Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Fransa ve Hafter'i destekleyenler Libya'daki yanlış tarafta duruyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Libya meselesine ilişkin, "Fransa ve hala Hafter'i destekleyen herkesin, Libya'daki çatışmanın yanlış tarafında olduğuna inanıyoruz." dedi.



CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, Libya'daki son geliÅŸmeler ve Suriye meselesine iliÅŸkin France 24 kanalına deÄŸerlendirmelerde bulundu. 
 
Libya'daki durumun, çok kritik ve kırılgan olmaya devam ettiÄŸine dikkati çeken Kalın, "Hafter, Libya halkının meÅŸru temsilcisi deÄŸil. Körfez bölgesinden ve Rusya'dan, birkaç ülkenin desteÄŸiyle Libya'daki ÅŸiddeti tırmandırdı ve daha fazla acı getirdi." diye konuÅŸtu.
 
Kalın, Libya'da "askeri çözüm"ün, bir çözüm olmadığına inandıklarını dile getirerek, Libya BaÅŸbakanı Fayiz es-Serrac hükümetinin en başından beri çok sorumlu ve yapıcı davrandığının, ateÅŸkesi uyguladığının ve uluslararası toplumla birlikte çalıştığının altını çizdi.
 
"Åžimdi Hafter destekçilerinin, Hafter'in Libya'da güvenilir ortak olmadığını anlama zamanı." diyen Kalın, Serrac hükümetinin Trablus'taki konumunu savunduÄŸunu ve Hafter'in saldırgan davranışa yanıt verdiÄŸini kaydetti.
 
Kalın, Libya'ya, Sudan, Çad ve Suriye'den getirilen paralı askerler ile Rusya merkezli Wagner Group'un (Rus paralı askerleri) Hafter'in tarafında savaÅŸtığına iÅŸaret ederek, "Åžimdi, Hafter destekçileri bunun bir çözüm olmadığını ve yürümediÄŸini fark ettiler. Serrac hükümeti, birçok kez askeri bir çözüm deÄŸil, siyasi bir çözüm istediklerini belirtti fakat açıkça kendilerini savunma hakkına sahipler." diye konuÅŸtu.
 
"Tüm Libya için geçerli olacak siyasi çözümün olması gerekir"
 
Ä°brahim Kalın, Libya'daki siyasi çözüme iliÅŸkin, "Libya topraklarının sadece bir veya belirli kısmı için deÄŸil, tüm Libya için geçerli olacak siyasi bir çözümün olması gerekir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Hafter'e oldukça fazla askeri mali destek saÄŸladığını ve bunun bir sır olmadığını vurgulayan Kalın, "Bu savaşı, muhtemelen Hafter'in el koyduÄŸu Libya petrol alanlarından gelen petrol parasını kullanarak finanse ediyor." açıklamasında bulundu.
 
Sözcü Kalın, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Fransa ve Hafter'i hala destekleyen herkesin, Libya'daki çatışmanın yanlış tarafında olduÄŸuna inanıyoruz. Suriye'de, sadece Fransa ile deÄŸil, aynı zamanda ABD ile de anlaÅŸmazlıklarımız var çünkü her ikisi de terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'yi destekliyor. PKK, Fransa'da, Avrupa BirliÄŸi'nde (AB) terör örgütü olarak tanınıyor. Birkaç yıl önce terör örgütü DEAÅž ile mücadele adına, PYD'yi, YPG'yi desteklemek gerekçeydi fakat DEAÅž'ın gücü, ABD tarafından ilan edildiÄŸi gibi çoÄŸunlukla ortadan kaldırıldı. Ancak birkaç Batılı müttefik hala PYD/YPG'yi desteklemeye devam ediyor. Åžunu anlamalıyız ki PYD/YPG, Suriye'de kendi Kürt yerleÅŸim bölgelerini oluÅŸturmak için ana gündem. Bu, toprak bütünlüÄŸü ve siyasi birlik fikrine aykırıdır."
 
Kalın, Suriye'de, Arap, Kürt, Türkmen, Alevi ve Hristiyan bütün kesimlerin BeÅŸÅŸar Esed rejimine karşı müzakere masasında olması gerektiÄŸine inandıklarını vurgulayarak, "Belirli bir etnik veya ideolojik grubu seçemez ve onlara bazı ayrıcalıklar veremezsiniz." diye konuÅŸtu.
 
"S-400'lerle ilgili anlaşmamıza bağlıyız"
 
KonuÅŸmasında, Türkiye ile ABD arasındaki iliÅŸkilere de deÄŸinen Kalın, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump arasında iyi bir iliÅŸki olduÄŸunu dile getirdi.
 
Türkiye ile ABD arasında ortak görüÅŸlere sahip olunan konular bulunduÄŸu gibi, zaman zaman anlaÅŸmazlığın yaÅŸandığı alanlar da olduÄŸunu söyleyen Kalın, son olarak Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine iliÅŸkin, ABD ile bir anlaÅŸmazlığın yaÅŸandığını hatırlattı.
 
Kalın, S-400'lerin aktivasyonuna iliÅŸkin soruya da "S-400 ile ilgili olarak, planlar aslında daha önce planlandığı gibi gidiyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle gecikmeler oldu ancak prensipte daha önce olduÄŸu gibi S-400 ile ilgili anlaÅŸmamıza baÄŸlıyız." yanıtını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.