Sosyal Medya

Güncel

Trump, üretimde tedarik zincirini Çin'den uzaklaştırmayı planlıyor

Trump yönetiminin ticaret politikalarına yakın yetkililere göre Pekin’i Corona virüsü salgınına ilişkin tutumundan ötürü cezalandırmak için ilave gümrük tarifesi uygulamasını gündeme getiren yönetim, küresel endüstriyel tedarik zincirlerini Çin'in elinden koparmak için de hızlı bir girişim başlatmaya hazırlanıyor.



Çin'e yönelik saldırıların dozunu son dönemde arttıran BaÅŸkan Trump, uzun zamandır imalatı yurt dışından Amerika içine getirme sözü veriyordu.
 
Reuters haber ajansına konuÅŸan yetkililer, Corona virüsü salgınının Amerika'da çok fazla can kaybına ve büyük ekonomik hasara neden olması üzerine imalat ve tedarik zincirinde Çin'e olan bağımlılığı kırmak için hükümet çapında bir giriÅŸimin gündeme geldiÄŸini kaydetti. Yetkililere göre Amerika, tedarik zincirinin Çin'in elinden alınıp dost ülkelere kaydırılması olasılığına da sıcak bakıyor.
 
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Ekonomik Büyüme, Enerji ve Çevre MüsteÅŸarı Keith Krach, Reuters’a verdiÄŸi demeçte, ''Tedarik zincirlerimizin Çin'e olan bağımlılığını azaltmak için son birkaç yıldır çalışmalar yürütüyoruz, ama ÅŸimdi bu giriÅŸime turbo güç kazandırıyoruz'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Hükümetin bu konuda yakında yeni hamleler açıklayabileceÄŸini söyleyen Keith Krach, ''Kritik alanları belirlemek ve darboÄŸazların nerede oluÅŸtuÄŸunu anlamak gerekiyor'' dedi ve meselenin Amerika'nın güvenliÄŸi açısından kilit önem taşıdığını belirtti.
 
ABD Ticaret ve DışiÅŸleri Bakanlıkları, firmaların gerek kaynak saÄŸlama gerekse imalat açısından Çin dışına çıkmalarının yollarını arıyor. Vergi teÅŸvikleri ve firmalara yer deÄŸiÅŸtirmeleri durumunda saÄŸlanabilecek olası sübvansiyonlar, tedarik zincirinde köklü deÄŸiÅŸiklik yapmak için deÄŸerlendirilen seçenekler arasında.
 
Amerikalı bir yetkili, yaptığı deÄŸerlendirmede, ''Åžu anda kusursuz bir fırtına yaÅŸanıyor. Pandemi, Çin'le iÅŸ yapma konusundaki kaygıların somutlaÅŸmasına yol açtı. Daha önce Çin'le yaptıkları anlaÅŸmalar sayesinde para kazananlar ÅŸimdi Corona virüsünün yol açtığı ekonomik hasarı misliyle yaÅŸadı'' ifadelerine yer verdi.
 
Ekonomik Refah Ağı
 
BaÅŸkan Trump, bir süredir, 370 milyar dolarlık Çin malına uygulanmakta olan yüzde 25'lik ilave gümrük vergisinin üzerine yenilerini ekleyebileceÄŸini söylüyor.
 
Özellikle Corona salgını nedeniyle satışların adeta yere çakıldığı bu dönemdeyse ilave gümrük verilerini ödeyen Amerikan firmaları, büyük zorluk çekiyor.
 
Ancak yetkililere göre bu, Trump'ın ilave vergilerden kaçınacağı anlamına gelmiyor. Amerika Çin'i cezalandırmak için Çinli yetkililere ya da firmalara yaptırım getirebilir, Çin'in üzerinde hak iddia ettiÄŸi Tayvan'la daha sıkı iliÅŸkiler kurabilir.
 
Tedarik zincirlerinin yerini deÄŸiÅŸtirme meselesiyse somut ve hızlı adımlarla ve Trump yönetiminden beklenmeyecek ÅŸekilde çok yönlü olarak devam ediyor.
 
Bir yetkiliye göre Amerika, ''güvenilir ortakların'' katılımıyla ''Ekonomik Refah Ağı'' olarak adlandırılan bir ittifak oluÅŸturmak için çalışıyor. Bu aÄŸa katılacak firmaların ve sivil toplum örgütlerinin dijital iÅŸletme, enerji, altyapı, araÅŸtırma, ticaret ve eÄŸitim gibi alanlarda aynı standartlar altında faaliyet göstermesi öngörülüyor.
 
DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, 29 Nisan'da yaptığı açıklamada, Amerikan hükümetinin Avustralya, Hindistan, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Vietnam'la ''küresel ekonomiyi ileriye götürmek'' için çalıştığını kaydetmiÅŸti.
 
Bu aÅŸamada Latin Amerika'nın da katılımı söz konusu.
 
2010 yılında dünyanın bir numaralı imalatçı ülkesi olarak Amerika'yı geride bırakan Çin’in, BirleÅŸmiÅŸ Milletler verilerine göre 2018'de küresel imalattaki payı yüzde 28'di.
 
Corona pandemisiyse Çin'in Amerika'da reçeteyle satılan jenerik ilaçların tedarik zincirinde oynadığı kilit rolü gözler önüne serdi. Pandemi ayrıca ateÅŸ ölçümünden kullanılan ısı kameraları gibi ürünlerin imalatında ve gıda tedariÄŸinde Çin'in ne kadar egemen bir güç olduÄŸunu da bir kez daha hatırlattı.
 
Bugüne kadar Çin imalatına büyük yatırımlar yapan çok sayıda Amerikan firması, Çin'in 1 milyar 400 milyonluk pazarından da yararlanıyor.
Amerikan-Çin Ä°ÅŸ Konseyi Sözcüsü Doug Berry, ''Tedarik zincirlerinde çeÅŸitlendirmeye gitmek, pandeminin ortaya çıkardığı riskler göz önünde bulundurulduÄŸunda mantıklı. Ancak Çin'de iÅŸ yapan firmaların toplu halde pazardan çıktığına tanık olmuyoruz'' dedi.
 
Amerikalı imalatçıların mevcut ecza taleplerinin yüzde 70'ini ÅŸimdiden karşıladığını kaydeden Amerikan Ticaret Odası BaÅŸkan Yardımcısı John Murphy ise Amerika'da yeni tesis inÅŸa etmenin beÅŸ ila sekiz yıl alacağını söyledi ve tedarik zincirleri konusunda ''yetkililerin alternatif arayışına girmeden önce doÄŸruları görmesi gerektiÄŸi'' uyarısında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.