Sosyal Medya

Güncel

Aylardır Bengal Körfezi'nde Mahsur kalan Arakanlı Müslümanlara yardım çağrısı

BM kuruluşları, zulümden kaçmak veya daha iyi bir yaşam aramak üzere Bengal Körfezi'nde ölümcül deniz yolculuklarına çıkan ve içlerinde Arakanlı Müslümanların da bulunduğu göçmenlerin korunması için çaba sarfedilmesi çağrısında bulundu. Bölgedeki ülkelere araştırma ve kurtarma faaliyetlerini genişletmeleri, göçmen ve mülteciler için güvenli ve insani koşulları sağlamaları talebinde bulundu.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) kuruluÅŸları, zulümden kaçmak veya daha iyi bir yaÅŸam aramak üzere Bengal Körfezi'nde ölümcül deniz yolculuklarına çıkan ve içlerinde Arakanlı Müslümanların da bulunduÄŸu göçmenlerin korunması için çaba sarfedilmesi çaÄŸrısında bulundu.
 
BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (UNCHR), UyuÅŸturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ortak olarak yaptıkları açıklamada, Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'ndeki göçmen ve mülteci hareketliliÄŸine dikkat çekildi.
 
Açıklamada, 2015'te Bengal Körfezi'nde yaÅŸanan trajedi anımsatılarak, "Savunmasız kadın, erkek ve çocuklarla dolu teknelerin aynı sularda başı boÅŸ bir ÅŸekilde sürüklendiÄŸi, kıyıya ulaÅŸamadığı ve acil olarak ihtiyaç duydukları yiyecek, su ve tıbbi yardıma eriÅŸemediklerine dair raporlardan derin endiÅŸe duyuyoruz." ifadelerine yer verildi.
 
Sorunla ilgili kolay bir çözümün olmadığı dile getirilen açıklamada, bölge ülkeleri insan yaÅŸamına karşı sert yaklaşımları sebebiyle eleÅŸtirildi.
 
Bölgedeki ülkelere araÅŸtırma ve kurtarma faaliyetlerini geniÅŸletmeleri, göçmen ve mülteciler için güvenli ve insani koÅŸulları saÄŸlama çaÄŸrısında bulunuldu.
 
Hayat kurtarmanın öncelikli olması gerektiÄŸi kaydedilen açıklamada, bu yapılmadığı takdirde aralarında Arakanlı Müslümanların da bulunduÄŸu binlerce insan ticareti veya kaçakçılık maÄŸdurunun yaÅŸamının tehlikeye girebileceÄŸi vurgulandı.
 
Açıklamada, zulümden kaçmak veya daha iyi bir yaÅŸam aramak üzere Bengal Körfezi'nde ölümcül deniz yolculuklarına çıkan ve içlerinde Arakanlı Müslümanların da bulunduÄŸu göçmen ile mültecileri korumak için çaba sarfedilmesi çaÄŸrısında bulunuldu.
 
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
 
 
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.
 
Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletlere (BM) göre, AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 900 bine ulaÅŸtı.
 
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.