Sosyal Medya

Güncel

Yunan istihbaratçı Kalenderisis: Her şeyi mahvettik

Yunanistan'ın eski istihbaratçısı ve casus olarak tanınan Savas Kalenderisis, Ege ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.



Yunanistan'ın eski istihbaratçısı ve casus olarak tanınan Savas Kalenderisis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilime iliÅŸkin konuÅŸtu.

Savas Kalenderisis, gerilimin en yüksek seviyeye çıktığı bir dönemi yaÅŸadıklarını belirterek, "1923'ten bu yana en tehlikeli dönemi yaşıyoruz. Ama o dönem sınırlarımız tehlikeye atılmamıştı. Bunu korkarak söylüyorum ama Yunanistan için en tehlikeli dönemden geçiyoruz. Türkiye'nin Ege ve DoÄŸu Akdeniz politikasının merkezi olan Libya'daki Sirte ve Cufra bölgesinde olası geliÅŸmeler Ankara'nın bundan sonraki politikasını belirleyecektir. Bu da Girit'in güneyi ve Ege'de olacaktır. Çok önemli bir periyot bu. Son 30 yıldır Türk-Yunan iliÅŸkilerini takip ediyorum. Hatta Ayasofya'nın açılmasının ardından Türk stratejist ve analizcilerine bakıyorum. Üzülerek söylüyorum. Yunanlılar, Türklerin planlarını iyi okuyamadılar. Sonunda da miyop oldular" dedi.

"Her ÅŸeyi mahvettik"

Yunanistan'ın bir planının bulunmadığını belirten Kalendirisis, "Türkiye son 20 yıldır askeri sanayisini güçlendiriyor. Ciddi anlamda yapılmayacak ÅŸeyleri yapıyorlar. Bunu itiraf etmeliyiz. Biz de bu süreçte savunma sanayimizi mahvettik. Maalesef Yunanistan hükümetinin bir planı yok. Siyasi amacı yok. Biz de bu sürecin peÅŸinden gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye orada Müslüman Denizi kuruyor

Yunan istihbarat teÅŸkilatı eski üyesi Savas Kalenderidis, Türkiye’nin Akdeniz’i ‘Müslüman Denizi’ yapmaya çalıştığını öne sürdü.

Kalenderidis, ülkesinde yayımlanan bir gazetede ‘Helenizm için büyük bir tuzak’ baÅŸlıklı yazısında, Türkiye’yi Mısır ve Libya’da darbeye destek vermekle suçladı.

Tezleri çürütülecek

GeçmiÅŸte Yunanistan’a kabul edilmedikten sonra Kenya’da Öcalan’a sahip çıkan casus Kalenderidis, ‘Mavi Vatan’ olarak ilan edilen yerleri ‘Yunan Denizi’ diye tanımlayıp Türkiye’yi ‘Müslüman Denizi’ oluÅŸturmaya çalıştığını iddia etti. Deniz hukuku uzmanları Libya ile baÅŸlatılan temasları DoÄŸu Akdeniz’de enerji jeopolitiÄŸine doÄŸrudan etki edecek ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan ikilisinin dayanıksız ve hukuka aykırı tezlerini çürütecek. Milli menfaatlerimiz bakımından önemli kazanımlar elde etmemize yarar saÄŸlayacak. Libya ile Türkiye arasındaki görüÅŸmelerin devam etmesi ve bir ÅŸekilde anlaÅŸmanın imzalanması bu bakımdan önemli.

Türkiye oyunu bozdu

Uzmanlar, Türkiye’nin DoÄŸu Akdeniz’de Barbaros ve Fatih gemisi ile giriÅŸtiÄŸi sondaj faaliyetleri bile Yunan basınında öfke uyandırmadığına dikkat çekti. Uzmanlar “Libya sınırını garanti gören Yunanistan, Mısır ile sınırlandırma anlaÅŸmasını imzalamaya hazırlanırken Türkiye bu oyunu bozdu. Yunanlıları öfkelendiren yaptıklarının ortaya çıkması ve Mısır ile bir anlaÅŸma imzalama olanağının ortadan kalkmasıdır” dedi. Tümamiral Cihat Yaycı’nın akademik çalışmasındaki öneride; sadece kuzey-güney ya da doÄŸu-batı hattında ilgili kıyı ve kıyıdaÅŸ devlet tespiti yerine 360 dereceyi kapsayacak ÅŸekilde farklı açılar kullanılarak çeÅŸitli istikametlerde ortay hat belirleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.