Sosyal Medya

Akdeniz'deki Oruç Reis'ten sonra, Piri Reis de Karadenizde gaz arayacak

Dokuz Eylül Üniversitesinden bilim insanları, üniversitenin araştırma gemisi Koca Piri Reis ile Karadeniz'deki gaz hidrat kaynaklarına yönelik araştırma yapacak.



Dokuz Eylül Üniversitesinden (DEÜ) bilim insanları, üniversitenin araÅŸtırma gemisi Koca Piri Reis ile Karadeniz'deki gaz hidrat kaynaklarına yönelik araÅŸtırma yapacak.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Dokuz Eylül Teknoloji GeliÅŸtirme AÅž (DEPARK) arasında Karadeniz'deki gaz hidrat kaynaklarının araÅŸtırılmasına yönelik proje için protokol imzalandı. Projeyle Karadeniz’de geniÅŸ alanlarda varlığı bilinen gaz hidratların miktarı, içerdiÄŸi gaz hacmi, gazın jeokimyasal bileÅŸiminin saptanması ve en uygun gaz üretim modelinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen proje koordinatörü DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, ideal koÅŸullarda 1 metreküp gaz hidrattan 164 metreküp doÄŸalgaz elde etmenin mümkün olduÄŸunu ifade etti.

Projedeki temel araÅŸtırma yönteminin sismik çalışmalar olacağını ve faaliyetlerin tamamının Dokuz Eylül Üniversitesi'ne ait olan Koca Piri Reis araÅŸtırma gemisi ile gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirten Dondurur, araÅŸtırmanın deniz tabanından sediment örneklerinin alınmasını ve bunların jeokimyasal ve jeoteknik analizini de içereceÄŸini kaydetti.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da Türkiye'nin son dönemdeki enerjide bağımsız olma noktasındaki adımlarını ve politikasını takip ettiklerini belirterek "Ülkemizin enerji alanındaki hamlelerine, enerjide dışa bağımlılığı azaltma konusundaki çalışmalarına destek olacak bu önemli projemizin hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.