 14 AÄŸustos 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ikinci Kıbrıs Harekatına baÅŸladı. Ä°ki günlük bu operasyon sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri daha önce ki ile birlikte adanın %38’ini kontrol altına almıştı.

Panama Kanalı Açıldı (1914)

Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'unu birbirine baÄŸlayan en kısa su yolu olan Panama kanalı 14 AÄŸustos 1914 tarihinde hizmete açıldı. Böyle bir kanal açılması fikrinin kökeni Amerika’nın keÅŸfedildiÄŸi 1500’lü yıllara kadar dayanır.1880’lerde ilk giriÅŸim Fransızlarca baÅŸlatılmış fakat Ä°nÅŸaat ABD tarafından tamamlanmıştır.

Panama Kanalı 77 kilometre uzunluÄŸundadır. Panama Kanalı’nın deniz seviyesinden 28 metre yukarıda olması nedeni ile önce gemiler kanal içinde yavaÅŸ yavaÅŸ yükseltilir ve sonrada aynı metotla diÄŸer tarafa doÄŸru indirilir.

KardeÅŸ Ve Dost Ülke Pakistan Kuruldu (1947)

Hindistan içerisinde çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan bölgeler ayrılarak bağımsız bir Müslüman devlet kurdular. Adı Pakistan olan bu devlet 14 AÄŸustos 1947 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. KuruluÅŸ önderlerinden Muhammet Ali Cinnah ilk devlet baÅŸkanı oldu.

SömürgeciliÄŸe karşı en fazla mücadele edenler Müslümanlar olduÄŸu için Ä°ngiliz sömürgesi döneminde en çok baskı ve ÅŸiddete maruz kalanlar Müslümanlar olmuÅŸlardı. Müslüman ülkeler arasında kendi imkanları ile nükleer güç elde eden tek ülkedir.

Nihat Sami Banarlı Vefat Etti (1974)

Ünlü edebiyat tarihçilerimizden 1907 yılında Ä°stanbul Fatih'te dünyaya gelen Nihat Sami Banarlı 67 yaşında 14 AÄŸustos 1974 tarihinde vefat etti. Edirne ve Ä°stanbul’da bir çok okulda edebiyat öÄŸretmenliÄŸi yaptı. 1947-1969 yılları arasında EÄŸitim Enstitüsü ile Yüksek ÖÄŸretmen Okulu'nda edebiyat öÄŸretmenliÄŸi, Yüksek Ä°slam Enstitüsü'nde Ä°slami Türk Edebiyatı Tarihi öÄŸretmenliklerinde bulundu. Mezarı Edirnekapı ÅžehitliÄŸi'ndedir.

Adalet Ve Kalkınma Partisi Kuruldu (2001)

Fazilet Partisi’nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Saadet Partisi’ne katılmayan milletvekilleri tarafından 14 AÄŸustos 2001 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi kuruldu. Partinin kurucu baÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’dır. GirdiÄŸi ilk genel seçimlerde en yüksek oyu (%34.63) alarak iktidara gelmiÅŸtir. AK Parti kısaltma adını kullanmaktadır.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1893- Dünyada ilk kez Fransa’da otomobillere plaka takıldı.

1908- Türk Basın BirliÄŸi kuruldu.

1908    Ä°ngiltere'nin Folkstone kentinde, dünyada ilk kez uluslararası güzellik yarışması düzenlendi.

1925    Türkiye'nin ilk posta pulları tedavüle çıkarıldı.

1934- Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Genel MüdürlüÄŸü (SEKA) kuruldu. PaÅŸabahçe Cam Fabrikası’nın temeli atıldı.

1941- ABD BaÅŸkanı Franklin Roosevelt ve Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Winston Churchill, Atlantik SözleÅŸmesi’ni yayımladılar.

1945- II. Dünya Savaşı sonunda Japonya kayıtsız ÅŸartsız teslim oldu. Ä°mparator Hirohito, ülkesinin teslim olduÄŸunu açıkladı.

1947    Ä°ngiltere, Hindistan'a bağımsızlık verdi.

1953    SSCB hidrojen bombası yaptığını ilan etti.

1956- Alman yazar Bertolt Brecht öldü.

1974- ANKA muhabiri Gazeteci Adem Yavuz, Rumlar tarafından tutsak edildi ve gözleri baÄŸlıyken ateÅŸ edilerek, yaralandı. Yavuz, 26 AÄŸustos’ta Adana Tıp Fakültesi Hastanesi’nde öldü.

1974- Edebiyat tarihçisi Nihat Sami Banarlı Ä°stanbul’da öldü.

1974    Gazeteci Adem Yavuz, Rumlar tarafından tutsak edildi ve gözleri baÄŸlıyken ateÅŸ edilerek, yaralandı.

1974    Türkiye Kıbrıs'ta ikinci bir askeri harekat baÅŸlattı.

1985    Ressam Nazlı Ecevit, öldü.

1992    Gürcistan ordusu Abhazya'yı iÅŸgal etti.

2000- UÄŸur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı suikastlarının da aralarında bulunduÄŸu bazı siyasal cinayetlerin failleri olduÄŸu belirtilen kiÅŸilerin yargılanmasına Ankara 2 No’lu DGM’de baÅŸlandı. 9 sanık hakkında idam istendi.

2001    Adalet ve Kalkınma Partisi kuruldu.

2006    Hizbullah-Ä°srail savaşı imzalanan ateÅŸkesle sona erdi. Hizbullah siyasi zafer kazandı.

2007    Emin ÇölaÅŸan’ın Hürriyet’teki köÅŸe yazarlığına son verildi.

2013  Mısır Rabia meydanında güvenlik güçleri katliam yaptı. Resmi verilere göre Rabia katliamında 8'i polis 632 kiÅŸi hayatını kaybederken, iki bine yakın kiÅŸi yaralandı. Aynı gün 800 eylemci gözaltına alındı.

 

 

 

 

 

Rabia Meydanı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.