Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Çin'in borç diplomasisine dayanan Afrika emperyalizm stratejisi

Emperyalist Çin’in “Yeni İpekyolu” projesi Afrika’yı da kapsıyor. Çin hükümeti ve bankaları, son 15 yılda Afrika ülkelerine 150 milyar dolardan fazla borç verdi. Çin, kredi borcunu ödemeyen ülkelerin stratejik alanlarına el koyuyor.



Clash Report’un raporuna göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2014’te başlattığı “Yeni İpekyolu” projesi Afrika’yı da kapsıyor.
Emperyalist Çin, devasa altyapı projeleri için Afrika ülkelerine milyarlarca dolar borç veriyor. Çin hükümeti ve bankaları, son 15 yılda Afrika ülkelerine 150 milyar dolardan fazla borç verdi.

Ancak, Çin hükümeti koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Afrika ülkelerinin 2020 yılı sonuna kadar ödemesi gereken faizsiz kredi borçlarını iptal ettiğini duyurdu. Çin ayrıca, kredi borcunu ödemeyen ülkelerdeki stratejik limanlara, madenlere ve üslere el koyuyor.

Babül Mendep Boğazı’ndaki stratejik konumuyla öne çıkan Cibuti’nin, dış borcunun yüzde 70’i Çin’e ait. Ülkedeki önemli bazı limanlar ve demiryolları Çin tarafından inşa edildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Çin’e yaklaşık 26 milyar dolar borcu bulunuyor. Çin ülkedeki kamu şirketlerine ve 2018 Kalkınma Paketi’ne destek vermek amacıyla kredi vermişti.

Kenya da 2012’den itibaren Çin Exim Bank’tan 5,2 milyar dolardan fazla kredi aldı. Kenya’nın 2020’nin sonuna kadar borcunu ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde, Çin ödenmeyen borçlara karşılık ülkenin en önemli limanı olan Mombasa’ya el koyacağı belirtiliyor.

Çin’e 7,4 milyar dolar borcu olan Zambiya, borcu karşılığında Kenneth Kaunda Uluslararası Havalimanı’nı devretti.
Nijerya’nın Çin’e 3,1 milyar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin ise 2,5 milyar dolar borcu bulunuyor.

Uzun süredir Afrika’da varlığını sürdüren emperyalist Çin, daha önce verdiği kredileri ödeyemeyen Afrika ülkelerinin stratejik alanlarını işgal ediyor.

Kaynak: Haksöz Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.