Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Ahlak ve huy güzelliği

Ali Haydar Haksal / Milli Gazete



Ä°nsan güzellikleriyle insandır. Güzellikleri insanı anlamlandırır ve hakiki yönünü gösterir. Güzel insan çok yönlüdür. Fizik güzellik dış yansıması. Gençken insan düzgün yapılıysa güzeldir. Bu daha çok kadında belirginleÅŸir, Allah’ın bağışı. GüzelliÄŸin daha çok onda tecellisi. Ä°nsan çocukken sevimlidir, belli bir yaÅŸa erince artık insanın kucağına sığamayacak kadar olunca sevenlerin arasında fiziki engeller oluÅŸmaya baÅŸlar. Bir anne, baba ya da sevenler çocuklarını belli bir yaÅŸa kadar kucakta taşıyabilirler. Bir süre sonra ancak belli mesafeler oluÅŸur.
 
Ä°çten olan sevgi, samimiyet ve baÄŸlılıklar iliÅŸkilerden, insanın insanı tanımasından sonra baÅŸlar. Her ÅŸey zamana baÄŸlıdır. Bu, bir anlamda hakiki olandır. Zaman en hakiki ve en deÄŸerli varlık, güç.
 
Dostluk asıl olanı. Ä°nsanlar arasında bitmeyen ve sönmeyen bir baÄŸlılık. Hakiki dostlar sınırlı ama kalıcı olanı.
 
Ve elbette insanların aÅŸk derecesinde birbirini sevmesi de Allah’ın bir bağışı. Düzen ve oluÅŸ sevgi üzerine kurulu. Bu olmasa dünyanın dengesi tamamıyla bozulur. Ä°nsanın var oluÅŸu sevgi üzerine geliÅŸir insan bununla olgunlaşır. ÇoÄŸalması ve yeryüzünü ÅŸenlendirmesi de buna baÄŸlı. Sevgi olmasa insanın insana tahammülü olmaz. Tahammülleri belirleyen de sevgi, aÅŸk ve baÄŸlılık.
 
YaÅŸ ilerledikçe insan bedeni pörsür, kırışır. Ameliyatlar, kimi kazalar insan bedeninin dengesini bozar, deÄŸiÅŸtirir. Bunlar deÄŸiÅŸkenlikler. Bir de deÄŸiÅŸmeyenler var, huy ve ahlâk güzelliÄŸi. Asıl ve kalıcı olan da bu.
 
Zaman hızlı bir akışta. Ä°nsanın üzerinden gün ve geceler, güneÅŸ ve yeller geçiyor. Ä°lerleyiÅŸ geleceÄŸe oluyor. Giden geri gelmiyor. Kalıcı olanlar insan güzelliÄŸiyle oluÅŸanlar. Yanlışlar ve çirkinlikler olumsuz iz bırakıyor. Ä°nsanda unutulmaz nedenler oluÅŸturabiliyor.
 
Ä°nsanı huy ve ahlâkta güzelleÅŸtiren durumlar var. Ä°nsanı insan yapan, deÄŸerli kılan ve anlamlandıran. Karakterler bundan sonra oluÅŸur. Ä°nsanın kendi geliÅŸmesiyle, aile içi ve çevre dengeleriyle. Ortamı bulandıran oluÅŸlar kiÅŸiyi doÄŸrudan etkiler. Olumsuzluk, kötülükler ve çirkinlikler bulaşıcıdır.
Ä°nsanı güzelleÅŸtiren en temel güzellik kalıcı olan huy ve ahlâk güzelliÄŸidir. Ahlâk güzelliÄŸi insanı erdemli, sabırlı ve dayanıklı kılar. Ä°nsan hayatında her ÅŸey birbiriyle baÄŸlantılıdır ve bir bütündür. Bütünün güzellikleri insanda buluÅŸunca güzellikleri daha çok belirginleÅŸir.
 
Ä°nsanı güzelleÅŸtiren durumlar var. Bilgi ve birikim edinmek. Bunları içselleÅŸtirmek. Kibre kapılmadan kendi gücü oranında bunun hakkını vermek.
Cehalet insanı körleÅŸtirir, kabalaÅŸtırır, saldırganlaÅŸtırır. Güzel olmanın önünü tıkar, insanı uçurumlara sürükler. Åžeytana kul ve köle eder. Tahammülsüzlük baÅŸlar. Ä°nsan insanı tanımadıkça ve anlamadıkça dış görünüÅŸler ve kimi anlık durumlar yanıltır.
 
Seven ve dost olan insan insanda kusur aramaz. Güzelliklerine bakar daha çok. Varsa kimi kusurları onları dolaylı olarak gidermeye yardımcı olur. Belli etmeden ve kırmadan. Hayat iniÅŸli ve çıkışlı. Kimi zaman yanlış anlamaya müsait. Beklenmedik durumlar, duyular insanı yanıltır. Asıl önemlisi bu anlara dikkatli olmak. Ä°nsanın kendi kendisini kontrol edebilmesi kendi doÄŸallığında olur. Temelde edinmiÅŸ olduÄŸu güzellikler, iyilikler ve samimiyeti onu denetler. Åžeytanın tuzağına düÅŸürmez.
 
Güzel sözler ve davranışlar güzel insanlardan doÄŸar. Yanılsatıcı olanları karıştırmamak gerekir. Albenili ve ÅŸeytansı olanlar insanı yanıltır. Ä°nsanın asıl sorunu bu. Ä°yi ve güzel olanı kötü ve çirkin olandan ayırt edemeyiÅŸi. Åžeytanın tuzağına düÅŸüÅŸ.
 
Güzel söz ve davranışlar insanın ruhunu ışıtır, yolunu açar, ferahlık ve huzur verir.
 
Sevgi gönül ve aÅŸk dilidir. Ä°nsan ruhuna ferahlık ve huzur verir. Gönül kapılarını açar. Olumsuzluklara kapılarını kapatır. Göz her zaman güzel ve iyi olanı görür.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.