Sosyal Medya

Ä°dlib'de iftar...

Suriye, bu Ramazan ayını da savaşın gölgesinde geçiriyor. Dünyada Müslümanlar, koronavirüse rağmen evlerinde iftar yapma imkanına sahipken İdlib’in güneyindeki Eriha’da aileler enkaz yığınlarının başında oruçlarını açtı.



Havadan çekilen bu görüntü Ä°dlib’in güney kırsalındaki Eriha kasabasından. Koronavirüs pandemisiyle yürürlüÄŸe giren birkaç haftalık kırılgan ateÅŸkes kapsamında, Ä°dlib’e yapılan rejim saldırısı sırasında evlerinden kaçan yaklaşık bir milyon kiÅŸiden birkaç yüz kiÅŸi Eriha'ya geri döndü.
 

AkÅŸam karanlığı çevrelerindeki yıkıntı binaların üstüne çökerken, Tarık Ebu Ziyad ve ailesi oruçlarını evlerinin kalıntılarının üstünde açmak zorunda kaldı.

Suriye’nin kuzeyinde bulunan Eriha kasabası çok ÅŸiddetli bir deprem geçirmiÅŸ görüntüsü veriyor. Kül tepeleri, beton yığınları ve parçalanmış demir çubuklardan oluÅŸan sessiz bir gri deniz gibi.

Ebu Ziyad, eÅŸi ve üç çocuÄŸuyla beraber oruçlarını açabilmek için evinin enkazında moloz yığınlarını temizleyerek kendilerine bir alan açtı.

‘Çok Zor ve Acı Dolu, Kimsenin YaÅŸamaması Ä°çin Dua Ediyorum’
 
29 yaşındaki üç çocuk babası Ebu Ziyad  “Åžuan ailem ve ben bu enkazın üzerindeyiz, çok zor ve acı dolu anılarımızı tekrar yaşıyoruz.  Allah’tan kimsenin bunları yaÅŸamaması için dua ediyorum” dedi.
 
 
Ebu Ziyad ve ailesi, 2019’un sonlarında Rus uçaklarının desteklediÄŸi Esad’ın kasabaya saldırı düzenlemesi üzerine Eriha'dan ayrılmıştı.
 
Birkaç hafta sonrasında yaklaşık bir milyon sivil yola koyuldu. Dokuz yıl süren savaÅŸtan sonra Esad rejimine karşı muhalefetin son kalesi olan Ä°dlib’e yapılan saldırılardan sonra bölgede ayrıldı. 
 
Eriha’nın tüm nüfusu kasabanın çoÄŸu yerle bir edildiÄŸinden kuzeye, Türkiye sınırına doÄŸru yöneldi. Ancak kasabanın yoksul sakinleri ateÅŸkes kapsamında harabelerin ortasında kendilerine konaklayacak yer bulmak için geri döndü.
 
 
‘Bir Gün Ä°ftarımızı Burada Yapmak Ä°stedik’
 
Ebu Ziyad ve ailesi geçtiÄŸimiz ay Eriha’ya gelerek, derme çatma da olsa kalacak bir yer bulabildi.  Ramazan ayı ile birlikte iftar vakitlerini evinin bulunduÄŸu yerde geçirmek istiyordu.
 
 
Ebu Ziyad, "Her yıl Ramazan'ı burada geçirirdik ve bu Ramazanın bir gününü de burada geçirmek istedik" dedi.Evin mutfağı çökmüÅŸ fakat Ebu Ziyad’ın annesi hazırlıklı geldiklerini söyledi. “Dışarıdan hazır yemekler getirdik. Asıl önemli olan ÅŸey anılarımızı yeniden yaşıyoruz ve yemeÄŸimizi evimizde yiyoruz”
 
 
Ebu Ziyad ve bazı Suriyeli aileler de, Eriha’daki evlerinde çocuklarının koronavirüse karşı mülteci kamplarından daha güvenli olduÄŸunu da düÅŸündüÄŸünü söylüyor.
 
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.