Sosyal Medya

Güncel

İsrail hapishanelerinde 440 çocuk tutuklu

Koronavirüs salgınına rağmen işgalci İsrail’in tutukladığı Filistinli çocukların sayısında artış görüldü. Filistinli yetkililer, yasal işlemlerin askıya alındığını, neredeyse tüm hapishane ziyaretlerinin iptal edildiğini ve çocukların aileler ve avukatlar ile yüz yüze görüşmelerinin engellendiğini söyledi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) yetkililerinin geçtiÄŸimiz günlerde yaptığı açıklamada, tutuklu çocukların salgın sebebiyle hapishaneden serbest bırakılması çaÄŸrısında bulunmalarına raÄŸmen, Covid-19 pandemisi sırasında Ä°srail tarafından gözaltında tutulan Filistinli çocuklarının sayısının arttığı ortaya çıktı.
 
Filistin topraklarında çalışan BM yetkililerinden UNICEF Özel Temsilcisi Genevive Boutin ve BM Ä°nsan Hakları Ofisi baÅŸkanı James Heenan, “Filistinli çocukların Ä°srail yetkilileri tarafından sürekli gözaltında tutulmasından ciddi ÅŸekilde endiÅŸe duyuyoruz. Gözaltındaki çocuklar COVID-19'a yakalanma riskiyle karşı karşıya kalıyorlar, fiziksel uzaklıklar ve diÄŸer önleyici tedbirler genellikle yok ya da elde edilmesi zor.” dedi.
 
 
Koronavirüse RaÄŸmen Çocuklar Tutuklanıyor
 
Ä°srail Cezaevi Servisi tarafından yayınlanan verilere göre, Mart ayı sonunda 194 Filistinli çocuk koronavirüs salgınına raÄŸmen Ä°srail baÅŸta olmak üzere cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde Ä°srail yetkilileri tarafından gözaltına alındı.
 
Hiçbir Suçlama Yapılmadan Gözaltına Alınıyorlar
 
Bu rakamın, 2019'da gözaltına alınan çocukların aylık ortalamasından daha yüksek olduÄŸunu belirterek, tutulanların çoÄŸunun herhangi bir suçtan mahkum edilmediÄŸini ve duruÅŸma öncesi gözaltında tutulduklarını kaydetti.
 
Ä°ÅŸgalci Ä°srail’in tutukladığı çocuklara hiçbir suç isnat etmediÄŸi ve gözaltında tutarak hukuku çiÄŸnediÄŸi belirtildi. “Çocukların koruma, güvenlik ve refah hakları her zaman korunmalıdır” diyen BM yetkilisi, gözaltının yalnızca son çare olarak kullanılma taahhüdünün, hem Ä°srail'in hem de Filistin Otoritesinin imza sahibi olduÄŸu bir antlaÅŸma olan Çocuk Hakları SözleÅŸmesi'nde yer aldığını kaydetti.
 
Aileleriyle GörüÅŸmelerine Ä°zin Verilmiyor
 
“Bir salgın sırasında, devletler çocukların koruma ihtiyaçlarına ve haklarına daha fazla dikkat etmeli ve hükümetler tarafından alınan tüm eylemlerde çocukların yüksek yararı birincil öncelik olmalıdır” diyen yetkililer, COVID-19'un baÅŸlamasından bu yana yürürlükte olan kısıtlamaların durumu daha da zorlaÅŸtırdığını söylediler.
 
Yetkililer, yasal iÅŸlemlerin askıya alındığını, neredeyse tüm hapishane ziyaretlerinin iptal edildiÄŸini ve çocukların aileler ve avukatlar ile yüz yüze görüÅŸmelerinin engellendiÄŸini de sözlerine ekledi. Yetkililer, "DuruÅŸmayı bekleyen çocuklar, bu baskılar ile kendilerini suçlayanlara karşı daha fazla zorluk altına giriyorlar" dedi.
 
BM yetkilileri iÅŸgalci Ä°srail'i derhal reÅŸit olmayanları serbest bırakmaya, tüm bu gözaltıları sona erdirmeye çağırdılar.
 
 
Ä°srail Hapishanelerinde 440 Çocuk Tutuklu
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi Sözcüsü Ravina Shamdasani, yaptığı açıklamada, Ä°srail Cezaevi Servisi istatistiklerine göre, hapishanelerde 12'si kız çocuÄŸu olmak üzere 440 tutuklu çocuk olduÄŸunu ifade etti.
 
Geçen yıl Eylül ayındaki tutuklu çocukların sayısının 171 olduÄŸunu hatırlatan Shamdasani, bu sayının 2008 yılından beri 440'a ulaÅŸarak koronavirüse raÄŸmen bugüne kadarki en yüksek rakamı oluÅŸturduÄŸunu belirtti.
 
Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.