Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan'dan Türkiye'nin sondaj faaliyetlerine karşı tehditkar adım

Yunanistan, Eylül ayında Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıracak yeni bir senaryoyu devreye sokmaya hazırlanıyor. Dört aşamalı provokatif senaryolardan birisi; TPAO’nun sondaj gemilerine engel olunması ve gerektiğinde taciz ateşi açılması. Bir diğer senaryoda Türk gemilerinin sismik araştırma için deniz tabanına indirdiği kablolara elektronik sistemlerle müdahalede bulunmak var. Bu yöntem işe yaramazsa kablolar kesilecek.



Türkiye'nin bu ay başında BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) bildirdiÄŸi DoÄŸu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) sismik araÅŸtırma ve sondaj ruhsat baÅŸvurusunda bulunduÄŸu yeni ruhsat sahalarını gösteren haritayı paylaÅŸması Atina'da paniÄŸe neden oldu. Bu çerçevede Yunanistan, Eylül ayında bölgede gerilimi artıracak provokatif bir senaryoyu uygulamaya hazırlanıyor.
 
Yunan Ekathimerini gazetesinin Vassilis Nedos imzasıyla hafta başında haberleÅŸtirdiÄŸi dört parçalı senaryoya göre, Yunanistan, Türkiye'ye ait sondaj gemilerine ve onlara refakat edecek donanma unsurlarını hedef alan giriÅŸimlerde bulunacak. Türkiye'nin BM'ye bildirdiÄŸi DoÄŸu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde yapacağı, Rodos ve Girit adaları açığını da kapsayan faaliyetlerini, sondaj ve sismik araÅŸtırma faaliyetlerini hedef alacak senaryolarda, taciz atışlarının da bulunduÄŸu görülmekte.
 
Türk DışiÅŸleri Bakanlığı, Türkiye'nin, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) bildirdiÄŸi DoÄŸu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) sismik araÅŸtırma ve sondaj ruhsat baÅŸvurusunda bulunduÄŸu yeni ruhsat sahalarını gösteren haritayı bu aybaşında paylaÅŸtı.
 
 
TÜRK GEMÄ°LERÄ°NE PARALEL SEYÄ°R
 
Gazetenin haberleÅŸtirdiÄŸi ilk senaryoya göre Türk firkateynlerinin eÅŸlik ettiÄŸi bir araÅŸtırma gemisinin DoÄŸu Akdeniz'de faaliyete baÅŸlaması halinde, bölgeye aynı sayıda Yunan gemisinin taciz amacıyla gönderilmesi ve Türk gemileri bölgeden ayrılana dek konuÅŸlanmaları öngörülüyor.
 
KABLOLARI KESME PLANI
 
Ä°kinci provokatif senaryoda, Türk gemilerinin sismik araÅŸtırma için deniz tabanına kablo indirmesi durumunda Yunan tarafı elektronik sistemlerle müdahalede bulunacak. EÄŸer bu yöntem iÅŸe yaramazsa, kabloların deniz yatağına ulaÅŸmasını engellemek için kesilmesi dahil olmak üzere diÄŸer önlemlere baÅŸvurulacak.
 
GEMÄ°LERE TACÄ°Z ATIÅžI
 
Üçüncü senaryo gerçekleÅŸmesine daha az ihtimal verilen ama gerilim potansiyeli en yüksek adımları içeriyor. Senaryoda, TPAO'nun sahip olduÄŸu sondaj gemilerinin boyutuna dikkat çekiliyor ve Yunan firkateynlerinin sondaj faaliyetine engel olmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor. Bu halde sondaj faaliyetini engellem amacıyla taciz atışlarının yapılabileceÄŸi belirtiliyor.
 
RODOS'TAN GÄ°RÄ°T'E UZANAN ALAN
 
Türkiye'nin DoÄŸu Akdeniz'in farklı noktalarında gerçekleÅŸtireceÄŸi görevlerde de yukarıda belirtilen provokatif senaryolar Atina tarafından devreye alınacak. Türkiye'nin kıta sahanlığı içinde bulunan, Rodos'tan Girit'in güneyine uzanan, alanda TPAO'nun sondaj ve araÅŸtırma faaliyetlerinin de bu çerçevede hedef alınması öngörülüyor. Türkiye'nin Kasım 2019'da Libya ile imzaladığı Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına Ä°liÅŸkin Mutabakatla, deniz yetki alanlarının batı sınırı uluslararası hukuka uygun olarak belirlenmiÅŸti.
 
Miçotakis Netanyahu ile görüÅŸtü
 
Miçotakis (sol) - Netanyahu (saÄŸ)
 
Öte yandan Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, 2 günlük resmi ziyaret için Ä°srail'e gelen Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis'i Batı Kudüs'teki BaÅŸbakanlık ofisinde ağırladı. GörüÅŸmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Netanyahu, ülkede 1 AÄŸustos itibariyle uluslararası turizm sektörünün yeniden faaliyete baÅŸlaması için çalıştıklarını belirtti. Miçotakis ise, Yunanistan ile Ä°srail arasındaki ikili iliÅŸkilerin gün geçtikçe geliÅŸtiÄŸini dile getirirken, Ä°srailli turistleri ülkelerinde ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını kaydetti.
 
Miçotakis, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına Ä°liÅŸkin Mutabakat'a da deÄŸinen Miçotakis, söz konusu anlaÅŸmanın "yasadışı" olduÄŸunu iddia etti. Miçotakis'in ziyareti sırasında DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Ä°srail tarafının tam desteÄŸini almayı hedeflediÄŸi belirtiliyor. Miçotakis'e ziyareti sırasıdna 6 bakan da eÅŸlik ediyor. Pazartesi günü Yunan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Dendias da, Fransız mevkidaşı Jean-Yves le Drian ile Paris'te biraraya gelmiÅŸti. Ä°kili görüÅŸmede yine Türkiye'nin DoÄŸu Akdeniz'deki varlığı hedef alındı.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.