Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Ramazan okumaları: Son 10 gün; kutsal bir geri çekiliş

Hz. Peygamber son 10 günde eşine, çocuğuna, dostuna veda eder kesret aleminden çekilirmiş. Kimsenin kendisini rahatsız etmesini istemezmiş. Kutsal bir geri çekiliş. İçe çekiliş.



Selam sana ey oruç ayı!
 
Selam sana ey kıyam ayı!
 
Selam sana ey lütuf ayı!
 
Selam sana ey yılın bütün aylarının efendisi!
 
Selam sana ey hataları ve günahları silip yok eden!
 
Selam sana ey gecelerin ve gündüzlerin en mübareÄŸi!
 
Selam sana ey kölelerin ve hizmetçilerin baharı! (Ä°bn Arabi).
 
O gece çok yaÄŸmur yaÄŸmıştı. Mescidin tavanı ottan hasırla örülü olduÄŸu için zemine sular akmıştı. Mescidde itikafta olan Hz. Peygamber’in yüzünden çamura bulanmış yaÄŸmur suları akıyordu. “Bana bu gece, Kadir Gecesi, gösterildi ve sonra unutturuldu. Ben kendimi yaÄŸmur suyunun ve çamurunun olduÄŸu bir seher vakti secde eder buldum. Size tavsiyem son 10 günde onu arayın, özellikle tekli günlerde” dedi (Buhari).
 
Bu madde âlemi içerisinde, geldiÄŸimiz yer olan ruhani âleme olan özlemimizin yoÄŸunlaÅŸtığı zamanlar ve mekanlar bulunur. Tavaf, Arafat böylesi mekanlara örnek teÅŸkil ederken Üç Aylar, Ramazan, Cuma v.s zamanlara tekabül eder. Ramazan demeyin zira o Allah’ın isimlerindendir fakat Ramazan Ayı deyin der Ä°bn Arabi. Ondan dolayı da arifler “O’nu görüp oruç tutun ve O’nu görüp iftar edin” sözünden kinaye yaparlar. Ä°ÅŸte o ayın özünde, çekirdeÄŸinde bin aydan daha hayırlı denilen Kadir Gecesi bulunur. O ayın içinde (13’ünde) Ä°ncil nazil olmuÅŸtur. Yine o ayın içersinde Furkan nazil olmuÅŸtur. Böylece o ay diÄŸer her ÅŸeyden ayrılır. Allah’ın ayı, Ramazan. Yine ellerimizin arasından kayıp gidiyor.
 
Son 10 güne girdik. Kesret çarşısında satılan elbiseler, ayakkabılar için “Son 10 Gün Ä°ndirimi” diye ilanlar verirler, insanlar oraya üÅŸüÅŸürler. Ramazan’ın son 10 gününde yapılan indirimlerden ise haberimiz yok. Hz. Peygamber son 10 günde eÅŸine, çocuÄŸuna, dostuna veda eder kesret aleminden çekilirmiÅŸ. Kimsenin kendisini rahatsız etmesini istemezmiÅŸ. Kutsal bir geri çekiliÅŸ. Ä°çe çekiliÅŸ. Aşırı sosyalleÅŸmenin, aşırı politikleÅŸmenin altında ezilen özünü, cevherini özgür kılmak için alnını yaÄŸmur suları ile bulanmış topraÄŸa sürermiÅŸ...
 
KoÅŸuÅŸturmaca içerisinde anların kıymetini farkedemiyoruz. Gençler Carpe Diem sözü yazılı tiÅŸörtler giyerler. Huzur bulmak için yavaÅŸlatılmış ÅŸehirler ararız. Ama o anın ve o ÅŸehrin içimizde olduÄŸunu bilmeyiz. Aborjinlerle yolculuk eden antropolog kervan birden durunca kendilerine neden durduklarını sormuÅŸ. “Çok hızlı gittik ruhumuz arkada kaldı, ruhlarımızı bekliuyoruz“ diye cevap vermiÅŸler. Modern insanın ruhu arkada kaldı. Beklememiz lazım. Ramazan ayının son 10 günü böyle bir imkan sunuyor. EÄŸer hızlı seçim propagandalarından, OrtadoÄŸu kargaÅŸasından, doların fırlamasından başımızı kaldırabilirsek belki Ramazan’ı idrak edebileceÄŸiz, zira kaçıyor, son 10 gün. Bu indirimin duyurusunu yapan diyor ki “Kim iman ederek ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa onun geçmiÅŸ ve gelecek bütün günahları affolunur” (Nesei). Ä°yi bir tenzilat deÄŸil mi sizce?
 
“Ne zaman ki oruç ayı geçti bayram geldi, ayrılık gecesi geçti. Sevgili göründü. Sabah sahici sabah oldu. Azrâ, Vâmık oldu. MâÅŸuk âşık, ÅŸeyhin mürid oldu. SavaÅŸ gitti, zafer geldi. Zehir gitti, ÅŸeker geldi. TaÅŸ gitti, inci geldi. Kilit gitti, anahtar geldi. Bayram geldi, Hak yolunu arayanlar gazel okuyarak, oynayarak cünbüÅŸ ediyorlar. Zehir ondan ÅŸeker olur, bulut ondan ay olur. Her can, ondan tazelenir, genç olur.
 
Kalk meydana git, rindlerin meclis halkasına gir. Git misafiri karşıla. Zira uzak yoldan geldi. Gamlar büsbütün sevinç, esâret baÄŸları büsbütün hürriyet oldu” (Mevlana)
 
Müellif: Mahmud Erol Kılıç / Kaynak: Yeni Åžafak-ArÅŸiv (03 Haz 2018)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.