Sosyal Medya

Güncel

Dolmabahçe Sarayı'nın 164 yıllık tuğraları restore ediliyor

Dolmabahçe Sarayı'nda Sultan Abdülmecid’e ait 164 yıllık tuğralar restore ediliyor. Hazine Kapısı'nda bulunan tuğra karantina sürecinde restore edilirken, Saltanat Kapısı'ndaki tuğranın restorasyon çalışmalarının birkaç güne bitmesi bekleniyor.



Ä°stanbul Dolmabahçe Sarayı’nın görkemli kapıları, sadece sarayın deÄŸil ÅŸehrin simgelerinden olması açısından büyük önem taşıyor. Kapılar, aradan geçen 164 yıla raÄŸmen ilk günkü özelliklerini muhafaza ediyor. Kapıların üzerindeki tuÄŸralar için restorasyon çalışması baÅŸlatıldı.
 
Dolmabahçe Sarayı’nın giriÅŸindeki Hazine Kapısı ve üzerindeki kitabe ile tuÄŸranın restorasyonu, koronavirüs tedbirleri kapsamında müzenin ziyarete kapalı olduÄŸu karantina döneminde tamamlandı. Sultan Abdülmecid’e ait tuÄŸranın zemini ve altın varak uygulamaları restore edildi.
 
Osmanlı'nın büyük hattatlarından Kazasker Mustafa Ä°zzet Efendi'nin yazdığı kitabenin de bakımı yapıldı. Åžair Ziver’in, sarayın açılışını hicri tarih olarak not düÅŸtüÄŸü kitabede yazan dört mısralık kıta da aslına sadık kalınarak yenilendi. Hazine Kapısı, normalleÅŸme döneminde müzeyi gezmeye gelen ziyaretçileri restore edilmiÅŸ haliyle karşılıyor.
 
Saltanat Kapısı'nın restorasyonu bitmek üzere
 
 
Hazine Kapısı'ndaki tuÄŸranın restorasyonun tamamlanması sonrası sarayın Dolmabahçe Caddesi’ne bakan Saltanat Kapısı’ndaki tuÄŸranın restorasyonuna baÅŸlandı. Kapıdaki tuÄŸranın restorasyon çalışması sarayın ziyarete kapalı olduÄŸu günlerde devam ediyor.
 
Saltanat Kapısı yalnızca padiÅŸahın saraya geliÅŸ ve gidiÅŸlerinde açılması bakımından simgesel bir anlama sahip. Osmanlı döneminde sadece padiÅŸaha açılan Saltanat Kapısı, Cumhuriyetin kuruluÅŸ döneminde de iÅŸlevini devam ettirmiÅŸ.
 
Günümüzde de yalnızca CumhurbaÅŸkanlığı makamına açılan kapı, devlet geleneÄŸini geleceÄŸe aktaran bir ritüel halinde. Restorasyon iÅŸleminde görevli kalemkârların çalışması devam ederken kapıdaki tuÄŸranın restorasyonunun birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor.
 
TuÄŸralar Sultan Abdülmecid'e ait
 
 
Dolmabahçe Sarayı'nda 5’i kara ve 5’i deniz cephesinde olmak üzere 10 kapı bulunuyor. Kapıların en görkemlileri, saray giriÅŸindeki Hazine Kapısı ve Dolmabahçe Caddesi’ne bakan Saltanat Kapısı. Dolmabahçe’nin kapılarında yer alan tuÄŸralar, sarayı inÅŸa ettiren Sultan Abdülmecid’e ait.
 
TuÄŸra, padiÅŸahın girift ve sanatlı ÅŸekilde tasarlanmış imzası olarak tanımlanıyor. Dolmabahçe Sarayı’nın tuÄŸralarında Sultan Abdülmecid ve babası Sultan II. Mahmud’a atfen, “Abdülmecid han bin Mahmud el-muzaffer daima" ifadeleri yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.