Sosyal Medya

Güncel

İsrail'in Batı Şeria'ı ilhak planı uluslararsı düzeyde tepki görüyor

Vatikan’ın önde gelen isimlerinden Başpiskopos Paul Richard Gallagher, yaptığı açıklamada, Vatikan’ın yeni İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki ilhak planı konusunda endişeli olduğunu ifade etti.



Vatikan DışiÅŸleri Bakanı olarak da tanımlanan Gallagher, dün yaptığı açıklamada, Vatikan’ın durumu yakından takip ettiÄŸini ve diyaloÄŸu daha da tehlikeye sokabilecek gelecekteki eylemlerle ilgili endiÅŸelerini dile getirdiÄŸini söyledi. BaÅŸpiskopos, Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Filistinli BaÅŸmüzakereci Saib Ureykat’la telefon görüÅŸmeleri gerçekleÅŸtirdiklerini ifade etti. Gallagher, Ureykat’ın kendisini Filistin topraklarındaki son geliÅŸmeler ve Ä°srail’in egemenliÄŸini dayatarak barış sürecini daha da tehlikeye sokma olasılığı konusunda bilgilendirdiÄŸini belirtti.
 
Gallagher, Vatikan’ın Ä°srailliler ve Filistinlilerin yakın zamanda uluslararası toplumun yardımıyla yeniden bir anlaÅŸma için müzakerelerde bulunma imkanına kavuÅŸmasını umduklarını söyledi. DPA’nın haberine göre BaÅŸpiskopos, “Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından sevilen kutsal topraklarda barışın hüküm sürmesini umuyoruz” dedi.
 
Öte yandan Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Ä°srail'in Batı Åžeria'nın bir bölümünü ilhak etmeye karar vermesi durumunda ortak önlemler almak için Avrupa ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.
 
Le Drian, “Son birkaç gündür Avrupalı ​​mevkidaÅŸlarlarımızla ortak önleme tedbirleri ve böyle bir kararın alınması durumunda verilecek nihai tepki hakkında karar vermek için birkaç video konferans düzenledik” dedi. Bakan, Fransa'nın Ä°srail'in Batı Åžeria'nın bir kısmını ilhak etme hareketini ciddi bir ihlal olarak deÄŸerlendireceÄŸini vurguladı.
 
Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Ä°spanya’yı, Filistinliler ve Ä°srailliler arasındaki çatışmada tamamen kaybedilen dengeyi saÄŸlamanın bir yolu olarak Filistin devletini tanınmasını hızlandırmaya çağırdı. Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanı Arancha Gonzalez, Ebu Gayt ile gerçekleÅŸtirdikleri telefon görüÅŸmesinde, Ä°srail'in iÅŸgal altındaki Filistin topraklarını ilhak etme planıyla yüzleÅŸme noktasında bir dizi bölgesel kaygının söz konusu olduÄŸunu ifade etti.
 
Öte yandan Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Ä°srail’in Batı Åžeria’nın bazı bölgelerini ilhak etme planına karşı uluslararası destek arayışını sürdürüyor. Filistin’in Moskova Büyükelçisi Abdulhafız Nevfel, Abbas’ın Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’den Moskova’da Filistin-Ä°srail sorunlarının çözümü için Moskova’da uluslararası bir konferans düzenleme talebinde bulunduÄŸunu söyledi. Rusya Today’in haberine göre Büyükelçi, Abbas’ın bu talebini birkaç hafta önce Putin’e gönderdiÄŸi bir mektupta dile getirdiÄŸini söyledi. Nevfel, konferansın, Ä°srailliler ile Filistinliler arasında çatışmayı iki devletli bir çözüm temelinde sonlandırmak amacıyla baÅŸlatılacak müzakereler için yeni bir mekanizma oluÅŸturması gerektiÄŸini de sözlerine ekledi.
 
Ä°srail planının önde gelen muhaliflerinden biri de ABD baÅŸkanlık seçimlerindeki Demokrat Aday Joe Biden’ın olduÄŸu biliniyor. Biden, bu adımın barış umutlarını zayıflatacağını düÅŸünüyor. Almanya, Ä°ngiltere ve diÄŸer Avrupa ülkeleri de ilhak planlarına güçlü bir ÅŸekilde muhalif olduklarını açıklamıştı.
 
Kaynak: Roma- Londra/ Åžarku'l Avsat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.