Sosyal Medya

Güncel

İsrail hükumeti, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimiyle doğalgaz anlaşmasını onayladı

İsrail hükümeti, Doğu Akdeniz gazını Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile imzaladığı Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı (East-Med) projesi anlaşmasını onayladı.



Ä°srail Enerji Bakanlığından yazılı açıklamada, hükümetin, DoÄŸu Akdeniz doÄŸal gaz boru hattının inÅŸası için ocak ayında Yunanistan ve GKRY ile imzalanan anlaÅŸmayı onayladığı bildirildi.

Enerji Bakanı Yuval Steinitz da hükümetin anlaÅŸmaya onay vermesine iliÅŸkin deÄŸerlendirmesinde, bunun, Ä°srail'in enerji ihraç eden ülke haline gelmesi için önemli bir adım olduÄŸunu söyledi.

7 yılda bitirilmesi hedefleniyor

İsrail, Yunanistan ve GKRY, Doğu Akdeniz doğalgazının, Akdeniz altında yapılacak boru hattıyla Avrupa'ya ulaştırılmasını hedefleyen projenin anlaşmasını 2 Ocak'ta Atina'da imzalamıştı.

Söz konusu projenin 6 ila 7 yılda tamamlanması ve yaklaşık 7 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Avrupa BirliÄŸi (AB) tarafından desteklenen projeler arasında da yer alan boru hattının inÅŸaatında, teknik ve finansal güçlüklerle karşılaşılacağı belirtiliyor.

Yıllık 20 milyar metreküplük kapasiteye sahip olacak hattın, 3,5 kilometre derinliÄŸe inmesi ve 2 bin 100 kilometre uzunluÄŸunda olması öngörülüyor.

Uzmanlara göre hattın, yalnızca Ä°srail'de keÅŸfi yapılmış gaz rezervlerinden elde edilecek doÄŸalgaz ile doldurulması mümkün görünmüyor. Boru hattına Mısır gazının eklenmesi durumunda bile, projenin sürdürülebilir olması için bölgede yeni keÅŸiflerin yapılması gerektiÄŸi ifade ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.