Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in vefatının 56'ıncı yıldönümü

Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta düzenlediği uyarı uçuşunda uçağı düşürülen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel vefatının 56. yılında anıldı.



Tütün eksperi Hakkı Topel ile Mebuse Topel'in oÄŸlu Cengiz Topel, babasının görevli olduÄŸu Ä°zmit'te 2 Eylül 1934'te doÄŸdu.

Ä°lkokula Bandırma'da baÅŸlayıp Gönen'de devam eden Topel, babasını kaybettikten sonra ailesiyle Kadıköy'e yerleÅŸti.

Topel, ilk ve ortaöÄŸrenimini YeldeÄŸirmeni Okulu'nda tamamladıktan sonra HaydarpaÅŸa Lisesi'ne gitti. Sonrasında Kuleli Askeri Lisesi'ne devam eden Topel, 1953'te buradan mezun oldu. Cengiz Topel, 1955'te Kara Harp Okulu'nu bitirip asteÄŸmen olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katıldı.

Pilotaj eÄŸitimi için Kanada'ya gönderilen Topel, Kanada'daki eÄŸitimini baÅŸarıyla tamamlayarak 1957'de Türkiye'ye döndü ve Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve baÅŸladı. Topel, daha sonra EskiÅŸehir 1. Hava Ana Jet Üssü'ne atandı ve yüzbaşılığa terfi etti.

Topel'in F100F jeti düÅŸürüldü

Rum kesiminin Kıbrıs'ta yaÅŸayan Türklere karşı iÅŸlediÄŸi suçları caydırmak amacıyla Türk jetlerinin Kıbrıs üzerinde uyarı uçuÅŸu yapmasına karar verilmesinden sonra Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, 8 AÄŸustos 1964'te EskiÅŸehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi.

Hücumbotlara yönelik ikinci hücum kolundaki dört jette, Yüzbaşı Cengiz Topel, ÜsteÄŸmen Ä°zzet Öztarhan, Yüzbaşı Mehmet Konedralı ve ÜsteÄŸmen Ethem Sancar bulunuyordu. Komuta, Yüzbaşı Cengiz Topel'deydi. Topel'in F100F jeti, ikinci dalışına hazırlanırken yerden isabet alarak düÅŸürüldü.

Son telsiz konuşmaları

Topel'in bilinen son telsiz konuÅŸmaları ÅŸöyleydi:

"- Cengiz Yüzbaşım, uçağından dumanlar yükseliyor, atla. (ÜtÄŸm. Öztarhan)

- ...

- Yüzbaşım, Cayır cayır yanıyorsun, atla. (ÜtÄŸm. Öztarhan)

- Tamam, atladı. (Yüzbaşı Konedralı)

- ParaÅŸütü açıldı. (ÜtÄŸm. Öztarhan)"

ParaÅŸütle atlamayı baÅŸaran Topel, Peristeronori isimli Rum köyü yakınlarına indi, ancak Kıbrıs Rum kesimi güçlerince esir alındı.

Esir düÅŸen Topel'in uluslararası savaÅŸ hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan iÅŸkenceler sonucu öldürüldüÄŸü belirtildi. Rum kesimi ise Topel'in yaralı olarak yakalandığını ve hastanede tedavi altına alındıktan sonra öldüÄŸünü savundu.

Topel'in naaşı 12 Ağustos'ta alındı

Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp ÅŸehidi olan Cengiz Topel'in naaşı, yoÄŸun giriÅŸimler sonucu 12 AÄŸustos 1964'te alındı.

Cenazesi Türkiye’nin ısrarlı giriÅŸimleri sonucunda alınabilmiÅŸ, 11 AÄŸustos’ta saat 22.00’de Rumların elinde bulunan LefkoÅŸe Rum Hastahanesinden Kıbrıs Türk Hastahanesine Kızılhaç temsilcileri tarafından bir tabut içinde ve çıplak olarak getirilmiÅŸtir. Cesedin yapılan muayenesinden ölümün takriben 6 ile 48 saat önce vuku bulduÄŸu, yani büyük bir ihtimalle 9 AÄŸustos akÅŸamı öldüÄŸü tahmin edilmektedir. Yüzbaşı Topel’in cesedinde bu tarihten sonra Rumlar tarafından bir otopsi yapılmıştır.


 

Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in naaşı, Kıbrıs, Adana, Ankara ve Ä°stanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 AÄŸustos 1964'te Edirnekapı'da bulunan SakızaÄŸacı Hava ÅžehitliÄŸi'nde topraÄŸa verildi.

Kahramanlığıyla anılan Cengiz Topel'in adı, bugün Türkiye'nin çeÅŸitli il ve ilçelerinde yüzlerce park, cadde ve sokakta yaÅŸatılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.