Sosyal Medya

Tercüme Haber

Amerika ırkçılığa karşı bir devrimin eşiğinde

Ülkede ayrımcılık meselesiyle ilgili olarak, gelin bundan elli sene önce yaşanmış Rosa Parks olayını yeniden hatırlayalım. Rosa Parks Alabama Montgomery’de yaşayan ve terzilik yapan siyah bir kadındı. 1 Aralık 1955’te iş çıkışı otobüse bindi ve beyazlara yer verme kuralına uymadı(!) Parks’ın isyanı, bu ayrımcı uygulamayı ortadan kaldıracak eylemler için ilk kıvılcımı çaktı.



ABD’nin Minneapolis ÅŸehrinde beyaz bir polisin Afrika kökenli bir Amerikan vatandaşını yere yatırıp diziyle boÄŸmasının ardından ülkede ayaklanmalar ve huzursuzluklar halen devam ediyor.
 
Cep telefonu kamerasıyla yoldan geçen bir kiÅŸinin görüntülediÄŸi bu korkunç cinayet, ABD’de ırkçılık ve ayrımcılık ile ilgili yasaların bir yılı aÅŸkın zamandır yürürlükten kaldırılmış olmasına raÄŸmen, siyahilere karşı ayrımcılığın halen devam ettiÄŸini gösteriyor.
 
Amerika'da BaÅŸkan Barack Obama, DışiÅŸleri Bakanı Condoleezza Rice, Colin Powell ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice gibi siyahi asıllı kiÅŸilerin Amerikan siyasetinin üst kademelerinde görev almış olmalarına raÄŸmen son yaÅŸanan olayla birlikte ülkede siyahilere uygulanan ayrımcılık meselesi yeniden gündeme geldi.
 
Resmi istatistikler siyahi Amerikalıların beyazlara oranla ömürlerinin altı yıl daha az olduÄŸu gösteriyor. Ayrıca siyahi Amerikalılar ülkede nüfusun yüzde 13’ü oluÅŸturmalarına raÄŸmen, Amerikan cezaevlerindeki siyahların oranının yüzde 43 olduÄŸu görülüyor. Temsilciler Meclisi içerisinde toplam 435 milletvekilinde sadece 44 milletvekili siyahilerden oluÅŸuyor.
 
Sosyal medyada bir orman yangını gibi yayılan videoyu, George Floyd'un boÄŸuk ve yalvaran bir sesle “nefes alamıyorum, nefes alamıyorum, anne... anne...” sesleri içinde hayat veda ediÅŸini izlediÄŸimde öfkeden deliye döndüm.
 
Trump bu cinayetin ardından attığı tweetle “yaÄŸmalama baÅŸlarsa ateÅŸ açarız” diyerek adeta polisi Minneapolis’teki protesto eylemlerindeki göstericileri öldürmeye teÅŸvik ediyor.
     
Irkçı beyazlar tarafından iktidara getirilen Trump’ın izlediÄŸi aptalca, nefret dolu ve ırkçı politikalardan dolayı onu Amerika’nın Gorbaçov’u olarak nitelememiz bir gerçeÄŸi yansıtıyor. ABD tarihinde ilk kez profesyonel yalancı bir lider, ülkede koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla Demokratlar tarafından alınan önlemlere karşı, halkı sokaÄŸa çıkıp gösteri yapın yasağı çiÄŸneyin diyerek kışkırtıyor.
 
Ülkede ayrımcılık meselesiyle ilgili olarak, gelin bundan elli sene önce yaÅŸanmış Rosa Parks olayını yeniden hatırlayalım. Rosa Parks Alabama Montgomery’de yaÅŸayan ve terzilik yapan siyah bir kadındı. 1 Aralık 1955’te iÅŸ çıkışı otobüse bindi ve beyazlara yer verme kuralına uymadı(!) Parks’ın isyanı, bu ayrımcı uygulamayı ortadan kaldıracak eylemler için ilk kıvılcımı çaktı.
 
1900 yılından itibaren uygulanan yasaya göre otobüslerin ilk sıraları beyazlara, son sıralar siyahlara ayrılmıştı. Arada kalanlarsa beyazların sıraları doluncaya kadar siyahların da oturabileceÄŸi koltuklardı. 
 
Ayakta kalan beyaz olduÄŸunda, ÅŸoför siyahlarla beyazların oturduÄŸu koltukları birbirinden ayıran ‘colored’ iÅŸaretini otobüsün arka tarafına doÄŸru götürüyordu. Siyahlar arkada yer yoksa ayakta durmak, ayakta duracak yer yoksa da otobüsten inerek bir sonrakini beklemek zorundaydı. Yasa, siyah yolcularla beyaz yolcuların aynı koltukta yan yana oturmasına da izin vermiyordu.
 
1 Aralık 1955 günü Rosa Parks iÅŸte bu yasaya uymadı! Bazı beyaz yolcular ayakta kalınca ÅŸoför Rosa Parks’ın ve onunla aynı sırada oturan diÄŸer siyahların arka sıraya geçmesini istedi. Rosa Parks’ın yanında cam kenarında oturan erkek yolcu kalktıktan sonra Parks onu takip etmek yerine onun kalktığı yere kaydı. Rosa Parks, otobüs ÅŸoförünün neden kalkmadığını sorması üzerine “Çünkü kalkıp yerimi bir baÅŸkasına vermem gerektiÄŸine inanmıyorum” diye cevap verdi. Bunun üzerine ÅŸoför polis çağırdı ve Rosa Parks ‘kamu düzenini bozmak’ suçundan tutuklandı.
 
Bu olay Amerika’daki siyahi nüfus arasında bir isyan hareketini tetiklemiÅŸti. George Floyd'un vahÅŸice öldürülme olayının, yaklaÅŸan baÅŸkanlık seçimlerinde Trump’ın ve onu çevreleyen grubun, seçimlerde devrilmesine ve ırkçılıkla ilgili birçok yasanın deÄŸiÅŸerek Amerikan vatandaÅŸları arasında gerçek eÅŸitliÄŸin saÄŸlanması noktasında devrim niteliÄŸinde bir deÄŸiÅŸimin baÅŸlangıcı olacağını düÅŸünüyorum.
 
 
Müellif: Abdulbari Atvan / raialyoum.com / Mütercim: Hasan Kanat-DüÅŸünce Mektebi
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.