Sosyal Medya

Güncel

Facebooktan Filistinlileri susturmak için İsrail ile işbirliği

Sosyal medya platformu Facebook'un son dönemde Filistinli gazeteci ve aktivistlere ait onlarca hesabı kapatması tepkilere yol açıyor. Ayn Medya Direktörü Cihad Barut, "Bu olanlar, Facebook'un İsrail'le iş birliği içinde yürüttüğü bir savaş. Filistin'e ait içerikler engellenerek ve Filistinliler susturularak buradan dışarıya etkili bir mesajın çıkmasını önlemek istiyorlar" dedi.



Facebook, Ä°srail makamlarının ÅŸikayeti üzerine Batı Åžeria ve Gazze Åžeridi'nde yaÅŸayan Filistinliler tarafından açılan bazı hesaplara hiçbir uyarı yapmaksızın eriÅŸim engeli getiriyor.
 
Filistinli gazeteci ve aktivistlere ait pek çok hesabı kapatan Facebook, Filistin'i savunan paylaşımlar yapılmasını engelliyor.
 
Facebook ile 2016 yılında anlaÅŸma yapan Ä°srail Adalet Bakanlığı, 2017 yılındaki ÅŸikayetlerinin yaklaşık yüzde 85'inin olumlu sonuçlandığını duyurdu.
 
Uluslararası Ä°nsan Hakları Politikaları Kurumu IMPACT, geçen yıl yayımladığı raporda, Ä°srail'i "Facebook ile ikili iliÅŸkilerini kullanarak internet üzerinden Filistinlilerle savaÅŸmak" ile suçladı.
 
HESAPLAR TEK TEK KAPATILIYOR
 
Ayn Medya Direktörü Cihad Barut, yaptığı açıklamada, kiÅŸisel hesabının ve kurumun sayfasının Facebook tarafından defalarca kapatıldığını belirtti.
 
Facebook'un geçen hafta kiÅŸisel hesabını herhangi bir uyarı yapmaksızın kapattığını söyleyen Barut, "Site yönetimi hesabı kurtarma talebime olumlu yanıt vermedi ve hesabım tamamen kapatıldı." dedi.
 
Barut direktörü olduÄŸu kurumun Facebook sayfasının da en son geçen ay olmak üzere 7'nci kez kapatıldığını vurguladı.
 
Kişisel hesabında veya Ayn Medya kurumunun sayfasında Filistin direnişine ilişkin tek bir paylaşım yapılmadığını ve Facebook'un kullanım şartlarının ihlal edilmediğini ifade eden Barut, şunları kaydetti:
 
"Bu olanlar, Facebook'un Ä°srail'le iÅŸ birliÄŸi içinde yürüttüÄŸü bir savaÅŸ. Filistin'e ait içerikler engellenerek ve Filistinliler susturularak buradan dışarıya etkili bir mesajın çıkmasını önlemek istiyorlar"
 
FACEBOOK'UN FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ°LERE YÖNELÄ°K STANDARTLARI ADALETSÄ°Z
 
Sosyal medya uzmanı Saad Hasuna, Facebook'un diÄŸer gazetecilerin hesaplarını 3 aÅŸamada kapatırken, Filistinli gazetecilerin hesaplarını ise herhangi bir uyarı yapmadan tek seferde kapattığını söyledi.
 
Facebook'un Filistinlilere yönelik standartlarını "adaletsiz" olarak nitelendiren Hasuna, içerikte Filistin direniÅŸi veya Ä°srail karşıtı ifadelerin yer alması durumunda bunu paylaÅŸan hesapların doÄŸrudan kapatıldığını belirtti.
 
Hasuna, "Gazze'de Mart 2018'de baÅŸlayan Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸleri sırasında birçok gazeteci ve aktivistin hesapları, eylemlerden paylaÅŸtıkları fotoÄŸrafların ÅŸiddet içerikli olduÄŸu gerekçesiyle kapatıldı ve paylaşım yapmaları engellendi." dedi.
 
ALGORÄ°TMALARLA FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ° HESAPLAR TESPÄ°T EDÄ°LEREK ASKIYA ALINIYOR
 
Filistinlilerin ürettikleri içeriklerin ve paylaÅŸtıkları hikayelerin bir tehdit olarak görüldüÄŸünü aktaran Hasuna, ifade ve düÅŸünce özgürlüÄŸünün uluslararası hukuk tarafından tanınan bir hak olduÄŸunu hatırlatarak gazetecilerin sosyal medya hesaplarının güvence altına alınması gerektiÄŸinin altını çizdi.
 
Hasuna, "Ä°srail ile Facebook arasında yapılan anlaÅŸma çerçevesinde geliÅŸtirilen algoritmalar sayesinde Filistin içerikli hesaplar tespit edilerek askıya alınıyor." dedi.
 
Filistinli gazeteci ve aktivistlerin paylaşımlarında bazı harfleri eksik yazarak veya Ä°ngilizce karakterler kullanarak hesaplarını korumaya çalıştıklarını aktaran Hasuna, bu yöntemin de çok fazla etkili olmadığını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.