Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan, Batı Trakya’daki okulları kapatıyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan'ı, Lozan Barış Antlaşması hükümleriyle bağdaşmayan, azınlık mensubu çocukların eğitim haklarını çeşitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve Batı Trakya Türk azınlığına ait okulları yeniden açmaya davet etti.



DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları çeÅŸitli bahanelerle sistematik olarak “geçici durdurma” yoluna gittiÄŸini belirterek, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiÄŸine iÅŸaret etti.

DışiÅŸleri’nden Batı Trakya’daki Türk azınlığa ait ilkokulları kapatan Yunanistan’a tepki. DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları çeÅŸitli bahanelerle sistematik olarak “geçici durdurma” yoluna gittiÄŸini belirterek, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiÄŸine iÅŸaret etti.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın, Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulları sistematik olarak kapatma politikası hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi. Yunanistan’ın, son 25 yıldır Batı Trakya Türk azınlığına ait ilkokulların faaliyetini ülkedeki tasarruf tedbirleri ve öÄŸrenci sayılarının yetersizliÄŸi bahanesiyle azınlığa danışmadan sistematik olarak “geçici durdurma” yoluyla kapattığını belirten Aksoy, bunun son örneÄŸini azınlığın 8 ilkokulunun daha kapatılmasının teÅŸkil ettiÄŸini kaydetti.

AB SEYÄ°RCÄ° KALIYOR

Aksoy, bu kararla, 25 yıl önce 231 olan Türk azınlık ilkokullarının sayısının 115’e indiÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸu ifadeleri kullandı: “Yunanistan’ın bu uygulaması, Batı Trakya Türk azınlığına yönelik on yıllardır sürdürülen asimilasyon ve baskı politikasının bir parçasıdır. Avrupa BirliÄŸi (AB) de bir üye ülkede insan haklarının sistemli biçimde ihlal edilmesine seyirci kalmaktadır. Yunanistan’ı, Lozan Barış AntlaÅŸması hükümleriyle baÄŸdaÅŸmayan, azınlık mensubu çocukların eÄŸitim haklarını çeÅŸitli bahanelerle ihlal etme politikasına son vermeye ve bahse konu okulları yeniden açmaya davet ediyoruz.”
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.